Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

America ungarului cenușiu

Puține țări de pe planeta Pămînt egalează România în devotamentul arătat Americii. Parteneriatul strategic pe care, altminteri, SUA îl are cu multe națiuni a atins la noi standarde evanghelice și e reprodus în psalmi, recitați zi și noapte de cea mai proastă generație politică de la omul de Neanderthal încoace.

România stă drepți în fața Unchiului Sam, cu călcîiele lipite și cu mîinile pe lîngă corp. Între statele NATO de mîna a doua nu există unul mai săritor în materie de trimis trupe în teatrele de operațiuni și cumpărat armament cu banii jos. În schimb, la investiții americane directe, șchiopătăm ca soldatul părăsit la Cotul Donului.

Să facem o comparație. În topul investitorilor străini din România, America vine pe locul cinci, cu 5,8 miliarde de euro în 30 de ani. În schimb, în topul investitorilor străini din Ungaria, americanii sînt pe locul doi, cu 11 miliarde. Această dublare a banilor americani în Ungaria vine să răsplătească o atitudine antidemocratică, aproape antiamericană a Ungariei, o respingere a statului de drept, o participare mult mai modestă în teatrele de conflict și un război dezlănțuit împotriva lui George Soros, susținătorul Partidului Democrat.

Ungurii nu cumpără arme din SUA, ci din Germania. În 2019 le-au dat nemților 1,9 miliarde pe tancuri și artilerie. Dar Germania e primul investitor străin în Ungaria. Volkswagen, Audi, Opel, Mercedes, BMW și-au deschis fabrici în Ungaria. Companiile nemțești Bosch, Siemens și Braun investesc miliarde alături de sute de firme germane din industria orizontală. Germania a plantat în Ungaria capital masiv. În România s-a mulțumit să planteze un ficus.

Antieuropeanul Viktor Orbán, Orbán cel Rău, cel căruia Juncker îi spunea „dictatorule“, a atras în 2020 investiții străine de 4,6 miliarde de euro, în timp ce obedientul Ludovic Orban, Orban cel Bun, care a pupat Bruxelles-ul acolo unde i s-a indicat, a primit investiții străine de 1,94 miliarde, adică de două ori și ceva mai puțin la o țară de două ori și ceva mai mare și mai populată.

Revenind la SUA, să aplaudăm cele două companii americane din sectorul auto, BorgWagner și Jabil, care au anunțat că investesc în Ungaria în 2021. Tot în 2021, americanii de la Rivian deschid o fabrică de mașini electrice în Europa, cel mai probabil în Ungaria, care oferă condiții mai bune ca Germania și Marea Britanie. Investiția are în spate corporația Amazon, se ridică la peste 2,5 miliarde de dolari și se zice că preferă Ungaria pentru excelentele progrese în industria bateriilor electrice.

Nouă, celor mai loiali și mai sinceri susținători ai săi, America ne-a dăruit vize de intrare pe teritoriul ei. Ungurii cei iliberali, care nu respectă statul de drept, nu au nevoie de vize. Ei intră în SUA ori de cîte ori vor să-l înjure pe Soros mai de aproape.

În schimb, ca o compensație, America ne-a dat numai nouă și bulgarilor procurori federali. Ei lucrează la Ambasada SUA din București împreună cu procurorii DNA și cu judecătorii ÎCCJ, ca să-i reînvețe ceea ce poate au uitat după plecarea Codruței Kövesi. Firește, încă un dar prețios din partea Americii sînt contractele de armament fără offset, singurele contracte de armament din lume fără offset, dar cu șapcă înmînată oficial.

Am pornit cu Rusia și China un fel de război rece prostesc și păgubos, lipsit de orice finețe diplomatică, în contradicție cu nevoile economiei noastre precare, fiindcă asta dădea bine la Departamentul de Stat. Am condamnat tot ce-i rusesc, inclusiv o piață de desfacere pe care Occidentul o cultivă și o stoarce de bani. I-am izgonit pe chinezi din rețeaua 5G și de la licitații, amînînd la calendele grecești bruma de modernizare a infrastructurii de asfalt și de comunicații.

Ungurii încurajează investițiile Chinei cu aceeași eficiență ca nemții, francezii și olandezii, iar cu rușii dezvoltă relații sfidătoare de prietenie, care merg de la cooperare politică la afaceri și la vaccin. Poate de aia îi pedepsesc americanii, poate de aia îi privează de procurori federali la ambasada din Budapesta și le dau în cap cu atîtea și atîtea investiții.

Comparația României cu Ungaria ne e peste tot defavorabilă, dar dacă luăm drept criteriu randamentul relației cu SUA, e de-a dreptul dureroasă. Românii au ajuns să iubească America în cel mai dezavantajos mod posibil. Sentimentele noastre pro-americane depășesc cu mult recunoștința politică și militară pe care o datorăm, alături de toată Europa de Est, Statelor Unite. Cu toate astea, între așteptări și realitatea concretă s-a căscat un hău.

Acest hău e umplut cu ticăloșia conducătorilor noștri, care au ținut America doar pentru ei. În frunte cu turnătorul Băsescu, urmat de lingătorii de clanțe de la toate partidele, de comisarii politici din Servicii și magistratură și de monumentalul impostor Iohannis, acești samsari de țară s-au tăvălit la picioarele Licuriciului Mare și au schimbat, fiecare la rîndul lui, pe garanții politice personale, clauza unei națiuni cu adevărat favorizate.

De ani buni, această dragoste a românilor pentru America e vîndută pe persoană fizică de peștii politici de la București. SUA au tras concluzia că ne mulțumim cu puțin, ca dovadă că ungurilor, care au cerut mai mult și au dat mai puțin, le-au dat mai mult.

Ungaria a obținut mai multe beneficii și mai mult respect cu suveranismul ei naționalist și iliberal decît a obținut România cu conformismul slugarnic și securist, lipsit de orice pîlpîire de inteligență și de patriotism.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

8 comentarii

 1. #1

  Asa este.

 2. #2

  asa, shi ? (vezi Nasui/Cacitzu/Shoseta..aa..shoshoak).
  (comentariu’ meu ar fi ironic daca n-ar fi..aa, cum se spune?.. degeaba?!

 3. #3

  Pentru ca la noi, un politician mai vocal si mai activ cum e shoshoaka noastra, nu ar fi luat niciodata in serios.

 4. #4

  Dar tot ce ai scris tu mai sus nu are nicio importanta pentru România. Important cu adevărat este sa li se zică țiganilor romi și sa se poată căsători homosexualii. În USA, dispar apelative tata/mama și fiu/fiica din actele oficiale. Astea sunt adevăratele investitii ale Americii în România. Sunt mult mai valoroase decât niște amărâte de miliarde.

 5. #5

  Domnule, dacă în mintea Dvs. investițiile (adică banii „privaților” americani) ar trebui/ar putea să vină la schimb cu devotamentul, rău gândiți. Ne dați exemplul Ungariei, care nu-i e nici pe departe atât de „fidea” unchiului Sam. O fi având altceva de dat la schimb – o marfă din care/cu care se poate scoate PROFIT – dacă ați auzit de chestia asta. Poate seriozitate? Poate cinste? Poate și altele care de obicei vin la pachet cu astea? Dar atâta putem noi să dăm – caii și devotamentul celor de sus. V-a dat asta prin minte? Se pare că nu.

 6. #6

  Ca maghiar ardelean trăind de mai bine de trei decenii, vorbind ambele limbi și cunoscand de bine de rău ambele țări, vă felicit. V-ați cufundat tastatura în vitriol înainte de-a vă apuca să scrieți, și adevărului tragic i-ați conferit un ton comic.

  Morala, „bottom line”, cum zic iancheii, după înțelesul meu este constatarea faptului că odată cu conducerea unei țări ți se dă responsabilitate pentru a stabili interesele prioritare țării astfel încredințate. Două concepte stoarse de orice picătură de semnificație de toate guvernele românești de la 1990 încoace. Zic, după înțelesul meu, fiecare vede lumea cum îi place.

 7. #7

  Lipsa de morala si demnitate se plateste . Din pacate nu o platesc politicienii romani ci poporul !

 8. #8

  Bechtel-izant

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint