Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Charlie Ottley, jurnalist de turism: „România, redescoperă-te!“

Zoom Charlie Ottley, jurnalist de turism: „România, redescoperă-te!“

Partea a doua a discuției cu Charlie Ottley, cunoscutul jurnalist britanic care s-a îndrăgostit de România suficient de mult cît să se mute aici, la țară.

Cu ce sentimente ai rămas după filmările la Flavours of Romania?

Cred că una dintre cele mai mari probleme în România este educația. Și da, cred că mulți oameni din țara asta suferă de un complex al identității lor, ca români. De aceea pleacă în străinătate. Am călătorit prin țară și vorbesc despre experiențele pe care le-am avut cu diferite culturi. Am încercat bucătăria maghiară, am văzut costumele fantastice, tradițiile lor, am auzit poveștile lor. La fel, la români, romi, lipoveni, polonezi, greci, cehi sau slovaci, germani, sași. Există atît de multe fațete culturale în țară, e un melting pot. Și ăsta-i un aspect fascinant pentru turiștii care vin aici. Dar sîntem despărțiți și trebuie să rămînem împreună pentru a reuși să facem România mai bună.

Încă sîntem dezbinați.

Sîntem încă dezbinați și punem lucruri care s-au întîmplat cu mult timp în urmă mai presus de înțelegerea cu vecinii noștri. Am întîlnit oameni minunați în România și toți sînt OK pînă cînd începi să vorbești politică. Mulți oameni din această țară au o stimă de sine scăzută și se simt de parcă au fost înșelați sau furați. De pămînt, de politică, de viziune, de credințe, de ideologii.

N-avem încredere unii în alții.

N-avem încredere în nimeni. Atunci cînd nu poți avea încredere în mass-media, cînd nu poți avea încredere în politicieni, în cine ai încredere? Ce rezultă din asta e o atitudine foarte cinică. Nimeni nu mă ajută, așa că mă voi ajuta singur. Nu voi ajuta pe nimeni altcineva, pentru că nu pot avea încredere în alții. Trebuie să trecem de egoism, să încercăm să credem în ce e mai bun în oameni.

Așa cum am spus, România are cea mai mare întindere de păduri mixte din Europa, care trebuie însă gestionate în mod durabil. Desigur, oamenii trebuie să-și cîștige existența, lemnul e o marfă căutată. Nu spun: îmbrățișează un copac, nu-l tăia. Nu cred în asta. Lemnul trebuie exploatat sustenabil, adică trebuie neapărat să replantăm. Vorbeam cu cei de la WWF și cu alți experți: cantitatea maximă de lemn recoltabilă în mod durabil din pădurile țării este de maximum 19 milioane de metri cubi pe an. Defrișările ilegale sînt de cam 30 de milioane, care se adaugă acestei cantități de extracție legală. Deci din această țară ies aproximativ 50 de milioane de metri cubi de lemn în fiecare an, cînd ar trebui să fie exploatat doar un sfert sau o treime și replantat la loc. Dacă toate resursele pe care le avem ar fi gestionate, recoltate și utilizate în mod durabil, România ar putea fi o țară foarte bogată. Și noi mereu ne punem întrebarea de ce nu este, pentru că are atît de multe de oferit, inclusiv în ceea ce privește turismul. Ar putea fi o destinație de top în Europa. Aici există zone ca în Toscana sau păduri de pini așa cum găsești în Munții Stîncoși. Sînt atît de multe peisaje diferite într-o singură țară, încît e uluitor. Poți avea vreo 20 de vacanțe total diferite. În Delta Dunării, cea mai mare zonă umedă din Europa, simți că ești pe Amazon, pe Nil sau ceva asemănător. Cred că România merită să fie printre destinațiile de top ale Europei.

Ce crezi c-ar trebui să facem pentru a crește numărul de turiști străini?

Ei bine, o facem deja: sînt încîntat să vă anunț că Ministerul Turismului ne-a contactat. Încercăm să lucrăm cu ei de aproximativ un deceniu și n-am ajuns prea departe. Dar noua echipă de la minister recunoaște munca pe care am făcut-o și vrea să colaborăm cu ei. Așa că vom face opt filme noi pentru BBC World, care urmează să fie difuzate în toată Europa, prin rotație, timp de cîteva luni, cred. Și sper că aceste filme vor rebrandui țara pentru străinii care le vor vedea. Pur și simplu, n-o să le vină să creadă cînd aud că e România, pur și simplu, se vor scărpina în cap. Pentru că, în acest moment, oamenii au prejudecăți despre România și opiniile nu sînt prea grozave, sînt foarte demodate și sînt foarte în urma vremurilor. Această țară este noul loc în care să mergi. Există un motiv pentru care Regele Charles vine aici în fiecare an. Primul loc în care a decis să ajungă, după ce a fost încoronat rege, a fost România. Primul loc în care a decis să meargă în străinătate după pandemia COVID a fost România. Și cred că asta spune foarte multe. E unul dintre cei mai deștepți oameni pe care i-am întîlnit vreodată și este incredibil de plin de compasiune, iubește enorm țara asta și asta e o reflectare în afară a României, a modului în care străinii, indiferent de unde-ar fi, simt despre această țară cînd vin aici.

Ai reușit să înveți cîteva cuvinte în limba română?

„Vorbesc puțin românește“ (rîde). Dar sper că întrebarea asta nu se va transforma într-un test.

Nu, doar într-un mesaj pentru cititorii noștri.

E destul de greu să fac asta și în engleză, dar OK… „România, redescoperă-te!“.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. #1

    Dimpotriva, marea problema a Romaniei e promovarea excesiva, nu cantitativ ci calitativ. De parca doar noi avem paduri, desi sunt impanzite de mizerii si microcentrale. Nu mai vorbesc de burguri medievale, faci coltul si ai ferestre de plastic si tigla moderna. Iti vine un turist educat si te portreteaza cum esti, asta face cat o mie de emisiuni, spoturi platite. Ce-o fi zicand unu ce vine de la Riga la Oradea, sa vada patrimoniul Art Nouveau, atat de mult trambitat pe urbea de pe Cris? Aia sunt in patrimoniul mondial UNESCO, aici merge si best destinations. Cred ca ar fi timpul sa cautam recunoasteri internationale serioase, neplatite. Din pacate alea se bazeaza pe pastrare, prezervare, sunt mai greu de obtinut. La noi merge calea facila, platita. Tine la turistul mediocru…

    • #2

      Iarasi de acord cu dvs. Cred ca ar merge totusi un turism de nișă, nu presupune niciun fel de cheltuieli (de fapt e deja promovat de ”entuziaști” pe retele sociale). Ar putea suna cam așa: One way bear feeding trip to Romania. Beat this!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Atentator de provincie

    17 septembrie 2024

    Lîngă oftatul gării, bodega-i cu noroc, pisica iar se freacă de scaun şi ia foc, vioara taie capul ţiganului coclit, nu strănuta că zboară toţi fluturii din zid. Azi o […]

  • Turul trei

    16 septembrie 2024

    Turul unu al alegerilor prezidențiale e învăluit în abur și fum. Vălătuci de neghiobie se rostogolesc de colo-colo, animînd o ceață moartă. Vîntul istoriei bate leneș către nicăieri, dînd la […]

  • Apelul de seară

    10 septembrie 2024

    Bucătăriile se văd din cer mai bine decît oamenii de seamă, prinzi îngeru-n gamela ta cu zeamă, nedetectat de radarul de fier, întîi precum o pată de untură, apoi întregul […]

  • Paradisul dronelor

    9 septembrie 2024

    Turismul nostru prinde aripi. Ne vizitează tot mai multe drone. În week-end a venit un grup din Rusia și a petrecut de minune în Delta Dunării. După cum informează MApN, […]

  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

Iubitori de arta