Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

SIIJ-ul lui Damocles

Zoom SIIJ-ul lui Damocles

Ca tot ce e construit cu scop politic, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție e o sculă periculoasă. De aceea, e dorită de toți. A deținut-o PSD, acum e rîndul coaliției de dreapta s-o dețină. Dar, pentru ca asta să se poată, trebuie mai întîi desființată și, apoi, reînființată.

SIIJ va fi dizolvată în Parlament și va fi reclădită în interiorul DNA. În asta constă proiectul PNL-USR-PLUS. Tehnic, va fi scoasă de sub controlul CSM și băgată sub controlul DNA. Adică va fi scoasă din zona de control politic mai mic și va fi băgată în zona de control politic mai mare. Nu va fi desființată decît temporar – cîteva zile –, fiindcă nevoia de armament politic e obsesivă.

Procurorii care pînă acum erau numiți de CSM vor fi înlocuiți de procurori DNA. Or, DNA, se știe, e sub controlul președintelui (prin numirea procurorilor-șefi) și al Serviciilor (prin neobositele racolări și protocoale). Sigur, și CSM e o instituție cu obrăjorii colorați politic (procurorul general și ministrul Justiției sînt dependenți de președinte), dar aici, unde sînt 14 magistrați aleși de breaslă și doi reprezentanți ai societății civile, penetrarea e mai mică.

Dacă, atîta timp cît s-a aflat sub CSM, SIIJ a apărat judecătorii care achită, după schimbarea stăpînului politic SIIJ îi va încolți. Dosarele care pînă acum erau respinse vor fi de acum încolo lucrate, fiindcă s-a schimbat dușmanul politic.

Același lucru s-a petrecut, acum 16 ani, cu DNA. PSD a înființat PNA, Parchetul Național Anticorupție, fiindcă așa cereau normele de preaderare la UE. PNA, care era un fel de secție de investigare a infracțiunilor de corupție, a fost desființat de Macovei și reînființat sub forma DNA. Adică a fost transformat într-o sculă mai controlabilă, într-o măciucă mai grea. Monica Macovei, să nu uităm, a dat startul politizării Justiției cînd a schimbat regulile oarecum neutre din sistem. Atunci, în aplauzele celor care un deceniu l-au adulat pe turnătorul Petrov, Macovei a impus numirea procurorilor-șefi de către președinte.

La fel s-a petrecut cu SRI, care a fost transformat de Băsescu într-o armă hiperpolitizată și folosit împotriva adversarilor politici.

Prin urmare, ceea ce trebuie observat e faptul că instrumentele din Justiție și Servicii nu sînt bune sau rele, ci utile scopului politic sau dăunătoare. SIIJ nu e bună fiindcă nu lucrează în folosul celor care dețin puterea. De aceea, va fi desființată și reînființată, cu butoanele așezate acolo unde trebuie.

Politicienii uită mereu că aceste instituții politizate devin cu timpul autonome, conștiente de puterea și eficiența lor, și încep la un moment dat să muște mîna care le-a hrănit. Năstase, Geoană, Ponta, Dragnea – ca să nu mai vorbim de Băsescu, a cărui familie a trecut aproape toată prin tortura dosarelor –, toți acești constructori de ghioage politice s-au trezit izbiți în creștet chiar de sculele speciale pe care le-au meșterit.
1 comentariu

 1. #1

  Ce-si face omul cu mana lui …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Balada țăranilor fictivi

  22 iunie 2021

  Astăzi orașul vaccinează satul, o, Doamne, ce frumos poate să sune: cei goi să exerseze dezbrăcatul, cei morți să exerseze-o-ngropăciune ! I-ați vaccinat și-n nouă sute șapte, vîrîndu-le pe gît pămîntul […]

 • Armata morților se pune în mișcare

  22 iunie 2021

  Morții dispăruți în lunile pandemiei au început să reapară. Acum au acte în regulă, identitate și adresă. Au redevenit cetățeni ai României, cu drepturi și libertăți, și își trăiesc somnul […]

 • Campania de explicații merge ca unsă

  22 iunie 2021

  Armata română, care coordonează campania de vaccinare prin viitorul general Valeriu Gheorghiță, are explicații. Mai ales pentru faptul că de luni, deja, scade constant numărul persoanelor care se vaccinează zilnic. […]

 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]