Prezentatorul programului Man vs. Wild, celebrul în anumite cercuri de survival-iști amatori Bear Grylls, e un fost membru al trupelor speciale britanice SAS, iar serialul se vrea un documentar despre supravieţuirea în diverse condiții extreme, de pe munți înzăpeziți în mlaștini și deșerturi, Bear fiind parașutat, în fiecare episod, într-o zonă izolată, simulînd un turist rătăcit care e nevoit să găsească mîncare, apă și adăpost peste noapte, în tentativa reîntoarcerii la civilizație.
Se vrea, pentru că ce e, de fapt, a recunoscut un membru al echipei show-ului, care a admis că o parte dintre scene sînt – folosind o sintagmă elegantă – fals prezentate (Bear prinde cu lasoul mustangi „sălbatici”, închiriați pentru filmare de la o fermă din apropiere; un strat de cărbuni aprinși se transformă în emisiune într-un rîu de lavă; în timp ce se juca de-a Robinson Crusoe pe o insulă pustie, Grylls dormea noaptea într-un motel din Hawaii). După scandalul creat de aceste dezvăluiri, fiecare episod începe cu un avertisment: Nu toate situațiile sînt reale, din motive de siguranță a prezentatorului și a echipei.
Siguranță? Pe bune!? Bear face o groază de lucruri periculoase și/sau stupide, susținînd că așa trebuie procedat în asemenea cazuri. Dar, cînd îți bei propria urină, cînd mănînci carnea crudă a animalelor moarte sau pești vii (deși ai tot timpul la tine o cremene, cu care poți să faci rapid focul), cînd ațîți un stup de albine sălbatice doar pentru un deget de miere, abia atunci te pui, deliberat, într-o situație extremă, iar serialul e mai mult despre cum să te rănești sau să te îmbolnăvești decît despre cum să stai safe. Bunul-simț îți spune să cauți un rîu și să mergi pe lîngă el pînă la prima zonă circulată, emisiunea terminîndu-se, astfel, în cam cinci minute. Restul pînă la 45 le umple Bear, cu imagini șocante montate dramatic, cu sărituri de pe stînci și alte cascadorii inutile, de un spectaculos studiat, nerealist: orice om normal la cap ar găsi o soluție, mai simplă și mai sigură, de ocolire a locului periculos.
Adevărații experți în supraviețuire, instructori în corpul de elită al armatei americane Marine Corps, spun că nu poți supraviețui în sălbăticie cu atitudinea asta de berbec, mereu cu capul înainte. Într-o situație reală, dacă faci ca Bear, cel mai probabil, mori. E recomandat, deci, să privești Man vs. Wild doar ca un fel de entertainment, pentru comicul involuntar al unui Grylls impostor, dar foarte serios și pătruns de misiune. Pentru un documentar adevărat despre supraviețuire sau self-sufficiency, urmăriți Survivorman-ul canadianului Les Stroud sau Bushcraft-ul englezului Ray Mears.
Man vs. Wild, 2006-2011, fals show de supraviețuire nerecomandat telespectatorilor naivi, difuzat original și în reluare de Discovery Channel.