Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ambiții politice la virusul ucigaș

Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut nici în Constituții, nici în tratatele UE și nici în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Lumea e liberă să vină la vot, dar frica de boală și de moarte face selecția partidelor cîștigătoare.

Boala îi omoară cu predilecție pe cei în vîrstă, capătă forme grave în corpul celor cu afecțiuni cronice, așa că, de la vîrsta mijlocie în sus, electoratul se va lupta cu reținerea. Bătrînii de la oraș, care n-au posibilitatea de a-și pierde timpul prin bătătură, stau mai mult la televizor, sînt mai informați și cad mai mult pe gînduri. Un absenteism invizibil în sondaje, care ține nu de voință și de opțiunea de vot, ci de instinctul de conservare, va desemna cîștigătorii.

Cel mai mult e de așteptat să piardă PSD, care are peste 50% din electorat în zona de risc medical. Nici PNL nu e ocolit de un oarecare abandon la categoria peste 60 de ani, dar partidul lui Klaus Iohannis beneficiază de mijloace pentru corecția cifrelor cîtă vreme tabletele, colectarea datelor și transmiterea rezultatelor spre BEC țin de STS, serviciul preferat al președintelui. USR, în schimb, ai cărui alegători sînt mai degrabă tineri, e, pe cale naturală, cel mai avantajat partid.

Ei bine, cu toate că steaua USR ar trebui să strălucească acum mai mult ca niciodată, chiar mai mult decît cele opt stele de pe umerii lui Coldea, scorul bun pe care îl va scoate partidul duminică e un trofeu otrăvit. PNL privește de multă vreme chiorîș acest competitor pe partea dreaptă, fiindcă USR se adapă din același bazin electoral. USR reprezintăcea mai mare amenințarela adresa PNL, căci promite o dreaptă cu poziționări morale de forță, cîtă vreme PNL practică o dreaptă pesedistă. În plus, USR abia dacă și-a înmuiat buzele în nectarul puterii și al corupției, așa că încă nu are un portofoliu consolidat de penali, iar viitoarea alianță la guvernare cu USR încurcă grav socotelile de căpătuială ale liberalilor.

Ludovic Orban a și declarat, de altfel, că, după alegerile parlamentare, PNL va guverna alături de partenerii lui din PPE, adică PMP și UDMR, fără să pomenească de USR. A fost, așa, un fel de scăpare, fiindcă USR nu sînt membri PPE, dar în realitate a fost degetul cu care s-a încercat apa.

Intrarea la guvernare a useriștilor e, astfel, cu atît mai improbabilă cu cît rezultatele lor la locale sînt mai bune. Cu cît, adică, SARS-CoV-2 bagă mai tare spaima în bătrîni.

Virusul însă lovește USR și indirect, prin PSD. Un PSD cu rezultate modeste la locale și parlamentare devine un PSD slab, cumințit, inofensiv și, deci, frecventabil pe sub masă. PNL își poate asigura sprijinul parlamentar al PSD și poate guverna liniștit într-o coaliție cu UDMR și PMP fără să cedeze mai mult de doi miniștri (Mediu și Tineret, de exemplu) și cîțiva secretari de stat.

Astfel, pentru a-și elimina principalul adversar politic, PNL nu mai trebuie să facă apel la arsenalul de forță al președintelui Iohannis. Nu mai e necesar ca procurori și ofițeri să facă din cazul Barna un nou caz Dragnea, nu mai e nevoie să fugărească de data asta useriști, să le dea în presă dosare și înregistrări, și să lipească, pe bani de la buget, cuvintele „muie“ și „pușcărie“ pe scurta lor istorie.

Nimic din toate astea. Dacă USR e ținut patru ani în opoziție, după ce a mai stat deja patru, e terminat. Nici un partid nu rezistă opt ani în foame. Elanul, moralul, perspectiva i se duc pe copcă. Partidul se ofilește, se sufocă, pierde oameni, rămîne izolat. USR e prea radical ca să atragă prietenii politice, prea imprevizibil ca să fie pe gustul partidelor vechi.

O alianță subterană PNL-PSD, clădită pe interese conservatoare, poate face din sprijinul parlamentar o metodă de rămînere alternativă la putere,un fel de rotativă guvernamentală în care joacă doar două partide, iar restul sînt condamnate, ca Sisif, să împingă, la nesfîrșit, bolovanul opoziției.

COVID-19, după cum se vede, are planuri politice mari.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint