Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dintre noi și pentru noi

Zoom Dintre noi și pentru noi

O anestezistă româncă ajunsă la un spital din Anglia spune despre ATI-urile de la noi că sînt niște bombe cu ceas. Alt medic anestezist, dintre cei rămași în țară, zicea, după ce a luat foc secția de reanimare a spitalului din Piatra Neamț, că nu se fac instruiri pentru prevenirea incendiilor, deși în aceste secții riscul de incendiu e uriaș. Chiar și un elev de liceu care n-a chiulit la orele de chimie știe că oxigenul ia foc cu ușurință, ba chiar și explodează. Așa încît combinația între o instalație de oxigen și niște aparate medicale băgate în priză, cum e la orice ATI, e un pericol virtual care trebuie redus la minimum prin verificări dese, nu o dată la nu mai știe nimeni cîți ani, ca acum.

Un medic care lucrează la Salvare și are un tub de oxigen în duba cu cruce roșie mi-a povestit, cînd a început pandemia, că unul dintre coșmarurile lui era că avea o pacientă rujată căreia îi punea masca de oxigen. Rujul conține și grăsimi, care pot face exigenul să explodeze.

De cînd reanimările sînt aglomerate cu bolnavi cărora li se pun măști de oxigen pe față ar fi trebuit ca toate spitalele care au pacienți cu COVID-19 să fie vizitate de pompieri care să-i învețe pe asistenți și pe medici ce să facă pentru a nu se întîmpla vreo nenorocire, nu să se acopere cu hîrtii. Iar dacă nenorocirea s-a întîmplat, cum să reacționeze după aceea, nu să arate hîrtii. L-ați auzit pe ministrul Vela zicînd ceva despre asta? L-ați auzit pe ministrul Tătaru sau pe Arafat să-i ceară lui Vela să-și trimită pompierii ca să-i școlească pe angajații din spitale și să facă simulări de incendii cu ei, ca să știe ce să facă pînă vin pompierii, nu doar să sune la 112? După Colectiv, a crescut birocrația, nu siguranța. Asta în vreme ce premierul Ludovic Orban ne dă asigurări de tot soiul că se pot ține alegerile, iar Klaus Iohannis ne anunță liniștitor cînd va fi expediat în România vaccinul anti-COVID, de parcă ar fi președinte la Pfizer.

Cînd s-a întîmplat nenorocirea de la Colectiv și Victor Ponta a plecat de la Palatul Victoria, KWI a zis: „A fost nevoie să moară oameni pentru ca acest guvern să demisioneze“. De cînd tot face pe expertul în epidemie, KWI n-a scos nici măcar o vorbă despre pericolele din ATI-uri, fiindcă mai nou treaba lui e să apere democrația de primejdia mortală a amînării alegerilor. Adică a fost nevoie să moară oameni pentru ca acest guvern și președintele țării să se gîndească și la pericolele mortale din reanimări?

Îngrozitor e că, și dacă au murit oameni, unul ca Piedone, care era primarul sectorului în care a ars Colectivul, a fost ales din nou primar, doar că a schimbat sectorul, un primar dintre noi și pentru noi! Un premier dintre noi și pentru noi. Un președinte, a doua oară,  dintre noi și pentru noi!

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  Domnu’ Buruiana, fa te rog un experiment: da drumul la oxigen din tub peste niste grasime, si ai sa vezi despra ce e vorba. Lasa-ti parul nespalat vreo trei zile si da drumul la oxigen din tub asupra lui si ai sa fii tuns instant! Citeste eticheta tubului de oxigen si vei vedea lumina care sa te calauzeasca prin lumea chimiei….
  Adevarul e ca pericolul nu a fost evaluat. Din pacate Medicul Stietot nu poate sa accepte de la sfaturi Micutul Pompier. Asta e tot!
  La spitalele private nu veti vedea niciodata ce ati vazul la spitalele de stat. Acolo patronii isi pazesc averea si clientii mult mai bine.
  In alta ordine de idei, este incheiata vre-o asigurare pentru raspundere a spitalului respectiv? Ce asigurator a incheia vreo polita pentru spital fara o inspectie de PSI si SU serioasa?

  • #2

   exact ! oxigenul direct din tub peste grasime poate exploda. Daar !…, nimeni nu foloseste oxigen lichefiat direct din tub. Ce naiba, dom’le, intre tub si orice instalatie se oune un regulator de presiune, presostat . Iar oxigenul trecut prin regulator este complet inofensiv, chiar din contra, benefic.

 2. #3

  Mi a placut aia cu elevul de liceu care nu a chiulit de la chimie… Cred ca tot acelasi elev s ar abtine sa scrie diverse comentarii despre cum arde oxigenul sau chiar explodeaza 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un vaccin la îndemîna oricui

  24 noiembrie 2020

  Patriarhii ortodocși care și-au dat singuri cu cădelnița-n coaie după ce au afirmat că virusul liliacului chinezesc, nefiind creștin, nu are ce căuta în biserică au acum un bun prilej […]

 • Pfizer președinte

  24 noiembrie 2020

  Nu mai sînt paturi la ATI. O spun medicii, o spune presa, o spun pacienții care se agață de viață pe holuri. Ba sînt, spun Orban și Tătaru, care nu […]

 • Cățeii pandemiei

  24 noiembrie 2020

  S-au umplut orașele, în principal, de căței, de obicei de talie mică, abandonați. Mulți sunt câini din acele rase incerte, pe care, pe întuneric, i-au putea confunda cu o pisică, […]

 • Împărat și proletar (Scrisoarea a IV-a, către prieteni)

  17 noiembrie 2020

  Străbunica mea Iulica Bonțideanu, greco-catolică din comuna Soareș, de lîngă Bobîlna, care a dormit toată viața cu capul pe Biblie pînă la vîrsta de 101 ani, avea obiceiul de a […]

 • Poporul fără ardere internă

  17 noiembrie 2020

  Iohannis a risipit un mandat de cinci ani învățînd să citească din prompter și numărînd plopii de două ori pe săptămînă pe drumul spre Sibiu, dar putea să recupereze în […]