Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dădu şi Ponta în necrofilia lui Haşotti

Zoom Dădu şi Ponta în necrofilia lui Haşotti

Mă gîndeam că, dacă s-a retras Puiu Haşotti din guvern, i-o trece şi lui Ponta criza de necrofilie cu aducerea oaselor lui Brâncuşi la Hobiţa. Nimic! Guvernul caută o firmă de avocaţi, la Paris, să trateze chestiunea cu statul francez. Noroc că ­ches­tiunea e complicată. Laurian Stănchescu, scriitorul din Tîrgu Jiu care a aruncat piatra, se uită cum sar după ea Patriarhia şi Academia Română, başca vreo trei duzini de parlamentari, care vor să-l mute pe Brâncuşi din Montparnasse, Paris, la Hobiţa, Gorj.

Stănchescu ăsta, pe care ca poet nu-l ştiu nici gorjenii lui, a devenit clientul agenţiilor de presă de cînd umblă cu jalba-n cap să-l repatrieze pe sculptor şi a ameninţat că-şi dă foc dacă nu face Guvernul ce zice el. Dacă Brâncuşi s-ar afla în vreun colţ din Paris uitat de Dumnezeu, aş înţelege. Dar cînd de 50 de ani lumea îl vizitează în Montparnasse, unde el îşi împarte posteritatea cu alte celebrităţi, să-l deranjezi ca să-l aduci la Hobiţa printre răposaţi de care nu ştiu decît aparţinătorii lor? Că Preafericitul Daniel susţine jalba Stănchescului nu-i de mirare. Patriarhul o fi adulmecat prilejul organizării unor pelerinaje turistice la Hobiţa, cu autocarele sfinţite ale BOR. Că şeful Academiei, Ionel Haiduc, e şi el de acord, iarăşi nu-i o surpriză. Dă bine să-ţi vezi numele lîngă al lui Brâncuşi, fie şi-ntr-un comunicat de presă. Aşa că nu ne rămîne decît să ne bizuim pe orgoliul oltenilor cu scaun la cap care preferă să se laude că unul de-al lor e la odihnă veşnică în Montparnasse, lîngă Cioran şi Ionesco, dintre ai noştri, ori lîngă Baudelaire şi Beckett, dintre ei altora, nu că l-au adus la Hobiţa trecătorul premier Ponta şi oarecarele poet Stănchescu.

Publicat în Cațavencii, nr. 3 (81) 2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint