Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Celebritatea nevestelor bărbaților celebri

Zoom Celebritatea nevestelor bărbaților celebri

Orice ar face, nevasta unui scriitor celebru tot prost pică! Dacă se mulțumește să stea în umbra lui, ca Hadley, prima soție a lui Hemingway, mizerabilul o înșală și divorțează de ea. Iar feministele îi plîng de milă.

Dacă îi concurează excentricitățile și celebritatea ca Zelda, unica jumătate a lui Scott Fitzgerald, ajunge în balamuc. Și feministele o victimizează. Aurora Liiceanu le spune poveștile*, încercînd să înțeleagă ce-a fost în capul lor, fără să vadă în ele doar victimele celor doi bețivani egoiști. Amîndouă au complexe de provinciale, amîndouă simt că între ele și ei există ceva care-i desparte, scrisul. Deosebirea e că Hadley, care vrea o viață liniștită, alege să se despartă de Hemingway și se mărită apoi cu un tip mai conformist, în timp ce Zelda se ceartă zilnic cu Scott, se mai și încaieră cu el, dă foc casei în care locuiesc, îl acuză că a plagiat-o, totul însă pînă la divorț. Aurora Liiceanu descoperă că faimoșii lor soți sînt și ei cît se poate de complexați. În plus, că Hemingway e în stare de toate ticăloșiile, atît cu prietenii, cît și cu amantele, încît nu vede nimic rău într-un menaj în trei și e fericit că Hadley îi propune să se despartă. La fel cum catolicul Scott nu vede nimic rău în a folosi scrisorile și însemnările Zeldei în romanele lui, o încurajează în flirtul ei cu un ofițer francez, ca să aibă materie primă pentru Daisy, cocheta din Marele Gatsby, și cenzurează cu mîna lui romanul nevestei sale, de frică să nu-i strice imaginea de Marele Scott. La amîndoi apare cîte un totuși tulburător. Chiar și după cea de-a treia lui căsătorie, Hemingway va spune despre Hadley că ea a fost marea lui iubire. Scott o internează la ospiciu pe Zelda cînd în extravaganțele ei apar semne de nebunie, dar n-o abandonează și se chinuie să scrie pentru a-i plăti doctorii. Dacă ne luăm după titlul cărții, s-ar zice că avem de-a face cu două cazuri – mai exact, patru – analizate de psihologul Aurora Liiceanu. De fapt, aici sînt nici mai mult, dar nici mai puțin decît două povești, memorabil scrise, care, cum spune autoarea lor în final, ar trebui să deschidă ferestre în imaginația fiecăruia. Și le deschid.

*Aurora Liiceanu, Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminității, Ed. Polirom, 2013.

Publicat în Cațavencii, nr. 7(85), 2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint