Nici nu se uscaseră bine cratițele spălate după Crăciun și revelion, nici nu se epuizaseră caltaboșii de prin cămări, că DNA intra în forță în noul an, cu un dosar răsunător: un general cu patru stele prins în flagrant de trafic de influență.
Pe 13 ianuarie 2022, așadar, Direcția Națională Anticorupție anunța, triumfător, printr-un comunicat, că „procurorii […] au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 12 ianuarie 2022, a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de: trafic de influență, spălare a banilor“.
Ce s-a întâmplat, în realitate?
Generalul cu patru stele (în rezervă) Florin Mihalache, fost director adjunct al Serviciului de Telecomunicații Speciale în perioada 2001-2005, a cerut de la un om de afaceri un autoturism (fie Audi Q8, fie BMW X7) sau contravaloarea acestuia, în schimbul medierii unei înțelegeri cu alt om de afaceri. Primul om de afaceri, devenit martor în dosarul de urmărire penală deschis de către DNA, avea de recuperat de la al doilea mai multe datorii. Generalul în rezervă a promis că-l va ajuta pe martorul DNA să recupereze sumele datorate de către cel de-al doilea om de afaceri, până la valoarea de 1.500.000 de euro, în schimbul acelui automobil sau a contravalorii acestuia. Pe data de 6 ianuarie 2022, martorul DNA i-a înmânat generalului în rezervă suma de 75.000 de euro, procurorii realizând, cu această ocazie, un flagrant. Pentru a nu plăti taxe pe această sumă, între general și martorul DNA s-a înregistrat un contract de împrumut fals. Procurorii au început urmărirea penală, așa cum spune și comunicatul, pentru trafic de influență și pentru spălare de bani, înaintând Tribunalului București propunerea de arestare preventivă a generalului în rezervă Florin Mihalache, pentru o perioadă de 30 de zile. Judecătorii au aprobat doar plasarea inculpatului sub control judiciar.
Problema acestui dosar, căruia i se poate prevedea un viitor luminos, constă în faptele pentru care a fost inculpat Florin Mihalache. Fiindcă, în conformitate cu Noul Cod Penal, articolul 291, traficul de influență înseamnă „pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani“.
Din tot ce ne-a comunicat DNA despre acest caz, rezultă că generalul în rezervă Florin Mihalache ar fi cerut automobilul sau banii de la afaceristul devenit martor al DNA „pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra unui alt om de afaceri cu care martorul avea mai multe litigii comerciale, în scopul stingerii acestora“. Doar că, spre deosebire de articolul din Noul Cod Penal, generalul nu este, în acest moment, funcționar public și, mai ales, nu și-a exercitat influența asupra unui funcționar public, ci asupra unei persoane private, proprietar al unor afaceri private, care datora unei alte persoane private o foarte mare sumă de bani. Practic, fostul adjunct al STS din perioada 2001-2005 realiza un serviciu de mediere între două persoane fizice care nu sunt nici funcționari publici și nici măcar angajați la stat, generalul făcând aceste servicii de mediere în calitate de persoană privată, fără a avea vreo calitate care să implice statul român. Da, evaziunea fiscală sau spălarea de bani sunt infracțiuni, dar nu prea sunt de competența DNA.
Cine știe, însă, ce văpăi nestinse mai are generalul Mihalache în dulap, după ce plecarea de la STS, acum 17 ani, s-a petrecut în urma unor acuzații de achiziții frauduloase. Cât despre DNA, instituția capabilă să ceară condamnarea unui avocat pentru că și-a apărat clienții, astfel de dosare nu mai sunt de multă vreme o surpriză.
1.399 de vizualizări