Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Balul cam pionilor

Zoom Balul cam pionilor

Cred că puțină lume mai ține minte ce a promis Dan Lungu în campania pentru șefia Uniunii scriitorilor. Chestii generale, transparență, management, profesionalism. Dar s-a jurat (eu cred că de frica unor confrați visători) că va păstra „Turnirul de poezie”. M-am mirat. Dar bănuiesc că a dominat grija de a nu tulbura apele și de a nu se vedea, din nou, pus la zid.

Povestea acestui turnir e lungă și, vai, ridicolă. Pe scurt, vreo zece-douăzeci de poeți fac o excursie în străinătate și se întrec în spus poezii. Un lucru bun, veți zice. Și mai bun lucru e că învingătorul cîștigă nu numai o cunună, dar și cîțiva bănuți. Cînd le-au prisosit banii poeților? Niciodată. Ah, dar am uitat să spun un lucru esențial! Manifestarea are loc (sînt deja vreo cinci ani bătuți pe muchie) la inițiativa vicepreședintelui, dl Gabriel Chifu. Toate bune și frumoase, cultură și poezie să fie, că broaște sînt destule! Iar sponsorii – ICR și Muzeul Literaturii Române. Totul e perfect.

Dar unde-i soare e și nor. De la bun început, mi-am permis să fac observația că, în loc să arunce cu banii pe transport, cazare și diurnă peste hotare, USR ar fi făcut bine să organizeze astfel de turniruri prin țară. „Ei, ne-am procopsit – parcă vă aud –, vii și dumneata cu un patriotism de doi bani. Ce-ai, ai băut gaz?” Stați puțin și nu mînați, că nu-s cu cărămida sudată de piept. Cu o singură excepție (turnirul din Republica Moldova), la aceste acte sublime de cultură nu vine nimeni. Nu vin ziariștii. Nu vin poeții țării respective. Nu vin traducătorii. În fine, pînă și publicul lipsește cu desăvîrșire. Imaginați-vă cam cum se petrec lucrurile: după ce se plimbă prin oraș, după ce iau masa, artiștii se strîng într-o sală (închiriată) și se citesc între ei. Dar, odată cu poeții, vine și un juriu, care se bucură de aceleași înlesniri: casă, masă. Trai, neneacă, pe banii babachii!

De curînd s-a mai bifat unul: “Turnirul de poezie” din Tracia, desfășurat la Alexandropolis, în Grecia. Poeți au fost 12, și îi numesc cu mîhnire, mulți dintre ei îmi sînt amici: Mircea Bârsilă, Costel Bunoaica, Liviu Capșa, Horia Gârbea, Bogdan Ghiu, Ion Tudor Iovian, Cristian Pavel, Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu, Eugen Suciu, Ioan Radu Văcărescu. Juriul – cum altfel? – a fost compus și din capii tuturor capilor: Gabriel Chifu (președinte), Daniel Cristea-Enache (ministrul cu propaganda), Sorin Lavric (director de programe și relații publice, mda, dar ce legătură are domnia-sa cu poezia nu ne-o poate spune nimeni, întrucît este doar un exeget al lui Noica), Vasile Spiridon și Răzvan Voncu (director de programe externe).

Premiul s-a dat, acțiunea s-a bifat, banii s-au încasat. Eu, însă, am o mirare mică, dar veselă. N-a fost loc de nici o poetă și de nici un poet sub 50 de ani? Răspunse corbul: nț.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100