Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Bătrînul și mareea

Zoom Bătrînul și mareea

De curînd, în Adevărul, Nicolae Manolescu produce o critică a criticii, cu titlul “Îi înțeleg tot mai puțin pe tinerii critici”. Acuzele sînt grele: lipsă de cultură, inadecvare, superficialitate. Toate bune și frumoase, numai că "tinerii critici" e unul, poetul Bogdan-Alexandru Stănescu. De unde și-a tras concluzia dl Manolescu despre "tinerii critici" vom vedea mai jos. În România literară apărură alte două articole, “Război soft între «tineri» și «bătrîni»” și “Cui i-e frică de Titu Maiorescu?”, de data asta împotriva lui Paul Cernat. Citez: “Ușurința cu care «tinerii» de azi s-au raliat ideii că nu mai avem trebuință de spirit critic în literatură și, prin urmare, nici de estetic. Care va să zică, ne lepădăm de Maiorescu și ne întoarcem la Gherea. L-ai recitit măcar pe criticul de la Contemporanul, Paul Cernat? Îți fac creditul intelectual de a presupune că nu”. Și: “Lui Cernat îi e frică de viul Maiorescu din critica mare românească a ultimilor o sută cincizeci de ani, mie, de fantoma lui Gherea, care bîntuie critica tînără actuală”. Așadar, avem doi închipuiți care vor să învie morții.

Nici nu s-a răcit cerneala tipografică și nici n-au pornit să pompeze motoarele de căutare ale lui Google, că, iată, vin și răspunsurile, de data asta, în Observator cultural. B.-A. Stănescu îl face, la rîndul lui, incult pe Manolescu, pentru că n-a citit mai nimic în ultima vreme: “În al treilea rînd, domnul Nicolae Manolescu, căruia îi place din ce în ce mai mult să se refere la propria persoană, este la curent cu literatura anilor 2000. ș…ț Îi spun că acestea șinfluențeleț ar trebui căutate mai curînd în poezia americană/ britanică a ultimilor 30 de ani, în filme, în muzica unor formații destul de obscure încît să nu le mai enumăr aici (nu i-ar folosi), în chiar existența textului literar pe Internet…”. Iar Paul Cernat, și mai bățos, mult zice ritos: “Mai interesant ar fi de văzut «ce-l mînă în luptă» pe distinsul autor al Istoriei critice…, faimoase deja, printre altele, pentru capitolul complet ignorant despre «noii veniți» din anii 2000, pentru colajele inabile din articole vechi livrate ca relecturi recente, pentru numărul neverosimil al erorilor factologice și nu numai. Din păcate, inadecvarea de care dă dovadă în intervențiile domniei sale implică un întreg sistem literar pe care l-a modelat în ultimele decenii și care a ajuns, vorba «capitalistului», în faliment nedeclarat”.

Asta a fost, pe scurt, marea bătălie dintre bătrînul critic și mareea jună.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint