Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De ce e Lucian Boia altfel

Zoom De ce e Lucian Boia altfel

Istoricul Lucian Boia n-a ciocănit pînă acum la ușa nici unui partid. N-a tocit podeaua nici unei anticamere, în așteptarea vreunei funcții plătite din bani publici. Și-a scris cărțile, care au fost traduse în străinătate fără să fie împinse de la spate de vreun program de promovare. Și fără ca autorul să le așeze la umbra frunzei de palmier cu rotile care face reclamă României.

Cărțile lui Boia au succes nu numai la București, ci și la Paris și la Berlin, unde au parte de zeci de mii de cititori. Boia nu așteaptă bunăvoința vreunui prieten pentru a se scrie despre el în presa de afară. Pînă de curînd, cărțile lui erau comentate elogios și în țară, atît de istorici, cît și de amatori cu pretenții. Că mai era și cîte un agasat pe care-l sîcîia succesul lui Boia, cu demitizările lui – oameni sîntem și trăim în România. După ce i-a apărut lui Boia cartea De ce e România altfel, agasații, care nu-și mărturiseau sîcîiala decît pe la colțuri, i-au sărit în cap. Cu ce i-a supărat Boia? Și-a permis să scrie că în România a fost lovitură de stat, astă-vară, cam cît a fost și Băsescu dictator, de s-a trezit revolta într-un jurnalist, fost purtător de vorbe al Monicăi Macovei, și și-au exprimat indispoziția diverși intelectuali care apucaseră să jure că a fost lovitură de stat. Cel mai supărat pe Boia e însă Alex. Ștefănescu, care-i ia toată cartea la tocat. Că e antipatică și falsă și că istoricul le dă apă la moară celor care spun că s-au săturat de România. De ce-o fi luat-o criticul cu ocolișuri de-astea, în loc să-l acuze viguros pe Boia că a dat o lovitură culturală de stat? Așa l-ar fi denunțat și Monica Macovei pe istoric la Bruxelles și-l mai punea și Europa Vivianei Reding pe lista neagră. Și accepta și Băsescu oferta lui Ștefănescu de a face pe badigardul pe lîngă el, fără să-și închipuie că a dat în mintea copiilor.

Publicat în Cațavencii, nr. 5(83), 2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint