Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Casa memorială “Cum am spart primul milion”

Zoom Casa memorială “Cum am spart primul milion”

Dacă luăm toate textele scrise în ultimii șapte ani în această rubrică, ne-ar ieși o minunată antologie a spartului de bani publici. Nu că ar fi o carte foarte utilă, că știm toți cum se termină, dar oricum ar fi mai bună decât manualele de clasa a șasea făcute în acest an de către editura unică a Ministerului Educației. Până acolo, însă, avem măcar un muzeu care, involuntar și mai ales neoficial, ar putea fi un muzeul al banilor publici irosiți.

Muzeul se află la modul real în localitatea Ștefănești, unde s-a născut și marele pictor român Ștefan Luchian. Omul a avut și el acolo o casă unde a trăit și era normal ca locul să devină un obiectiv turistic. Unul vizitabil și interesant, că să ne amintim că a existat Ștefan Luchian o putem face oriunde, fără să luăm țara la pas până în județul Botoșani. Totuși, milionul de lei investit de Consiliul Județean Botoșani în casa pictorului doar atât a putut să aducă în localitate: o clădire lângă care să stai să te gândești la Ștefan Luchian.

După ce milionul a intrat în pereți, autoritățile și-au dat seama că interiorul nu există. Ar exista, dar nu mai existau bani. De un an de zile sunt așteptați bani, iar clădirea stă închisă. Partea bună e că banii vin. Partea și mai bună e că vom mai scrie aici despre subiect, deoarece în clădire nu va exista și vreo operă a pictorului. Alea care există în Botoșani nu pot fi expuse într-o clădire care, apropo, nu are nici o treabă cu securitatea, în timp ce opere din afara județului sunt inaccesibile pentru că nu există bani de achiziții. Dar e totuși o speranță: în muzeu vor fi expuse “obiecte personale ale artistului”. Probabil că o mătură, o coadă de sapă cu care mâna găinile la coteț… chestii din astea, care nu costă nimic.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale