Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Atacul de cord e un sport de bărbaţi

Zoom Atacul de cord e un sport de bărbaţi

Vă spun de-a dreptul, verde-făţiş: NU duceţi fata la piesa* asta! De ce? Pentru că fetele, fără excepţie, umblă să se mărite (toate, chiar şi lesbienele!). Iar textul lui Levin, deşi scurt, e de-o răutate extremă, adică ia căsnicia, o întinde de vie pe masa de disecţie şi-şi bagă bisturiul în ea cu voluptate, fără să-i pese de ţipetele pe care le scoate operata şi de jeturile de sânge care stropesc pereţii. Iar pe final, când autorul lasă bisturiul şi scoate ferăstrăul, iar aşchiile de os încep să sară în toate părţile…

Citez din companioana mea: „Vai, dar de ce m-ai adus la o piesă cu atâtea urâţenii? De ce ai n-ales o piesă frumoasă, la care să-ţi facă plăcere să asişti?“. Nu i-am răspuns onest, dar pot să spun acum: „Draga mea tâmpită, pentru că binele plictiseşte. Ce morţii lor e atât de amuzant la doi porumbei care se giugiulesc pe bancă-n parc şi-şi jură «credinţă pe toţi vecii»?! Ce-ai de învăţat de la ei? Pe când de la acritul ăsta, cu atacul lui de cord… poţi să ştii că ai ce!“. Asta ar fi trebuit să spun, dar n-am spus. Greşit. Scuteam un final de seară complet ratat.

Revenind la piesă, ce calităţi îi găsesc: e scurtă, e densă, e dură (pe scenă n-avem nevoie de chestii mălăieţe!), e foarte bine jucată, plus încă ceva; după părerea mea, actorii cred în text, şi asta se vede. De multe ori se întâmplă invers, adică actorul e-n dezacord intim cu autorul (poate şi cu regizorul), dar, fiind profesionist, munceşte la rol fără murmur şi fără şovăire. Rezultatul e bun, uneori, dar nu se compară cu situaţia, mai rară, când actorul dă tot din el, pentru că-l crede pe autor. Cum îl cred şi eu.

* Meşteşugul vieţii, de Hanoch Levin, la teatrul Bulandra. Regia: Felix Alexa. Cu: Dana Dogaru, Răzvan Vasilescu, Dan Aştilean.

Publicat în Cațavencii, nr. 48, 5-11 decembrie 2012

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint