Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scurta aventură a submarinelor franțuzești în Marea Neagră

Zoom Scurta aventură a submarinelor franțuzești în Marea Neagră

Poate că n-ați auzit încă, dar ne dotăm cu submarine. Scorpène, franțuzești, de 75 de metri lungime, invizibile pe sonar și pe radar, dotate cu rachete, cu torpile, cu de toate. Ne-ar fi trebuit trei, dar o să ne mulțumim cu două. Ca de obicei, din alea două rămase unul se va strica și unul va fi pierdut înainte să le vedem. Dar e bine să vorbim, despre submarine, mai uită lumea de sărăcie, de secetă și de căldură.

E ușor de ghicit de unde a apărut povestea cu submarinele. În iunie a venit Macron în România ca să salute batalionul francez trimis de NATO la Kogălniceanu și să rezolve problema cu corvetele de la Naval Group. Partea română o tot lungește cu corvetele, au trecut deja patru ani și tot cu bărci de pescuit înfruntăm flota rusă din Marea Neagră. Așa că Macron a dat cu pumnul în masă, Iohannis a zis da, dar dacă se poate să mă sprijini și pe mine, Emmanuel, cu postul ăla la NATO, sau măcar la Consiliul European. Bien, a zis Emmanuel, dar mai cumpără-mi și niște submarine. D’accord, a zis Iohannis, îți iau cinci. Ajung și trei, a zis Macron. Cu cinci dați faliment ca Grecia.

Și așa a căzut președintele Franței, pentru a treia oară, în capcana minciunilor românești. Căci România s-a angajat ca în schimbul investiției făcute de Airbus Helicopters la Ghimbav să comande 15 elicoptere de luptă, pe care nu le-a comandat nici pînă azi, deși a promis acum douăzeci de ani. Apoi, România s-a angajat să cumpere patru corvete de la Naval Group și nu le-a cumpărat nici pe ele. De ce ar cumpăra acum submarine dacă Iohannis a aflat că, deocamdată, cu toate pilele lui Macron, șansele lui la șefia NATO sînt zero?

Apoi, cu banii ăia de submarine, alocați și necheltuiți, redistribuiți la rectificarea bugetară, se pot face minuni. Un miliard și jumătate de euro poate asigura hrana baronilor PNL pe o lună întreagă, ba chiar și a unora din baronii-frați de la PSD. Foamea vine întotdeauna înaintea apărării, iar lăcomia, se știe, întrece în urgență patriotismul.

Așa că discuția despre submarine e ca discursul chelului despre tichia de mărgăritar: inutilă, dar necesară.
Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. #1

    SubMarin e un Marin si subMarin e un alt Marin, ca-n matrioscele rusesti.

  2. #2

    Dupā ruptura de contract a australiei notmal cā se cautā prosti acuma ca sā nu rāmânān brate cu ele. https://actu.fr/normandie/cherbourg-en-cotentin_50129/rupture-du-contrat-du-siecle-l-australie-en-plein-doute-quant-a-ses-futurs-sous-marins_52676103.html

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale