Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cîinii istoriei

Zoom Cîinii istoriei

Dacă omul oarecare are uneori memoria mai scurtă decît propria sa umbră, asta e. Mai ales că, la noi și prin celelalte țări foste comuniste, memoria colectivă a fost amputată premeditat și cu o cruzime în care statul a jucat rolul de călău al trecutului. Însă politicianul de azi, căruia îi lipsește memoria alor săi sau care o știe, dar o ignoră, nu e decît un impostor periculos, asta dacă nu e un ticălos cinic care pescuiește în balta cu dejecții otrăvite a populismului.

Cînd îl vezi pe Viktor Orbán cum întinde garduri de sîrmă ghimpată la granița Ungariei, nu poți să nu te miri că ungurii care își amintesc de ceea ce li s-a întîmplat compatrioților lor în 1956, după înfrîngerea Revoluției, rabdă asemenea operațiuni. Dacă, în ’56, Austria ar fi întins sîrmă ghimpată în calea zecilor de mii de refugiați politic din Ungaria, lista victimelor represiunii care a urmat ar fi atins dimensiunile unui uriaș genocid.

La noi, cei care încercau să fugă din țară, prin Iugoslavia, din anii ’50 pînă în 1989, au fost ținte în mișcare pentru soldații români de la frontieră, fapt pe care îl ignoră Traian Băsescu, adeptul de azi al închiderii granițelor României în calea refugiaților, și țuțării săi, care-i țin hangul, spurcînd ideile dreptei liberale și pe cele ale creștin-democrației, cum sînt europarlamentarul Cristian Preda, fostul parlamentar Sever Voinescu și Toader Paleologu.

Povestea că ISIS va profita de acest exod, pentru a-și infiltra teroriștii în Europa, vine din gîndirea securiștilor bătrîni care știu ce-au făcut pe vremea cînd trimiteau în Occident falși azilanți politic sau funcționari cu misie dublă. De ce să-și trimită ISIS luptătorii în Europa, cînd, cum s-a văzut, îi găsește aici, de-a gata? Mai degrabă, dacă UE îi umilește în continuare pe acești oameni disperați și încearcă să-i trimită acasă, s-ar putea ca unii dintre ei să schimbe foaia și, din pro-occidentali cum sînt, să treacă la un fundamentalism jihadist al exasperării rănite.

Nu în ultimul rînd, poate că unii dintre sirienii care au venit în Europa, dacă vor fi acceptați ca refugiați, la fel cum Churchill i-a primit pe francezi și pe polonezi în al doilea război mondial, vor vrea să-și scape, ca voluntari, țara și rudele rămase acasă de Califatul groazei. Dar indiferent de asta, într-un asemenea moment, înainte de a ne aminti că sîntem creștini de mai multe nații, ar trebui să ne amintim că sîntem oameni și să fim solidari cu oamenii care ne bat la ușă, nu să-i lătrăm cu gîndul că, dacă-i întîmpinăm cîinește, ne alegem cu voturile celor care au nevoie de cîini ca să fie oameni.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

 1. #1

  Ia vezi, Cristinel, cum au fost tratati refugiatii unguri in Austria, Franta si Germania in 1956! Ce zicea Sartre, ce zicea “al doilea sex”, cum scuipa Aragon, cum li se refuza viza prin Franta, Italia, Germania, cum erau tratati de aceste guverne, cum isi mancau banii, sanatatea si sperantele… Austria? He, he, he! Austria i-a primit cu bratele deschise si… le-a aratat usa! Nu stia cum sa-i dea afara din tara mai repede, cum sa-i evacueze ca pe niste “facatori de probleme”. Vezi ce zice si Institut für die Wissenschaften vom Menschen si ultimele studii despre acest MIT.

 2. #2

  “Mai degrabă, dacă UE îi umilește în continuare pe acești oameni disperați și încearcă să-i trimită acasă, s-ar putea ca unii dintre ei să schimbe foaia și, din pro-occidentali cum sînt, să treacă la un fundamentalism jihadist al exasperării rănite.”

  ai dreptate, boss, hai sa ii primim sufleteste ca daca nu or sa faca pe jihadistii cu noi.

 3. #3

  Invazia musulmana din Europa seamana cam cu “cioc-cioc la usa: primiti cu violul?”. De ce plm nu va duceti voi in Arabia Saudita, Kuweit, Dubai etc. care sunt si mai bogate si mult mai aproape ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Toader s-a făcut băiat mare

  17 septembrie 2019

  Aidoma unui copil fugit de acasă și aciuit în Gara de Nord, Toader Paleologu a fost luat sub pulpană de un drojdier bătrîn și hîrșit în rele, dispus să-l învețe […]

 • Călăreții fără cap

  17 septembrie 2019

  Între pusta maghiară și stepa rusească, pe terenul cu obstacole moștenit de la strămoși, România aleargă, ca un cal deșelat de istorie, să prindă din urmă Occidentul. Singura ei certitudine, […]

 • Votul la fără taxe

  17 septembrie 2019

  79.997 de cetățeni români stabiliți în străinătate s-au înscris fie pentru a vota prin corespondență, fie pentru a solicita să voteze la o secție de votare mai aproape de casă. […]

 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]