Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Casa Verde

Zoom Casa Verde

E oare cu neputință să vă imaginați vreun scriitor contabil sau afacerist, adică scufundat în chitanțe, facturi, livrări și profit? Așa s-ar părea. Dar scriitorii sînt și ei oameni. Iar oamenii sînt, întîmplător, și afaceriști. Caragiale a deschis o berărie care a dat un faliment strălucit, însă autorul a rezistat. Eh, fără banii Mămuloaiei nu ajungea el rentier la Berlin, dar, chiar și așa, tot n-ar fi murit în România sinecurilor. Spre deosebire de el, Dobrogeanu-Gherea, autor al unei vestite crîșme-ospătării, a cunoscut succesul. De fiecare dată cînd trecea cu trenul prin Ploiești, Maiorescu cerea mizilicuri numai de la băieții lui Gherea. Se porcăiau ei teoretic prin reviste, dar, în viața de zi cu zi, erau de o impecabilă civilitate. Și fairplay.

Înainte de ’89, nimeni nu putea visa la o crîșmă a lui. Deși crîșma tuturor era, totuși, restaurantul Casei Scriitorilor, unde încă se mai pomenea, pe un ton religios, de crîșma doamnei Candrea, din Kiseleff. Alt restaurant al scriitorilor, preluat cu japca de partid și nedat înapoi nici azi.

Imediat după decembrie ’89, lumea a dat în clocot, iar scriitorii, fiind și ei “lumea”, nu s-au lăsat mai prejos. Dar, în loc să se îndrepte, cum ar fi fost firesc, către nobila meserie de cîrciumar, fraierii mei s-au lansat în reviste și edituri și au dat repede faliment. Capitalismul nu vrea să știe de visuri, el desface catastiful și numără. Dacă e pe roșu, stop joc! Ei bine, printre atîția visători, o femeie a văzut mai departe. E vorba de poeta Iolanda Malamen, care a pus ochii pe un sediu din prelungirea Dacia. Și-a deschis un restaurant. Micuț, cochet, dar nu despre asta e vorba. Asta e altă poveste. Iolanda era fană natură, așa că și-a botezat localul “Casa verde”. A chemat pictorul de inscripții și acela a scris cu litere frumoase, în arc de cerc, numele noului local. Iolanda s-a uitat lung, litera era frumoasă, cu decorațiuni care sugerau interbelicul brâncovenesc. Și crîșma era luminoasă, văruită simplu, într-un alb calm. Măsuțele erau mici, scaunele, simple, dușumeaua arăta proaspăt și totodată vechi. Și-a tocmit bucătar, a cumpărat tot de ce era nevoie. Ei, și a venit și ceasul inaugurării. Pe cine cheamă poeții la o primă băută? Păi, tot pe poeți. Dar ei vin? Oho, cum să nu? Prima dată e gratis. Printre invitați era și Tudor Jebeleanu, graficianul și fotograful generației mele. Tudor e mare pișicher. Zîmbește pe sub mustață, te lasă să bați cîmpii și, trosc! – odată îți strică cheful. S-a uitat el, a băut, a fumat, apoi a luat-o ușor de mînă pe Iolanda-patroana și a dus-o în fața intrării.

– Bravo, Iolanda, și cînd dai un chef cu amicii tăi legionari?

Iolanda s-a uitat la el ca la felul patru:

– Ce vrei să spui? Ai înnebunit?

Abia atunci, Jebe al nostru i-a atras că numele ales coincidea cu cel al celebrului cuib legionar. Iolanda s-a făcut albă. Zîmbind, Tudor i-a dat întîlnire a doua zi. A venit înarmat cu pensule și vopsele. Din două mișcări a făcut, din Verde, Verdi și așa i-a rămas numele!

1 comentariu

  1. #1

    Adica tot verde, moldoveneste.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale