Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Tranzacție eșuată: fonduri insuficiente

Zoom Tranzacție eșuată: fonduri insuficiente

Cînd vezi mesajul ăsta pe ecranul bancomatului, înseamnă că nu ți-a intrat încă salariul pe card sau că, din păcate, dimensiunea contului nu suportă plăți atît de consistente ca factura la curent/gaz pe care încerci s-o achiți. Sau, dacă ești personaj în Hackerville, proaspătul serial româno-german care și-a făcut întîi premiera pe panourile de afișaj bucureștene și abia apoi pe televizoarele românilor abonați la HBO, că tocmai ai fost hăckuit – termen de introdus în DEX, la frecvența cu care e folosit de anumiți compatrioți.

Acțiunea nu se petrece, așa cum te-ai aștepta, în Rîmnicu Vîlcea, orașul care și-a dobîndit, acum cîțiva ani, supranumele ăsta, ci în Timișoara, și pare a fi o reclamă extinsă la un hotel local în care sînt cazate unele personaje și în care se întîmplă niște scene-cheie, după ce un puști român – hacker de geniu, cică – sparge sistemele de protecție online ale unei bănci germane, în joacă, doar ca să fure 9,99 euro și să-i cumpere lui frate-său un tricou, livrat la ușa apartamentului în care trăiesc împreună. De ce, odată intrat în peștera lui Aladdin, nu și-ar fi luat și ultimul iPhone sau vreun meniu Big Mac cu happy meal, este cumva de neînțeles, în contextul ăsta.

Da, atît de subțire e scenariul înțesat cu faze spectaculoase, care or funcționa, poate, pentru telespectatorul naiv din Vest, dar nu și pentru românul care vede indivizi îmbrăcați în negru intrînd fără nici o jenă în sediul Primăriei pentru a intimida secretarele și a devasta birourile funcționarilor sau curse de mașini și împușcături printr-un oraș mioritic, fără ca acțiunile astea să aibă vreo consecință. Senzația de caricatură CSI: Timișoara continuă pe întreg parcursul episoadelor difuzate pînă acum, chiar dacă singurul actor cu pretenții, Andi Vasluianu, încearcă să fie cît mai credibil în rolul său de polițist macho cu abilități dincolo de fișa postului, în ciuda momentelor în care e depășit de situațiile vădit artificiale create de niște scenariști care au văzut mult prea multe filme americane.

Mesajul din titlu pare să se adreseze într-un fel și serialului. Deși bugetele HBO sînt, se știe, super-generoase pentru astfel de proiecte, banii n-au ajuns, aparent, decît pentru un aspect vizual glossy, care cosmetizează foarte bine imaginea Timișoarei. Filmată din toate unghiurile, inclusiv cu drona, e o adevărată performanță că în cadru nu apar trotuarele sparte și prăfuite sau fațadele distruse de clădire veche caracteristice oricărui oraș românesc. Doar pereții gri ai blocurilor comuniste, ca să nu uităm cumva că sîntem, totuși, în Estul Sălbatic.

Hackerville, 2018-, acțiune și aventuri cvasi-IT în Timișoara, creat de Ralph Martin și Jörg Winger, difuzat de HBO, disponibil și pe HBO Go.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100