Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Amurgul zeului nul

Dispariția lui Klaus Iohannis din politică nu e încă o certitudine, așa că, pe moment, să ne bucurăm de perspectiva ei. Să ne închipuim un android cu toate circuitele de umanizare arse, umblînd derutat prin dormitorul de 1.000 de metri pătrați, lovindu-se de obiecte, lăsînd în urma lui, doborîte pe podeaua de mahon, fragmente de schiuri, caserole cu mîncare moleculară și crose de golf și repetînd în buclă „Nu e bine“, în timp ce pe partea cealaltă a ușii, cu urechea lipită de gaura cheii, ascultă îngrijorat generalul Pahonțu și, o dată la cîteva minute, se întoarce spre șirul de ofițeri încolonați în spatele lui ca să reproducă zgomotele ce vin dinăuntru.

Iohannis nu s-a prăbușit încă. Deocamdată aterizează nesperat de lin, ca un Gulfstream de lux, pe o pistă amenajată de Servicii. „Încă sînteți în cărți“, i se zice la raportul de dimineață, care începe după prînz. Iar Iohannis ia lucrurile așa cum le aude, căci e de necrezut ca liderii lumii civilizate să nu-i fi remarcat valoarea. Chiar dacă ultima figură de politică internațională, cu care spera să dea lovitura la NATO, n-a ieșit chiar cum s-a așteptat (deși Pahonțu și consilierii l-au asigurat că e o idee strălucită), urmările ei îl pot duce spre un job așa cum i se cuvine, la UE sau la ONU, cu protocol de nivel înalt, cu avion și fără obligații.

După prînz, însă, cînd telefonul se încăpățînează să rămînă mut, cînd Occidentul nu-i scrie pe WhatsApp că i s-a eliberat job-ul, circuitele de avertizare încep să piuie și el își reia mersul haotic prin marele dormitor.

În tot acest timp, cea mai mare grijă a staff-ului e să pitească presa, considerată factor cu risc de supratensiune și scurtcircuit. Căci, mai devreme decît se așteptau generalii și consilierii, au început să-l critice pînă și lingăii din presa română care îl pupau mai ieri în zona de evacuare. Presa internațională, și ea, îl ia peste picior, îl consideră amator și șantajist, cu FrankfurterAllgemeine Zeitung în frunte, care-l face de-a dreptul prost și incapabil să ocupe o funcție la Bruxelles. Așa că seara, cînd președintele își reia poziția de dulap metalic, veștile vin cu același optimism rezervat: „Nimic nou, dar sînteți în cărți, mîine cu siguranță vă vor suna“.

Dacă într-adevăr îl vor suna pînă la urmă, îi vor da un job sub așteptările lui disproporționate. Iar asta va fi o umilință peste care va trece destul de ușor, căci partea materială, căpătuiala, meschinăria care-l animă vor precumpăni asupra morgii de împărat. De fapt, după ce a ținut cu dinții de postul de la Liceul „Brukenthal“ și de casa dobîndită ilegal, știm cu toții că ar fi în stare să se tîrască prin noroi ca să primească încă ceva, orice.

Dar dacă nu-l vor suna, asta i se va trage de la ultima lui dovadă de cretinism strategic: tentativa insistentă de a dezbina statele NATO. Una peste alta, Iohannis a reușit pentru cîteva luni să pună în discuție unitatea și solidaritatea Tratatului nord-atlantic, exact în momentele în care SUA și Europa aveau mai multă nevoie de ele. E perioada în care ofensiva Rusiei avansa, ajutorul militar și financiar al Occidentului se împotmolea și poziția Occidentului devenea vulnerabilă moral. Pentru Putin trebuie să fi fost un moment de triumf pe care n-ar fi reușit să-l obțină doar cu ajutorul propagandei, armatei sau serviciilor secrete.

Ca și Iliescu la final de mandat (care l-a grațiat pe Miron Cozma), Iohannis își dă măsura periculozității pe ultima sută. Dar, spre deosebire de nea Nelu, care a comis o faptă imorală de impact intern, Iohannis a amenințat reputația externă a statului, a riscat viitorul strategic al României și a pus în cumpănă securitatea națională. Toate astea doar ca să ia el un job necuvenit, pentru care întreaga lume politică internațională îl consideră inapt.

