Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Utopiștii

Zoom Utopiștii

Dacă ești un adevărat suporter al drepturilor omului și nu un sclav al sistemului, ar trebui să ieși din confortabila ta bula socială și să te alături activiștilor libertății totale, care militează pentru o societate fără taxe și impozite, fără guvern, fără Poliție, fără legi care să-ți impună una sau alta. Cine zice asta? Anarhiștii, un grup de americani care s-au săturat de țara libertății și a visului împlinit și s-au mutat în Acapulco, Mexic, de unde propovăduiesc evanghelia lor împotriva statului și a controlului său asupra individului.

În februarie 2015 se întîmpla primul Anarchapulco, festivalul-conferință  în care vreo 150 de bezmetici se întîlneau cu iluzia că pot schimba lumea. Ideea lor de schimbare era simplă: colapsul societății actuale și înlocuirea sistemului cu un anarho-capitalism bazat pe voluntariat și self-determination. Adică nu se mai plătesc taxe și fiecare e pe barba sa. Un fel de neofeudalism dezvoltat dintr-un mesaj anticorporație și antisistem, propus de niște oameni care s-au plictisit să fie oaia din turmă, o ideologie transformată, an de an și ediție de ediție, într-un cult al haosului. Toate bune și frumoase, în teorie, pînă cînd, în 2019, chiar înainte de Anarchapulco 5, unul dintre ei moare, ucis în niște circumstanțe foarte neclare, destrămînd o comunitate și așa divizată.

The Anarchists e mai puțin despre filozofii sau principii de viață și mai mult despre cum să profiți de o idee seducătoare, cea a libertății absolute, ca să creezi o sectă de adulatori care să-ți aducă bani, mulți bani. Cam toți organizatorii s-au îmbogățit mulgînd vaca asta anarhistă, din taxe de participare, sponsorizări, reclamă pentru cryptomonede, merchandising, pînă cînd (clasic!) s-au certat între ei și consecințele diferitelor decizii proaste i-au ajuns din urmă. Cînd aduni într-un singur loc toți rebelii care contestă autoritatea, oricare ar fi ea, oameni cu diverse probleme personale nerezolvate încă în familie, din copilărie, adolescență, din timpul serviciului militar și/sau cu banii, drogurile, alcoolul, pînă la urmă ceva rău tot se va întîmpla.

Lăsînd la o parte faptul că pentru adepții unui concept care refuză orice fel de organizare ar fi un nonsens să organizezi ceva, orice, logica acestor ipocriți suferă, iar argumentele lor nu prea stau în picioare. Atîta vreme cît nu te retragi în sălbăticie, ca să dormi în adăposturi improvizate și să mănînci ciuperci și mure, gratis, banii pentru coșul zilnic trebuie să vină de undeva. Și dacă vorbești de bani, nu mai ești anarhist. OK, ești tînăr, sănătos, capabil de chestii – pentru că te-a educat deja sistemul pe care îl disprețuiești – și te simți furat, ca să li se dea celor care nu (mai) sînt ca tine. Dar, dacă ești bătrîn, neputincios și dependent de medicamente, îți mai permiți să fii anarhist? Și, mai mult decît orice, libertatea absolută neasociată cu educație și responsabilitate dăunează grav sănătății: atunci cînd fiecare face ce vrea, va fi bine și frumos doar vreo cîteva minute. Cam pînă la prima bîtă de baseball în freză.

The Anarchists, 2022, documentarul creșterii și descreșterii unei mișcări utopice, creat, regizat și produs de Todd Schramke, șase episoade de 50-55 minute, difuzat de HBO Max.
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale