Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un actor grăbit. Spre toaletă

Zoom Un actor grăbit. Spre toaletă

Un actor grăbit care-ți spune replica și-apoi te-a taxat subit (n-am găsit altă rimă). Acesta este Sandy Kominsky, fostul star cu succes limitat care s-a apucat la bătrînețe de predat lecții de actorie, în studioul-școală al firmei pe care a deschis-o special pentru amatorii hotărîți să cucerească Hollywood-ul. Dom’ profesor, un dandy sexagenar divorțat de vreo cîteva ori, locuiește împreună cu fiica neglijată grav în copilărie, are o nouă elevă/iubită cu care e într-o relație on-off și se ciondănește toată ziua cu bunul său prieten Norman, impresarul mai vîrstnic decît el care nu trece prin cea mai fericită perioadă a vieții, după ce soția i-a murit de cancer.

Cam ăsta este rezumatul serialului The Kominsky Method, al cărui scenariu e plin de lucruri simple, abordate deschis. De exemplu, frici pe care începi să le ai după o anumită vîrstă: de boli, de relația complicată cu fiica dependentă de droguri, de gîndul tot mai obsedant de a te sinucide, deci de moarte, dar, mai ales, de cea care le generează pe celelalte, frica de adaptare la o viață care, de la un punct încolo, se degradează pe zi ce trece. Bătrînețea e un subiect foarte puțin explorat în cheie comică pe ecrane și, dac-ar fi să ne referim la ceva cunoscut, The Kominsky Method aduce a combinație de Curb Your Enthusiasm la dublu, cu doi Larry David în loc de unul, și Grumpy Old Men, în care cuplul Lemmon/Matthau lasă locul unui duo Douglas/Arkin aflat în aproximativ același tip de relație, de vechi amici care se șicanează spunîndu-și adevăruri dure.

Un mare scriitor spunea la un moment dat într-o carte că începi să îmbătrînești abia atunci cînd realizezi că semeni cu tatăl tău. Genul ăsta de observație realist-sarcastică este perfect caracteristică serialului de debut al lui Michael Douglas (în care, apropo de sarcasm, apare, pasager, și Danny de Vito), ce tratează franc, într-un fel absolut special, cu un umor negru aproape autocritic, probleme pe care doar un public masculin de 50+ ani le poate înțelege perfect, pentru că a trecut/trece prin ele. Și care o să priceapă din prima și titlul: la cît de mult se face referire la ea, un alt personaj principal este prostata. 

The Kominsky Method, 2018-, comedie amară despre problemele existențiale ale unui fost actor de vîrsta a treia spre a patra, creat de Chuck Lorre, difuzat de Netflix.

1 comentariu

  1. #1

    Draga Domnule Bute, ce ati vrut sa apuneti cu :”serialului de debut al lui Michael Douglas”? Cum adica?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100