Acum, cînd îl mai despart cîteva luni de predarea mandatului, e bine să ne amintim că n-a stat degeaba la Cotroceni. A accelerat prăbușirea învățămîntului cu ajutorul „României educate“, a folosit Justiția în folos personal, închizîndu-și mari dosare de fraudă, abuz în serviciu și incompatibilitate, a distrus jocul democratic încălcînd Constituția și numind guverne după cum l-a tăiat pe el capul, nu după rezultatele din alegeri, a pus în fruntea guvernelor sale cei mai slabi și mai dăunători premieri din toate timpurile, a sabotat apărarea națională și politica de înzestrare a armatei, a redus la zero politica externă a României, a reușit să ne facă să nu contăm aproape deloc în jocul geopolitic, a ținut pe loc dezvoltarea instituțională și economică, nu a vorbit cu presa, nu a vorbit cu națiunea, i s-a rupt de popor imediat ce a fost votat, a călătorit în condiții de lux spre destinații irelevante, cu rezultate diplomatice neidentificate, s-a împodobit cu cel mai costisitor protocol, și-a protejat sponsorii și i-a hrănit cu contracte de stat, a stat mult degeaba, a îndemnat poporul să practice golful și cîte și mai cîte.

Milioane de oameni au votat, în repetate rînduri, această nulitate politică. Chiar dacă Serviciile i-au făcut culoar și l-au aranjat cu numărătoarea, prezența lui în istoria națională rămîne o rușine de care poporul român și democrația nu vor scăpa curînd.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

9 comentarii

 1. #1

  Un argument avea ,totusi, si k.v.j : este la fel de habarnist ca si geoana ; aceste pozitii par niste sinecuri politice , , un spokesperson fara nicio putere de decizie reala avind in vedere cui ii sint atribuite.

  • #2

   Nu exista comparatie intre cei 2. KWJ efectiv a ars gazul de pomana in 10 ani de presedentie, si la o adica nu s-a multumit doar cu asta. Omul este extrem de limitat, dar are o manie a grandorii fabuloasa. Geoana totusi are o reputatie buna in SUA dupa ce a fost ambasador si secretar general NATO, omul e capabil sa discute liber, sa raspunda la intrebarile dintr-un interviu.

 2. #3

  ” folosit Justiția în folos personal, închizîndu-și mari dosare de fraudă, abuz în serviciu și incompatibilitate, a distrus jocul democratic încălcînd Constituția și numind guverne după cum l-a tăiat pe el capul”

  Pai ce imparatul Traian de la Murfatlar, nu facut acelasi lucru? Am ajuns sa il regret pe presedintele zimbitor. Atita KWJ cit si TB au adus meschinaria si parsivenia la rang de arta.

  Pe de alta parte, nu pricep de ce nu intelege nimeni ca KWJ asta este autist is is se filfiie de populime. Lu-i sa-i fie bine.

 3. #4

  „ Iohannis a amenințat reputația externă a statului, a riscat viitorul strategic al României și a pus în cumpănă securitatea națională”….mai conteaza chestiile aste in gubernia numita România ?

 4. #5

  bine zis !!! felicitari !

 5. #6

  Io ash zice ca si-a spalat toate pacatele fata de RO. atunci cand a donat Patriotu’ „tarii vecine si pretine”. De-acu’, de rusi ( Doamna fere!) ne apara ucrainenii, ca asa s-au laudat. Noi? Liber la o bere si doi mici. Cu mustar.

 6. #7

  Domnule Buscu,eu va stiam om serios,cu simt anticipativ.Propaganda a pregatit cu minutiozitate rocada a la ruse Putin-Medvedev pentru Romania.Asta a fost si scopul deplasarii la Casa Alba,sa obtina firman pentru tutty-futty al Romaniei din postura de prim ministru cu maCiuca presedinte de paie.Unde gaseste el Werner o functie mai buna decat in poporul roman…Ce il vedeti pe caprarul umflat cu fasole de cazan pe peluza Casei Albe cu coafeza de nevasta-sa de maner in vizita oficiala….

 7. #8

  Citesc și mă minunez cât venin aveți fraților , oare tu ești acel perfect,deștept ,ce meriti să fi președinte sau ce oi vrea , ,elimina tot veninul să nu te îneci,cu respect

 8. #9

  Citeam recent despre un robot angajat la o prefectura in Coreea de Sud. Surmenat si dezorientat, s-a invirtit de câteva ori pe loc după care s-a aruncat pe scări, intr-o romantica tentativa de suicid. O idee buna pentru ‘android’?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint