Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Top 3 seriale lansate în 2019

Zoom Top 3 seriale lansate în 2019

Doamnelor, domnișoarelor și domnilor, stimați telespectatori, fără prea multe preambuluri, trei rînduri de aplauze și ovații, vă rog, pentru Premiile Serial Killer 2019:

3. Russian Doll, Netflix, fantezie filozofică tragi-comică.

Matrioșca de sentimente, idei, principii de viață, în care ultima, cea dinăuntru, are inscripția “Ajutîndu-l pe celălalt, te ajuți pe tine”, face din Russian Doll un Groundhog Night despre vinovăție, regretul de a nu fi făcut/zis ceva, cîndva, și alte slăbiciuni profund umane, care te lasă meditînd. De cîte ori n-ai gîndit “Dac-aș putea să mă întorc în timp la acel moment și aș alege altfel, unde aș fi acum?”? Desigur, rezolvarea propusă de ficțiune nu funcționează în realitatea cruntă a fiecăruia. Ca să trăiești cu demonii tăi psihici, oricare ar fi ăia, trebuie să-ți asumi trecutul, să accepți cine ești, să faci pace cu tine însuți. Ca să poți merge liniștit mai departe, fără să mori în interior în fiecare zi.

2. Years and Years, BBC, distopie narată din perspectiva unei familii britanice de clasă medie.

Alegorie-avertisment a unui viitor plauzibil, Years and Years proiectează în următorii ani, cu disperare (dar și cu speranță!), o continuare logic-pesimistă a situației globale curente și face niște pronosticuri sumbre, bazîndu-se pe ipoteza că omenirea n-a învățat mai nimic din greșelile trecutului, pe care le tot repetă pînă la autodistrugere. Lumea se mișcă într-o direcție greșită, ca Titanicul înainte de scufundare, și nimeni nu vede aisbergul din față. Pentru că l-a topit încălzirea globală.

1. Chernobyl, HBO, horror istoric.

Cu excepția faptului că sovieticii vorbesc între ei o engleză foarte bună, coșmarul atomic de acum 33 de ani e reconstituit la cel mai mic detaliu în Chernobyl. Atmosfera specifică perioadei, blocurile, străzile, cercevelele crăpate ale ferestrelor, șpaga de la intrarea în spital, reacțiile iradiaților, totul dă senzația de documentar, de realitate brutală a unor zile înfricoșătoare în care lentila camerei joacă rolul unui martor ocular. Nu-i nevoie de nici o muzică de groază: simplul cîrîit din ce în ce mai accelerat al detectoarelor e suficient ca să-ți inducă starea de amenințare implacabilă, un efect terifiant, intens, care-ți îngheață sîngele în vine și te lasă fără cuvinte.

 

Mențiuni:

City on a Hill, Showtime, cronica unui sistem legal aflat în criză.

City on a Hill e mai mult de un policier ușurel despre rezolvarea unui caz de jaf armat care s-a terminat prost. Firul epic pătrunde mai adînc de atît, în aproape toate straturile unei societăți profund bolnave, atingînd aspectele legale și morale ale falimentului unui anumit tip de sistem: intriga politică din Justiție, corupția și nepăsarea polițiștilor, presiunile la care sînt supuși informatorii, intimidarea jurnaliștilor de investigație, nivelul ridicat de violență din rîndul populației de culoare tinere, fără prea mari speranțe la o viață corectă și decentă în mediul în care trăiesc, inconștiența unor indivizi din niște familii sărace de origine irlandeză suficient de disperați cît să considere atacul unei dube blindate o soluție pentru rezolvarea problemelor lor financiare, indiferent cîți ani de pușcărie riscă dacă vor fi prinși sau cîte gloanțe încasează în scăfîrlie. Telespectatorului i se dezvăluie treptat în fața ochilor o frescă a societății americane de la începutul anilor ’90, cu toate tarele sale, în stil The Wire, dintr-un roller coaster bostonian fără centură de siguranță.

Pico da Neblina, HBO, aventurile unui mic traficant de cannabis după legalizarea consumului.

Pico da Neblina combină atmosfera familiei de dealer-i din Weeds cu efectele sociale ale consumului de iarbă din High Maintenance. Interesant e că Pico da Neblina înseamnă, în traducere liberă, “Vîrful din ceață” și este numele celui mai înalt vîrf muntos brazilian (2.995 m). Cel mai high loc din Brazilia, deci – acolo promite să-i ducă pe clienți iarba vîndută de Biriba și de producătorii serialului.

Savage Builds, Science/Discovery, show tehnico-științific superdistractiv.

Pe lîngă talentul de stand-up comedian care trece sticla și de abilitățile de proiectant-constructor-operator, Mister Savage are aptitudinile unui profesor cool ale cărui proiecte sînt niște teste de inginerie aplicată cu explicații pe înțelesul privitorului – practic, niște experimente inedite din care maestrul învață odată cu învățăcelul. Indiferent de nivelul de pregătire școlară, e foarte plăcut să urmărești interesantele aventuri tehnice ale acestui pasionat de știință și tehnologie care a albit în industria iluziilor: faptul că nimic din ceea ce se întîmplă în fața camerei nu e falsificat (chiar și micile erori sau eșecurile totale sînt prezentate telespectatorului) face din Savage Builds o demonstrație de magician care-și arată secretele în fața publicului, fără a reduce cu nimic fascinația pentru magia numărului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]