Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un stetoscop pe inima societății

Zoom Un stetoscop pe inima societății

Umblă vorba pe Net că The Wire ar fi fost la momentul difuzării cel mai bun serial din clasa sa. E suficient să vezi doar cîteva episoade, ca să realizezi că, zece ani după încheierea ultimului sezon, afirmația încă se susține și că acest serial de referință pentru genul său rămîne un Rolls Royce al seriilor TV politico-sociale.

Foarte pe scurt, acțiunea se petrece în Baltimore, Maryland, traversînd diferite sectoare ale vieții orașului și arătînd conexiunile mai mult sau mai puțin directe dintre ele: lumea interlopă, sindicatul docherilor, birocrația administrației, sistemul public de educație, presa locală, instituții disfuncționale din motive de interese diverse, sînt subiectele majore spre care se îndreaptă camera. Toate problemele se văd și se aud clar în secția de poliție, acolo unde defectele sistemului (subfinanțarea Poliției, amînarea plății orelor suplimentare, corupția mică) se amestecă cu cele ale întregului oraș, dezvăluite de microfoanele tehnicilor de investigație ale agenților undercover și de mesajele rețelei de informatori infiltrați în traficul de droguri din suburbii, transformate în adevărate stetoscoape pe inima societății.

Unul dintre marile merite ale scenariului este construirea unor personaje nuanțate, diferite de prezentarea maniheistă din restul serialelor polițiste, oameni cu calitățile, viciile și motivațiile lor personale: funcționarul public – primar, avocat, polițist – poate fi inteligent, dedicat, corupt, incompetent sau brutal; infractorul nu-i neapărat rău prin definiție, cît mai degrabă captiv al modului său de viață, al mediului în care s-a născut.

Din barul în care polițiștii își îneacă frustrările la sfîrșitul zilei în redacția ziarului local, de la colțul de stradă la care traficantul vinde doza dependentului în biroul primarului, din camera jegoasă a unui consumator de droguri în sala de judecată, The Wire a reușit să zugrăvească un tablou realist al vieții urbane americane a anilor 2000, felul cum orice individ este afectat de societate, de grupul căruia îi aparține, fiind o parte importantă a acestui roman TV, în care fiecare episod e un capitol dintr-o narațiune complexă subtitrată cu un comentariu social. Dincolo de ridicarea standardelor acestui tip de serial, senzația de reportaj (creatorul, David Simon, e fost jurnalist la The Baltimore Sun) îi dă lui The Wire chiar o valoare istorică, telespectatorul din 2018, din 2028, din 2038 putînd rămîne după vizionare cu o părere destul de documentată asupra unei epoci. 

The Wire, 2002-2008, dramă polițistă pe teme social-politice, creat de David Simon, difuzat original de HBO, disponibil pe HBO Go.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100