Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dragnea și conspirațiile

Zoom Dragnea și conspirațiile

L-am tot văzut pe Liviu Dragnea în ultimele luni vorbind despre Soros și e cumva nedrept. Există un traseu al conspiraționistului nebun și Dragnea nu l-a respectat. Merită el să fie conspiraționist la fel cum merită Gabriel Oprea titlul de doctor.

Conspiraționistul nu începe direct cu demascarea unui plan amplu prin care o persoană sau un grup încearcă să pună mâna pe putere. Dimpotrivă, un paranoic autentic pornește de la munca de jos. Să luăm exemplul lui Mircea Badea. Recent, l-am auzit întâmplător, pentru câteva minute. Vorbea despre guvernul mondial, despre pierderea identității naționale. Omul făcuse un salt imens de la meschinăriile lui Băsescu și Boc, pe care le denunța acum cinci-şase ani. Între timp, și-a conturat o ideologie, delirul lui e complet. Nu mai arată cu degetul la un simplu furt sau la un banal abuz de putere. Ce-l interesează e un plan mai amplu, din care guvernarea PDL a fost doar un episod nesemnificativ.

Ăsta a parcursul oricărui conspiraționist. Mai întâi e prost, îl frustrează piedicile mărunte și fumegă la periferia grupurilor în care nu-i primit. Numai că pe urmă cineva îi deschide ochii. Îi dă un pliant de patru pagini sau un link pe Internet și gata, deja discursul lui e multiplicabil la infinit, pentru că are o schemă în care intră nu doar necazurile personale, ci toate neplăcerile umanității.

Esențial pentru o conspirație nu e faptul că-i un plan amplu de a acapara puterea. Ce-i face pe conspiraționiști să fumege e că ei sunt excluși. Îi domină senzația că sunt pierzătorii acestui joc și de obicei de aici începe toată nebunia, de la ideea că-s nedreptățiți și furați.

Dragnea e ultimul de la care te-ai aștepta să invoce o conspirație în mod legitim. Mereu în relații bune cu sistemul, ar trebui să facă un pas în spate și să treacă puțin pe la munca de jos dacă vrea să denunțe o conspirație sorosistă. N-ar strica să se lupte și el puțin cu viața, cu nedreptățile și escrocheriile înainte să treacă la delirul complet al unui plan global îndreptat împotriva lui. Până acum a fost de cealaltă parte a acestui război.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale