Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Teszari a dat un Digi, SRI i-a luat toată mîna

Zoom Teszari a dat un Digi, SRI i-a luat toată mîna

Bîrlogul lui Zoltan Teszari e amenajat într-o pădurice orădeană, departe de zgomot, de poluare și de civilizație. E atît de izolat, încît nici strălucirea miliardului pe care-l deține nu străbate prin frunziș.

Teszari e patronul RCS&RDS, iar asta înseamnă că e un om bogat, cu venituri de peste cinci sute de milioane de euro pe an și datorii agregate de trei ori mai mari. Teszari n-a prea lăsat urme vizibile ale propriei persoane, însă în jurul succesului său s-a țesut, din fumuri care nu puteau ieși fără foc, legenda unor cîrdășii cu instituțiile de forță ale statului.

În continuarea acestei idei s-a născut televiziunea de știri Digi24, un canal fără probleme de rating și fără grija zilei de mîine. Ar trebui adăugat “fără talent și fără cea mai mică tresărire de orgoliu”, dar așa ceva n-a fost niciodată cuprins în planul de afaceri. Digi24 a funcționat cîțiva ani fără limită de buget, ignorînd piața, audiența și profitabilitatea, ocolind jurnalismul, ratînd cu metodă imparțialitatea și mulțumindu-se cu programe de pupat în cur SRI, DNA și regimul Iohannis. Căci – nu-i așa? – o rețetă de propagandă nu e neapărat un eșec. Dacă e făcută cu pricepere, cu energie și cu umor, se găsesc privitori. Dar de unde pricepere, energie sau umor într-un poligon SRI? La ultimul set de analize, lui Cosmin Prelipceanu nu i s-au găsit în sînge decît platitudini și servilism. De la un capăt la altul, Digi24 arată ca un priveghi, cu oameni încercănați și triști, apăsați de povara propriei imposturi și zîmbind forțat, ca niște clovni ai doamnei Kövesi, în așteptarea zilei de salariu.

Multă vreme, Teszari n-a fost interesat nici de rating, nici de EBITDA, i-a lăsat pe alde Bendei să umple stația de salariați sub acoperire și să-și cumpere de banii ăia indulgența statului paralel. Dar, așa cum regula greblei și a teslei o tot demonstrează, șefii de la Digi au ajuns să se salute prin anchetele DNA. Au apărut stenograme cu însuși Teszari, înregistrări cu operațiunile de mituire corporativă și semne că sistemul se poate răsuci peste tine în somn.

Teszari, care e mai sperios decît pasărea Kiwi, s-a înfricoșat de reflectoare și a hotărît să închidă Digi. Astfel, le-a explicat el apropiaților, scapă de bătăile de cap și cîștigă cele zece milioane de euro aruncate anual pe salariile unor nefericiți.

Numai că socoteala de la Oradea nu se potrivește cu aia de la București. Vestea că Digi24 se închide a căzut în capul conducerii SRI ca meteoritul Tunguska. Așa trebuie să se fi simțit alde Postelnicu și Vlad cînd au aflat, în decembrie ’89, că s-a pierdut Televiziunea Română. Numai că, de data asta, ofițerii n-au mai stat cu mîinile în sîn, ci i le-au pus lui Teszari la gît.

Mai întîi, s-au făcut liste cu eseiști și filozofi ai dreptei care solicită continuarea emisiei (Cum să închideți, domnu’ Teszari, televiziunea noastră, singura televiziune care apără statul de drept?). Apoi, tonul a fost coborît și mesagerul urcat în grad (Vai, dar se poate să sugrumați vocea societății CIVILE, să subminați unitatea dreptei și TOATE CELELALTE UNITĂȚI?). Și, fiindcă Teszari s-a ținut pe poziție, un grup de oameni de cultură cu pensii militare speciale i-a arătat calea (Auzi, bozgore, ție ți s-a urît cu creditele alea?).

Legenda spune că Eduard Hellvig, șeful de campanie al candidatului Iohannis pentru 2019, nu are legătură cu genul ăsta de rugăminți. Dar e o legendă SRI, neverificată din trei surse populare.

Pînă una-alta, judokanul Teszari, care știe cît de repede ajungi la podea dacă faci rost de piedica potrivită, a hotărît să adopte procedurile de răzgîndire. Va pierde în continuare cele zece milioane de euro pe an. Jurnalismul de înmormîntare nu va rămîne pe drumuri. Ba, dimpotrivă, va avea și onoruri militare.

Citeşte mai multe despre:

5 comentarii

 1. #1

  Angajații fac ce văd la șefii lor

 2. #2

  Bulanescu are bulan, deci e militian! Si ii apara pe securisti, ca ei ancheteaza impreuna, la sectie. Mai lasati-va bai de textele astea rasuflate, ca nu stapaniti voi acuma pamantul, sunteti tot niste cacaciosi obisnuiti ca noi toti.

 3. #3

  Pun pariu ca tot Soros e de vina :))). Cum nu ne mai convine ceva dam cu noroi crezand ca noi suntem imuni la mocirla !!! Vai de capul si de zilele noastre !

 4. #4

  Excelent articol. Exact în asentimentul meu. E aproape imposibil să crezi că mai există cineva ca dvs., d-le Bușcu, care n-a ajuns sclavul serviciilor de securitate. Vă apreciez de foarte mult timp pentru stilul unic de-a așterne cuvinte pe „hârtie”. Țineți-o tot așa.

 5. #5

  Cam dura prelegerea, nu cred ca era cazul sa dea in oamenii de rand. Sunt multi profesionisti la digi24. Partea cu jocurile facute de secu, e asa, intotdeauna in ceata la fel ca in toate televiziunile. Intrebarea e daca a inceput catavencu sa dea in digi24 dupa ce a plecat penibilul de patraru de acolo sau inainte? Am impresia ca au inceput sa manace rahat dupa ce a plecat “dorelul” de la starea natiei de acolo, emisiune la care contribuie 3 guri muritoare de foamne de la catavencu, ca sa scriu si eu in stilul in care au executat ei digi in articol.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • O, ce veste minunate!

  11 decembrie 2018

  Ultraliberalul Macron s-a comportat ca un peștișor de acvariu dispus să facă ordine în ocean. Adică să-i scutească pe marii rechini de taxa pe pradă și să le mărească guvizilor […]

 • Manu militari

  11 decembrie 2018

  Un grup organizat de generali SRI înfășurat, ca un fular de postav, în jurul președintelui Iohannis, la Alba Iulia. O imagine-stigmat, rămasă pe umărul Centenarului, în lipsă de altceva mai […]

 • Cel mai lent din curtea școlii

  11 decembrie 2018

  În decembrie 2015, Klaus Iohannis era pe val. Sărbătorea un an de la preluarea mandatului prezidențial și reușise să scape de guvernul PSD condus de Ponta, instalând un guvern tehnocrat. […]

 • În mahalalele istoriei

  4 decembrie 2018

  În vreme ce stafia miliardarului Soros stă cu ochii pe fostele țări socialiste ca nu cumva guvernanții să bage nechezol în rația noastră de libertate, Karl Marx și-a scos și […]

 • Cîinii de pază ai Securității

  4 decembrie 2018

  Samsarul agrar Adrian Rădulescu, valetul moșierului de la Nana și fost parlamentar PDL, a recunoscut controlul serviciilor asupra listelor de candidați. “Nu l-am adus noi, l-au adus Serviciile și ni […]

bt
romania100