Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De cînd a preluat-o Borbély, Romsilva se întrece în defrişări cu Verestoy

De vreo cîţiva ani, pădurea Băneasa a devenit un fel de El Dorado al dezvoltatorilor imobiliari. Mai ales de cînd o mare parte a pădurii a fost trecută din judeţul Ilfov la sectorul 1 al Capitalei şi, prin urmare, poţi avea o casă/vilă/bloc sau reşedinţă în mijlocul pădurii, dar în acelaşi timp în cel dintîi sector al Bucureştilor.

 

 În urmă cu puţin mai bine de o lună, pe data de 30 mai, Romsilva a semnat contractul cu nr. 41, contract prin care instituţia achiziţiona servicii de defrişare în valoare de 521.360 RON fără TVA. Treaba urmează să fie pusă în practică de o firmă din Zalău, SC Trans Saf SRL, firmă ce, conform bilanţurilor depuse la Ministerul Finanţelor, a încheiat fiecare dintre cei doi ani ai existenţei sale fiscale pe pierdere. Primul an cu peste 50.000 RON şi ultimul cu aproape 30.000 RON, în condiţiile în care cifra de afaceri anuală a atins un maxim de sub 200.000 RON. Başca, firma are un singur angajat.

Dar să nu fim prea răi şi să aruncăm cu drujba, că doar Romsilva a organizat o licitaţie, nu a dat juma’ de milion aşa, la întîmplare, cui a indicat muşchiul şefilor. Doar că la licitaţia organizată a participat numai SC Trans Saf SRL care, surpriză, a avut o ofertă fix şi exact la fel de mare ca şi estimarea Romsilva cu privire la cheltuielile cu defrişarea. Prin urmare, a şi cîştigat, iar angajatul societăţii poate lua trenul de la Zalău la Bucureşti şi apoi poate tăia liniştit arborii ce stau în calea imobiliarilor.

Înainte, cînd Romsilva era în subordonarea ministerului Agriculturii şi nu la Borbély la Mediu, defrişările din pădurea Băneasa erau opera proprietarilor. Adică, fie defrişau chiar ei, ilegal, fie invitau hoţii să taie din pădure, pentru ca mai apoi terenul de sub arbori să poată fi exploatat imobiliar. Totul pentru că, în conformitate cu Codul Silvic, un proprietar nu poate defrişa mai mult de 5% din suprafaţa deţinută. Aşa s-a ajuns ca pădurea Băneasa să fie înconjurată de un şirag de cartiere imobiliare, ba chiar să aibă un mega-cartier în mijlocul pădurii, Stejari, cel deţinut de Ion Ţiriac.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint