Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De ce urăsc copiii, părinţii, bunicii, mătușile, unchii și verișoarele de-a doua literatură română (și, în general, orice literatură)

Zoom De ce urăsc copiii, părinţii, bunicii, mătușile, unchii și verișoarele de-a doua literatură română (și, în general, orice literatură)

EXPRESII FRUMOASE PENTRU COMPUNERI
(PRIMĂVARA)
Pomii își îmbracă haina cu flori și frunze verzi / Păsările zboară vesele înspre razele aurii / Razele aurii bat în geamurile caselor / Rîndunica cea voioasă la noi iarăși a sosit / Turturelele se-ngînă / Mii de fluturi vezi zburînd / Prin livezi albinele și-au pornit colinda / Iarba a prins colț fraged și nou / Cocorii sosesc din depărtări cu lumina prea albă și fierbinte în această adevărată a lor țară, veche și neuitată / Floarea pură din livezi / Flori de mușețel mărunte ca niște bumbi aurii înconjurați de cununițe albe / Livada însorită cu copaci tineri și zvelți, cu iarba moale

(TOAMNA)
soarele mângâie pământul amorțit / copaci roșiatici / frunze aurii, arămii, ruginii / lacrimile lui septembrie udă pământul / zâna cu rochie din frunze ruginii / toamna în caleașca ei de frunze moarte / pe cap poartă o cununiță de fructe / soarele se ascunde după norii cenușii / frunzele strălucesc ca niște monezi de aur / pădurile s-au îmbrăcat într-o platoșă de aramă / mere aurii cu miros parfumat și miez dulce / picăturile de argint stropesc pământul / toamna pictează copacii goi / toamna picură pete ruginii peste pământ / bruma argintie a împodobit grădina / ramuri împodobite de culoare și lumină / un vânt potolit aduce miresme de toamnă / culorile toamnei sunt fără egal: de la galbenul pal la roșul de foc / bruma apleacă florile gingașe spre iarba ofilită / vesela verde câmpie acu-i tristă, veștejită / lunca, bătută de brumă, acum pare ruginită / zâna belșugului și bogăției / covor foșnitor / frunzele plutesc ca niște bărcuțe / razele palide ale soarelui / pomii îmbrăcați de roade / nori plumburii / frunze moarte / pădurea tristă / nu se mai aud trilurile privighetorii / covor de frunze multicolore / covor moale de frunze / copaci cu veșmântul de aramă / toamna a vopsit frunzele și fructele

Ceea ce citiți mai sus e îndrumarul de scris compuneri frumoase. E cheia de la casa cu bani a examenelor de admitere în liceu. E de memorat și de reprodus în compuneri. Cine nu aplică la sînge nu are nici o șansă să intre la liceu. Copiii sînt deprinși de mici să mintă, să se prefacă și să vorbească despre ce nu știu și nu simt, ca și cum ar ști și ar simți. Părinții orășeni îmi sînt martori: odraslele lor nu știu ce-s alea turturele, triluri de privighetori (triluri, în general), monezi de aur, mere aurii cu miros parfumat și miez dulce, caleașcă, cocori, floare pură din livezi (livezi, Dumnezeule!), flori de mușețel, brumă argintie în grădină, pomi îmbrăcați de roade etc. Nu știu și pace. Așa că memorează această limbă moartă și străină, urînd-o sincer. Și de asta literatura română e cea mai mică și mai pricăjită din lume!
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale