Ce se mai întâmplă cu știrile false? Parcă dintr-o dată au dispărut. Cel mai probabil, se minte în continuare, se transmit la fel de multe informații false ca înainte, dar fake news-urile au cam dispărut ca preocupare. Nu se mai trag semnale de alarmă, nu se mai verifică informațiile. Parcă ne-am dat seama că știrile false fac parte din peisaj și n-avem ce face în privința lor.
La fel s-a întâmplat și cu teoriile conspirației. Multă vreme trebuia să fii un tip ciudat sau de la marginea societății ca să crezi într-o teorie a conspirației. Acum fiecare are o teorie a conspirației preferată și nici măcar nu știi sigur dacă vorbește serios. Aproape că e ca o costumație pe care-o pui pe tine de Halloween ca să transmiți un mesaj ironic. Nu, nu ești un vampir real, dar e adevărat că te-ai costumat în vampir. Și, în fond, de ce n-ai face-o, dacă nu te costă nimic? Nu e ca și cum ar mai exista vânători de vampiri care să-ți înfigă un țăruș în inimă.
Probabil că cea mai populară teorie a conspirației e astrologia. Ea ne arată și în ce fel trăim cu teoriile conspirației în același ecosistem. Există grade diferite de a crede ceva, iar horoscopul se află, pe acest spectru, undeva între beletristică și faptele de vitejie ale lui Mihai Viteazul. Nu e nici adevărat, nici complet fals. Dar nici nu trebuie să fie, pentru că nu toate credințele trebuie să corespundă cu realitatea. E mai mult un accident când se întâmplă asta. Există și credințe care au altă funcție: să ne spună o poveste, să ne facă să ne simțim bine, să ne ajute la exprimarea unei identități, să contribuie la coeziunea socială.
O altă teorie a conspirației sunt superstițiile. Nici nu credem în ele, nici nu le respingem categoric. Ele există într-o zonă incertă, în care ne comportăm ca și cum ar fi adevărate, deși n-avem nici un motiv bun să credem asta. Evident, și horoscopul, și superstițiile sunt conspirații într-un sens larg, aproape metaforic. Nu sunt niște oameni care conspiră, ci forțe supranaturale, astre, Neti Sandu. Dar toate au acel statut al poveștilor în care credem controlat, doar într-o mică măsură.
Pe modelul ăsta, ar trebui să avem și nișe fake news-uri preferate. Știri despre care să știm cumva că nu-s adevărate, dar față de care să ne suspendăm suspiciunea. Practic, în zona asta s-ar plasa știrile de pe vremuri despre găina care naște pui vii.