Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Deşteptă-te, române, la, la, la, la, la, laa-la!

Zoom Deşteptă-te, române, la, la, la, la, la, laa-la!

Mi se pare o prostie tot acest scandal cu imnul cîntat de Marcel Pavel înaintea meciului cu Franţa. Poate că omul s-o fi încurcat de emoţie şi a reluat finalul primei strofe. Poate că fără să ştie legea cu intonarea imnului ca la carte, Pavel o fi căzut de acord cu cei de la FRF, care se vede treaba, nu ştiau nici ei de această lege, să reia ultimele versuri din strofa întîi, cele mobilizatoare.

Ceea ce mă irită e altceva, că lucruri peste care am putea trece cu umor se transformă în mari subiecte de presă. Dacă, Doamne fereşte, avea Pavel o cădere de memorie din cauza emoţiei şi ar fi dat-o pe „La, la, la” cum ar fi fost? Îi luam gîtul? Mie, de ce să nu zic, nu-mi place Marcel Pavel. Dar nu atît de mult încît să mă alătur celor care vor să-l amendeze. După mine, alta ar fi fost problema, că se simţea cum nu-l ajută vocea pe Pavel, care trăgea de ea, iar ea nu se lăsa urcată pînă unde voia el s-o înalţe. N-aş zice însă că s-a făcut cîntăreţul de rîs din cauza asta, fiindcă nu dădea examen de tenor în faţa unei comisii de la conservator. A cîntat cum şi cît l-a ajutat vocea. 

Ţin minte că acum mulţi ani, Placido Domingo a cîntat laolaltă cu Julio Iglesias. Mai întîi separat, apoi împreună. Cînd au ajuns la notele pe care un tenor adevărat le atinge fără grijă, Domingo şi-a făcut treaba, în timp ce lui Iglesias mai că nu i s-a tăiat vocea şi-a rămas cu un etaj mai jos. 

Aşa că dacă FRF voia să n-o doară capul ar fi trebuit să apeleze la vreunul dintre tenorii de la Opera Română, din Bucureşti, Cluj sau de la Timişoara. Sau ar fi putut s-o întrebe pe Mariana Nicolesco care e cel mai bun tenor român tînăr pe care-l ştie şi n-ar mai avut nevoie să-l pună pe Marcel Pavel să-şi canonească şi vocea şi memoria. 

Sînt curios însă, dacă naţionala noastră i-ar fi bătut pe franţuji, n-ar fi devenit Marcel Pavel, cu cîntarea lui, un revoluţionar al interpretării imnului, angajat permanent al Federaţiei pentru meciurile de acasă şi luat în braţe de presă pentru momentul lui de mare inspiraţie?

10 comentarii

 1. #1

  subiect de presa a ajuns din cauza celor care aleg sa comenteze un articol de lege imperativ. “artistul” si federatia trebuiau sa plateasca amenda si gata!

 2. #2

  Imnul nu trebuia cantat de un diletant. Asta zice ca are studii de muzica, dobitocul nu cred ca face diferenta dintre tonalitate majora si minora. Daca bac-ul l a dat la aproape 50 de ani e clar ca si studiile in muzica le a facut cu alde porumbel ciripescu. Toate facultatile de muzica din tara, de stat, ar trebui sa iasa si sa spuna daca mamiferul a studiat la vreo una din ele. Eu cred ca a facut la spiru haret in perioada de glorie a X is O. Altfel nu-mi dau seama cum dobitocul asta isi bate joc de o melodie cu o oaresce solemnitate. doar glisando, altceva nu a facut dar a fost suficient sa-si bata joc. Nu e vina doar a lui, alti muzicieni care vor sa fie respectati au armonizat aceasta melodie de factura bizantina, clar modala, in stil tonal. Si nu e compusa de anton pann, e doar culeasa si prelucrata de acesta.

 3. #3

  D-le Teodorescu, nu cred ca putem fi atat de intelegatori cu ,,gafa,, dlui Pavel, deoarece in prima sa declaratie la tv el s-a dat de gol, nemaivorbind de iritarea de care a dat dovada ulterior. Nu cred ca ne putem juca cu simbolurile nationale cum vrem sau ca in curtea scoli, mai ales in deschiderea unui eveniment de importanta nationala totusi, fotbalul fiind un sport cu priza la marea masa a romanilor. Daca Pavel ar fi ales sa cante asa imnul national in deschiderea unui eveniment privat, sustinut de Nicu Gheara, atunci intr-adevar nu era mare scofala, dar nu la un eveniment public si cu larga deschidere sociala. Dar ce sa te astepti de la o Federatie Nationala a manelistilor si boschetarilor si de la un cantaret urechist si manelist care si-a dat bac-ul la 40 de ani dar are ifose de Pavarotti al Romaniei?

 4. #4

  Alex B

  Domnule, de cind l-am vazut pe acest Marcel Pavel ca vine sa performeze imnul am avut un presentiment al unei chestii nasoale. El a cintat cum a putut si cit l-a dus mintea. Sa-l amendezi pentru asta mi se pare o timpenie. Amendeaza-i pe cei care l-au pus sa cinte. Plus ca legea asta cu imnul mi se pare o idiotenie.

 5. #5

  Cristi, mai ia o pauza.Ma sperii.Vorbesti ca Vadim :))

 6. #6

  Prostie e ca nu suntem in stare sa luam nimic in serios, nici macar imnul national. Da ce sa ne mai miram nici punerea gazonului nu a fost luata in serios. O seara buina!

 7. #7

  nu vorbesc ca vadim, vorbesc ca un profesor de muzica, asta e meseria mea. scuze daca asta ai inteles din mesajul meu, am pus doar cateva aspecte tehnic-muzicale.

 8. #8

  perfect adevarat , profesionistii sa fie intrebati si coptati in astfel de evenimente , urmand acelasi fir tot o firma profesionista trebuia contactata ca sa puna gazonul ….firma germana nu a dat in subcontractare firmei lui Oprisan doar asa ca a auzit de performantele ei …nu a fost directionata de OParescu ….eu va zic renuntati la autostrada suspendata ca o sa aveti parte de un nou 11 septembrie …pe romaneste se surpa cosmelia pe voi si apoi o sa plangeti pe la UEFA da aia o sa va zica ca ei nu au competente si va trimit la Berbecali.

  Cluj 4 ever

 9. #9

  Aveti perfecta dreptate si eu i-as fi amendat pe cei care l-au pus sa cante pe ,,marele,, Pavel. De fapt au si fost amendati. Acum si povestea cu amenda este tot una romaneasca. Prefectul a sarit si el, na cu amenda, ptr. a-si justifica banii pe care-i ia de la stat deageaba. Legea insa e buna D-le Teodorescu, deoarece romanii au nevoie de legi ptr, orice. Ca anecdota va spun ca in trecut in Ardeal romanii primeau recomandari scrise de la Viena, sub forma de lege, privind distanta fata de izvorul de apa, unde pot sa-si ingroape mortii sau sa sape o hazna, ptr a nu mai muri ca prostii de holera.

 10. #10

  Cristi, ai sa ii tai elanul unui om cu voce (nu neaparat ca Pavel ar avea) pentru ca nu are conservatorul facut si doar l-a inzestrat natura? In acelasi timp un afon care a studiat conservatorul ar fi fost mai potrivit doar pentru ca are diploma? Laba humanum est….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Dragi cetățeni români!

  3 decembrie 2019

  Klaus Iohannis nu-i chiar nepotul feldmareșalului Mackensen, dar cu siguranță cîțiva uncheși de-ai săi au bătut pas de defilare pe Calea Victoriei în 1916, cînd nemții au intrat ca-n brînză […]

 • România normală

  3 decembrie 2019

  Nimeni nu știe cum arată România Normală, cu atît mai puțin noul președinte Iohannis, care a apărat acest slogan cu fălcile încleștate, ca și cum s-ar fi temut să nu […]

 • Ruleta românească

  3 decembrie 2019

  Rar a fost dat României să vadă sinucigași mai talentați decât cei din Guvernul Orban. Ar fi, poate, un spectacol simpatic dacă nu i-ar afecta pe deja din ce în […]

 • Rușinea de a fi stîngist

  26 noiembrie 2019

  Datorită mamuților cu păr, cu burtă sau cu chelie din PSD, intelighenția românească de stînga, rușinată, se dopează cu praful marxismului prin cafenele obscure sau prin facultățile de Filosofie, așteptînd […]

 • Țară, țară, vrem președinte!

  26 noiembrie 2019

  Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la președinția României, pentru un al doilea mandat, în iunie 2018, cu aproape un an și jumătate înainte de alegerile prezidențiale. De atunci, KWI așteaptă […]