Home / Şoapte / Sebastian Ghiță nu e de negăsit, e de neadus

Sebastian Ghiță nu e de negăsit, e de neadus

Zoom

După ce a dispărut de la o petrecere SRI pe sub nasul colaboratorilor și partenerilor lui de afaceri cu statul, Sebastian Ghiță a fost căutat cu frîna de mînă trasă din motivele cunoscute. În primul rînd, prinderea lui putea fragiliza poziția SRI pe piața influenței politice. În al doilea rînd, putea arunca în aer instrumentul principal de presiune asupra clasei politice, DNA. Cîtă vreme nu se cunoștea clar unde sînt cele 18 ore de înregistrări cu procurori din Prahova, nu se putea lua riscul să fie găsite chiar asupra fugarului. Al treilea motiv îl știe toată lumea: Cucuveaua Mov și-ar fi pierdut penajul.

Așa că Sebastian Ghiță a fost căutat mai mult cu ajutorul logicii și mai puțin cu mijloacele clasice. În urma analizei, au fost eliminate toate destinațiile de tip Virgin Islands, Barbados, Cuba sau Republica Dominicană, unde riscul de identificare e mare și extragerea fugarului e ușoară. Au fost eliminate apoi Dubai, Qatar și chiar Iordania, locații care nu oferă garanții totale pentru depozite și cash, și unde rețeaua informativă a statului român nu e deloc de lepădat.

S-a ajuns, așadar, la concluzia că Sebastian Ghiță e în Serbia, loc în care a ajuns ieșind ori pe la Giurgiu, prin Bulgaria, ori direct pe la Turnu Severin. Serbia are următoarele avantaje: e aproape (deci își poate supraveghea afacerile, familia și dușmanii), nu extrădează, e țară ortodoxă și europeană (nivel ridicat de siguranță și civilizație, ethos apropiat). În plus, Serbia nu răspunde presiunilor UE, SUA sau NATO, fiindcă în prima nu e membră, iar cu celelalte două a dus un război curajos. Ceea ce recomandă însă Serbia ca destinația reală e faptul că Ghiță are un trecut de sport și afaceri cu Belgradul, avînd o comunitate puternică de prieteni și parteneri pe care se poate bizui. Ghiță a și plasat fonduri în Serbia, ba chiar se spune că aici își păstrează o parte din bani. Pe vremea cînd era mai tînăr și juca mai periculos în dosarele penale, Ghiță obișnuia să-și trimită oamenii urmăriți penal la sîrbi, unde erau protejați pînă li se rezolva dosarul. Asta înseamnă că extragerea lui Ghiță din Serbia se ciocnește nu numai de politică, ci și de cine știe ce organizație paramilitară, gen Tigrii lui Arkan.

(6020 articole)

www.catavencii.ro

Comentarii Facebook

  1. interesant, da de ce a amutit?

  2. @ alex: Se poate vorbi pe mai multe limbi… Mie mi se pare, dimpotriva, ca vin unele dupa altele…

  3. mai traieste?

  4. Ghita e la el acasa.
    Nu s-a facut nicio perchezitie, doar s-a uitat militianul peste gard, atat.
    Ce Barbados, ce Belize , Ploiesti, fratilor – daca ati auzit de insula asta!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Etichete: