Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Tată moșule, da’ ambasadorii un’ se duc cînd se duc?

Zoom Tată moșule, da’ ambasadorii un’ se duc cînd se duc?

Cu regret și cu dovezi trebuie să te informăm, dragă cetitoriule, că România nu mai are ceea ce s-ar chema „politică externă“ de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Atunci avea, pe lîngă frig, întuneric și rafturi goale, o politică externă de notorietate, bazată pe propagandă, spionaj, vizite externe și colaborare cu terorismul internațional. Ceaușescu știa să se facă indispensabil marilor puteri fiindcă intermedia dialogul cu statele isterice din Orientul Mijlociu și Africa, sfida URSS-ul și se bătea pe burtă cu dictatorii din China și Coreea de Nord. Așa obținea piețe de desfacere pe toată suprafața pămîntului pentru primitivele produse ale industriei românești, plus atenția marilor puteri occidentale.

Azi, cînd prerogativa politicii externe nu mai aparține unui fost cizmar, ci unui fost profesor de gimnaziu, lucrurile stau mult mai prost. Chiar dacă în ambasade a fost păstrat spiritul de lucru din vremea lui Ceaușescu prin aparatul securist, ambasadorii sînt aproape toți sinecuriști.

Asta atunci cînd sînt. Fiindcă, sub regimul Iohannis, ambasadele nu prea au ambasadori. Multe ambasade importante au stat goale fiindcă președintele României amîna ani la rînd numirea unui reprezentant diplomatic, rupîndu-i-se de politica externă. Numirea constă într-o semnătură, într-o desemnare cu degetul care poate lua zece secunde – hai, maximum o oră – și o verificare de formă „la Servicii“, căci omul e deja de-al lor. Se mai poate adăuga o lună în care se așteaptă acceptul țării-gazdă.

Cu toate astea, Iohannis a ținut goale ambasade ca Israel, SUA, Canada, Grecia, Japonia, Germania și alte zeci din lumea a treia, doar fiindcă așa i s-a năzărit lui. Total ignorant în materia diplomatică, Iohannis a numit oameni numai după capriciile lui, iar toți acești ambasadori personali au luat lucrurile în ușor după modelul relaxat și indolent al președintelui.

Niciodată ambasadorii n-au fost numiți pe merit sau valoare, ci numai după abilitatea de a satisface vanitatea și jocul de putere ale președintelui. Niciodată ei nu au primit criterii de performanță bazate pe lucruri concrete, cum ar fi cantitatea de investiții sau contracte comerciale aduse în România. Cît despre serviciile politice și de reprezentare ale corpului diplomatic e destul să dăm un singur exemplu: în cea mai importantă misiune externă a României, la ambasada din Washington, Iohannis l-a trimis pe George Maior, fostul șef al SRI și al programului de subminare a libertăților, drepturilor și democrației prin interceptarea ilegală a convorbirilor și patentarea colaborării neconstituționale între Justiție și ofițerii SRI. Pe toată durata mandatului său, Maior a pus bețe în roate Guvernului român în toate încercările de a vizita Washington-ul, răspîndind povești pro-ruse pe seama miniștrilor.

După Maior, Iohannis l-a trimis pe unul din frații Muraru la Washington, un traseist pupincurist fără experiență și realizări, dar devotat politicii nimicului.

Același lucru se întîmplă cu consulatele României. Premierul Ciucă, cel care numește consulii, urmează pas cu pas stilul miserupist al președintelui și lasă consulatele goale. La New York, de pildă, cel mai important post consular al României stă neocupat de doi ani. În clădirea de la intersecția „3 cu 38“ bate vîntul, nu există nici o reprezentare și nici un funcționar în caz că partenerul strategic sau comunitatea românească ar vrea să ne comunice ceva pe cale consulară.

Diferența dintre Ceaușescu și Iohannis e mare. Îi despart cheful de muncă și dorința de a face, chiar dacă slăbiciunea pentru dictatură și numărul de case îi apropie vertiginos.

1 comentariu

  1. #1

    Nici nu stii ce-i mai bine: sa ramana postul neocupat sau sa fie detinut de -un s(in)ecurist bou. Sau or mai fi si din aia,” dastepti”, da’ asta ar insemna sa-l puna in inferioritate pe ditamai klausu’ care, de cand l-au pus stapanii inaintea carului ,tot incurca comenzile „hais” cu” cea”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint