Oare Trump, Putin, Musk s-or duce la psiholog? Și dacă se duc, le zice psihologul: vezi că suferi de asta și de asta – sau îi sfătuiește să încerce la psihiatrie? Am vorbit despre ei (și despre cazul Georgescu de la noi) cu psihologul Aurora Liiceanu, care le-a făcut o evaluare.
Cristian Teodorescu: Ce crezi că e în capul lui Donald Trump?
Aurora Liiceanu: În prezent, Trump își exprimă evident marea lui ambiție, de a arăta lumii cine este America. Probabil că pierderea suferită, cînd nu și-a putut continua mandatul de președinte, l-a frămîntat mult, i-a conturat solid dorința lui de putere și i-a mărit-o. Marea lui ambiție a devenit mai mare. O ambiție care seamănă mult, nu în conținut, ci ca intensitate, cu ambiția lui Putin de a reconstitui imperiul rus. Aici apare o similaritate între Trump și Putin. Trump vrea ca America să fie mare, Putin vrea ca Rusia să fie mare. Dar nu din aceeași perspectivă privesc ei lumea. Nefiind analist politic, ci doar o persoană profană în ale politichiei, aș spune că Trump mi se pare că-i aduce sau vrea să-i aducă pe americani către ce-i place lui, și anume bani/afaceri prospere, ceva misoginism – să nu uităm că frumusețea este necesară și poate chiar suficientă unei femei, cele trei soții ale lui Trump au fost (și) modele –, binarism, preferința pentru albi, simplitatea confortabilă a vieții și nu haosul diversității.
C.T.: Dar năvîrliile de unde-i vin?
A.L.: Poate că ceea ce este neglijat în percepția și evaluarea unui individ astăzi este temperamentul. Temperamentul coleric și sangvin, împreună, duc adesea către tendința de superficialitate, impulsivitate, impredictibilitate și, pînă la urmă, imaturitate în ceea ce privește rațiunea. Cam așa apare Trump, ca un post-adolescent teribilist, de la care nu știi la ce să te aștepți, necontrolat, dar sigur pe el ca orice narcisist, pentru că face afirmații pe care le lasă în vînt. Vrea Groenlanda? Bine, și ce consecințe ar avea dacă ar cîștiga-o și cum ar face? Nu știm, nu știm ce gînduri se vor îmbulzi în capul lui, în care ambiția face vîrtejuri de dorințe.
C.T.: Dar în scăfîrlia amicului său Putin ce e?
A.L.: Putin este în prezent în termeni amicali cu Trump. Similaritățile, spuneam, sînt evidente: dorința de putere, ambiția și mîndria de a fi conducător de cota cea mai înaltă. Ei sînt complici, dar și rivali, sigur suspectîndu-se reciproc. Sînt, cred, complici pentru că vor o situație de bipolaritate, două mari puteri se confruntă. Europa nu are ce căuta în această luptă de cocoși. Și Trump, și Putin emană masculinitate și încredere în valorile lor. Se menționează uneori că două soții ale lui Trump aveau origini europene, dar Trump nu pare să fie alterat de spiritul european. Pentru el, Europa este acum ceva în plus, inconvenabil în relația celor doi, cu diferența că pe Putin l-ar face fericit să invadeze toată Europa și să aibă un nesfîrșit teritoriu. Amîndurora le lipsește cultura europeană, sensibilitatea față de vastul patrimoniu cultural european. Dar Putin, spre deosebire de Trump, este un flegmatic, cu un control asupra emoțiilor, oricît ar fi de rudimentară emotivitatea lui, cu o stabilitate a exteriorizării, care sigur contribuie la organizarea ideilor lui și la abilitatea de a-și urmări obiectivele propuse. Trump are spontaneitate care poate aduce simpatie, dar care îl dezavantajează ca ordonare mentală a ideilor și scopurilor lui. Putin are calmul de partea lui.
C.T.: Elon Musk dă semne de ADHD; de unde îi vin însă toate izbucnirile extremiste?
A.L.: Elon Musk este într-adevăr o persoană cu totul ieșită din comun. Unii zic că este psihopat, alții amintesc de cei 14 copii ai lui, făcuți cu mai multe femei; tatăl său este de vîrsta lui Trump, deci el ar putea să fie fiul acestuia. Are o mare influență asupra lui Trump și unii îl numesc copreședinte sau președinte din umbră al SUA. Declarațiile lui sînt surprinzător de contradictorii. Chiar și tatăl său are conflicte și tensiuni cu el. Acesta îi reproșează că nu-și crește copiii, că modul în care se raportează la paternitate este incorect și delăsător. Este, spune el, un tată rău.
C.T.: Un tip cu familia vraiște vrea să facă ordine în ograda Americii?
A.L.: În fond, Musk nici măcar nu este american, este afrikaner, chiar dacă și-a făcut studii în America. Elon Musk se va vărsa în lumea tabloidă a celor cu prea mulți bani, va afirma enormități și chiar dacă se implică în destinul politic al altor țări, neștiindu-se de ce o face, va dispărea de lîngă Trump, care se va plictisi de aberațiile lui. Oamenii, și mai ales americanii, privesc cu stupoare bizara familie Musk. O familie percepută ca fiind cu totul și cu totul dezordonată. Mai ales că tatăl lui Elon Musk, politician și om de afaceri foarte bogat din Africa de Sud, susține cu convingere că nu există reguli în iubire și război. Mama lui Musk defilează mîndră la parade fashion la cei 76 de ani, fiind model activ de 50 de ani, apărînd frecvent pe coperțile unor magazine de reputație internațională și în diverse tabloide. Din Le Monde aflăm că Elon Musk a contribuit cu 277 de milioane de dolari și cu platformele lui digitale la cea de a doua campanie electorală a lui Trump. Sigur că acest lucru l-a obligat pe Trump să-i acorde putere și așa Elon Musk a devenit șeful Departamentului de Eficientizare a Guvernului și consilierul lui Trump. Tabloidele sînt pline de informații despre familia Musk și despre interviul podcast al tatălui lui care declară nonșalant și convins că Michelle Obama este bărbat. Că Obama este căsătorit cu un bărbat îmbrăcat în femeie și că cine a spus prima dată acest lucru a murit, în mod ciudat, la două săptămîni după aceea. Asta declară tatăl lui Elon Musk, fără nici o probă. Dar el este sigur că e adevărat. Așa tată, așa fiu.
C.T.: Cînd Musk se amestecă în politica externă a Americii, de partea extremiștilor europeni, inclusiv cei din România, face asta pe persoană fizică sau i-a intrat altceva în cap?
A.L.: Există imagini video virale cu Elon Musk în Biroul Oval la Trump, cu unul dintre copiii săi, cel cu un nume bizar, un băiețaș de patru ani, care i-ar fi spus lui Trump Taci din gură, și un alt material video viral în care acest băiețaș îi spune lui Trump Nu ești președinte, pleacă de aici! Aceste întîmplări sînt comentate ca fiind desigur frustrante pentru Trump, care se vrea mereu în centrul atenției oamenilor. Ce se poate spune? Doar că, așa cum zic comentatorii, lesa în care Trump îl ține pe Elon Musk este prea largă, dar cîtă vreme va mai fi largă? Trump seamănă cu Elon Musk, ambii au adieri subtile, temperamentale, de aventurieri, de indivizi prea liberi și lipsiți de control. Dar la cîtă avere are Elon Musk și cîtă putere are Trump pot ajunge să se considere deasupra tuturor.
C.T.: Dar cu C. Georgescu de la noi cum stă treaba?
A.L.: Candidatul Georgescu este oportunist: îndeamnă cînd către înțelepciunea rusească, cînd, mai nou, către Trump. Uită complet că este european. Mă întreb dacă la el nu există pericolul sindromului Buridan, cel cu măgarul și morcovul. C. Georgescu este deja o persoană internaționalizată, a trecut de la anonimat la vitrina socială mare. Sigur că i s-a urcat la cap și faptul că Musk îl menționează în rătăcirile lui politice, noroc că acesta nu este un politician oficial. Dar se bagă în politica altor țări cu ușurința cu care Georgescu face afirmații scrîntite în toate domeniile cunoașterii.
C.T.: Ce e cu cei care-l susțin la noi pe C. Georgescu?
A.L.: C. Georgescu mizează pe emoții și știe că românii nu gîndesc profund, dar lăcrămează repede. În plus, îl ajută contagiunea socială și liota celor care-l țuțăresc. La ultimul protest, nu mai era falnicul călăreț în ie pe cal alb de pe TikTok, ci un bărbat mergînd în cîrje. Adică nici suferind nu-mi uit țara. Femei foarte vîrstnice îl adoră religios, plîng că l-au atins, bărbați care o întind de acasă își găsesc ceva de făcut, tineri indiferenți, dar dispuși să tolereze orice, se înghesuie să-l susțină. Poate frustrarea celor 35 de ani de nemulțumire, poate țicneala planetară a prezentului îi fac să și-l dorească pe Georgescu.
1.649 de vizualizări