Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

CAS vrea mentenanță la un sistem încă nefuncțional

Zoom CAS vrea mentenanță la un sistem încă nefuncțional

Ziua bună, ce mai faceți? Sănătoși? Păi, ați face bine să fiți, pentru că altfel ar trebui să mergeți la medic și asta înseamnă să vă folosiți cardul de sănătate, despre care în fiecare zi auzim pe la știri că nu funcționează, că a costat statul român o vagonetă de bani, că e parte a unui sistem care se blochează din oră în oră și lista poate continua. Poate continua cu numeroase plângeri de multe feluri și cam toate ar fi adevărate, pentru că dacă aceste carduri de sănătate au ceva doar al lor, acel ceva este faptul că efectiv nu merg. Și dacă tot nu merg ele de felul lor, Casa de Asigurări de Sănătate a venit și cu o soluție: mentenanță.

Cândva, pe la începuturile anilor 2000, prin guvernele vremii se vorbea despre reformarea multor lucruri, inclusiv a coruptului sistem de sănătate. Soluția folosită deja cu succes în Occident era cea a cardurilor de sănătate, care să conțină, de fapt, toate datele medicale ale pacientului. Cu opt ani întârziere, sistemul a fost implementat în urma a nesfârșite lupte ideologice din care cel mai șifonat a ieșit bugetul proiectului, crescut de la 100 de milioane de euro la peste 170 de milioane de euro. Și încă mai numărăm.

Mai numărăm pentru că, deși a costat de două ori mai mult decât Cristiano Ronaldo, cardul de sănătate aflat la pacient are randamentul lui Cristian Tănase (Dodel, dacă numele real nu vă spune nimic, așa cum ar fi și firesc). Și sistemul merge atât de prost, încât firmele de mentenanță nu mai prididesc să fugă de contractul prin care s-ar obliga să administreze acest sistem. Un motiv ar fi, de exemplu, că nu prea ai ce întreține la un soft nefuncțional, astfel că deloc modesta sumă de aproximativ 9 milioane de lei cu TVA pentru o perioadă de 36 de luni, pusă la bătaie de CAS pe platforma SEAP, nu atrage pe nimeni. În tot acest timp, peste 18 milioane de pacienți așteaptă cu cardurile pe holuri. Și cine naiba mai zicea că tratamentele homeopate sunt demonstrate științific ca fiind ineficiente?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100