Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Băsescu la război

Lîngă o Ucraină care fumegă, în buza unui imperiu militarist și nevrotic, există un bărbat care ne apără. Traian Băsescu lovește agresorul rus acolo unde-l doare, cu muniție din bateria lui de șpriț, păstrată la gheață special pentru războiul rece.

Vorbește despre măcelul armatei ucrainene, îndeamnă UE și NATO să trimită armament pentru doborîrea rușilor, cere flote de descurajare în Marea Neagră și, colac peste pupăză, îl face pe Putin bolnav. Asta în timp ce oficialii marilor puteri occidentale, care au în subordine economii competente și armate calificate, aleg cuvintele cu grijă și produc declarații echilibrate. Cu NATO masat teoretic în spatele Kievului și cu Armata Roșie aplecată asupra cadavrelor din Donețk, nimeni nu vrea să declanșeze un curs ireversibil al evenimentelor. Toți pășesc pe vîrfuri.

În afara cazului în care l-a însărcinat Merkel personal să zbiere la ruși, agresivitatea lui Traian Băsescu se bizuie pe nimic. Dar șefa Europei pare să caute avantajele unei păci petroliere cu Moscova, așa că președintele României e, mai degrabă, pe cont propriu.

S-o faci curvă pe maica Rusie, cînd ea are în silozuri 1.500 de focoase nucleare gata de zbor, nu e vitejie, e curată neghiobie. De cînd a luat-o Putin de nevastă, zestrea acestei bătrîne alcoolice, lățită pe un întreg continent, a crescut la 15.500 de tancuri, 27.607 blindate, 5.990 de blindate ușoare, 4.625 de piese de artilerie, 3.781 de lansatoare de rachete, 736 de avioane de luptă, 1.289 de bombardiere, 730 de avioane de transport militar, 973 de elicoptere, 114 elicoptere de atac, 63 de submarine, 74 de corvete, 13 distrugătoare, 65 de vedete de coastă, 34 de distrugătoare de mine, patru fregate și un portavion. Din cei 145.500.482 de ruși dovediți la ultimul recensămînt, 46.812.553 sînt apți pentru serviciul militar, iar cifrele astea, cu toată ineficiența lor presupusă, explică, destul de limpede, de ce SUA, UE și NATO folosesc un ton prudent cu Putin. Au organizat oamenii și un summit pe tema asta în Țara Galilor, dar Băsescu n-a mai putut răbda pînă joi.

Tema războiului aduce, dacă e agitată cum trebuie, o audiență naturală, o atenție stimulată de neliniște, de teamă, de nesiguranță. Băsescu știe asta și face declarații de sfîrșit de lume: „Azi e Ucraina, mîine poate fi altcineva”. Pare în faza de buncăr, înainte de a zăvorî ușa pe dinăuntru și a cere tineretului să moară pentru patrie, dar e mai rău de atît. Președintele României vrea să dea foc neantului politic spre care se îndreaptă și să-și revopsească bustul de combatant. Românii se obișnuiseră să se vaite doar din cauza sărăciei, a hoției și a minciunii, dar acum se văd siliți să se sperie și de război. E felul în care Băsescu înțelege să-și caute vocea, să-și regăsească tupeul, să pipăie noi colțuri de credibilitate și să-și propulseze candidatul de la 6% la 6 și ceva.

Relația României cu Rusia cară în spinare, de două decenii și mai bine, o povară istorică, un bagaj de complexe și frustrări, de teamă și prostie, de inconștiență și nepăsare. Cei zece ani de politică externă ai regimului Băsescu au făcut din imbecilitate un principiu diplomatic. Rusia a fost demonizată fără pic de inteligență, a fost împunsă cu suspiciuni și declarații prostești și a fost ignorată total din punct de vedere economic. Realitatea apăsătoare a unui vecin gigant, cu o armată și o piață de desfacere gigantice, a fost interpretată amatoristic. În timp ce SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Austria și alte state pe care le admirăm nebunește și-au relansat economiile cu ajutorul pieței ruse, România a ținut la distanță, prin vocea președintelui ei, investițiile și piața unor vecini mai mari decît China.

Sigur că, așa cum se vede în stenograme și în alte documente, familia și apropiații președintelui au întreținut un comerț profitabil cu ALRO sau Gazprom, dar, la nivel de stat, președintele preferă, iată, războiul. Prostimii îi sînt livrate fantasmele comunismului, povara următoarelor decenii de conflict înghețat, în care noi vom exporta în Rusia doi saci de grîu și vom importa de acolo patru fierbătoare. Rușii trebuie stîrniți mai ales acum, cînd mătură prin silozul cu rachete, fiindcă, după 16 noiembrie, domnul președinte se poate muta cu familia în orice paradis de pe glob.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

5 comentarii

 1. #1

  Al naibii de tare şi-au relansat francejii economia……….

 2. #2

  Cica „Romania a tinut la distanta” (a se citi Basescu, nenorocitul, a tinut la distanta) „investitiile si piata rusa” – haios! Ce investititii, ce piata?! Sa le luam pe rand. Ce investitii fac rusii pe undeva prin lume? Ce alte afaceri decat a extrage gaze, petrol si alte zacaminte si a-si cara oligarhii banii in tarile europene puternice cu care au relatii? Si au relatii, pe care Romania nu le va avea niciodata, pentru ca au bani si gaze. In rest, nicio alta investitie. Zero.
  Piata de desfacere rusa. De ce ar avea Romania nevoie de ea? Produce ceva? Poate pe ascuns? Dar sa admitem ca ar putea avea ceva de exportat, legume, fructe, cum fac moldovenii republicani. Teoretic ar fi posibil, practic imposibil. Dovada: cum moldovenii si-au aratat intentia de o vara mai decis spre UE (ceea ce Romania a facut de mult), cum le-au taiat rusii macaroana. Gata, legumele si fructele moldovenesti nu mai sunt bune pentru stomacul rusesc. Dintr-o data, fara preaviz. Spre asta trebuie sa aspire Romania, spre a fi la cheremul si batjocura Rusiei, sa aiba mereu batista pregatita pentru-stim-noi-ce? A se scuti!

  In rest, e ok, Basescu bea, e naspa, ne face de ras, ar trebui sa fie impaciuitor cu Putin, ce mama dracului, doar nu-si fac rusii de cap la doi pasi de Romania! Deloc. Sa se agite englezii, nemtii si americanii pentru noi, ca doar ei au Rusia la poarta. Noi sa stam pe sestache.

 3. #3

  Buna articol, dar nu face decat sa evidentieze ca omul e un batran bisnitar, securist, nebun si paranoic.
  Sa nu intelegi ca esti o tara de 2 bani, care n-ai niciun cuvant de spus in zona pentru ca nu contezi daca ti-ai vandut flota, resursele minerale, distrus industria si iti exporti medicii, inginerii (chelnerii, nu ca cine-l serveste pe tovarasu’) e incredibil.

  E mai trist daca ne uitam cine e succesorul ales: tanti Mitza parasutista.O vedeti pe ea la razbel contra lui Putin?

 4. #4

  PSD are parlamentul. guvernul, consiliile judetene, primariile. Basescu mai are 2-3 luni de mandat si un partid are nu sare de 6%.
  Logic, base e cel mai mare pericol.

 5. #5

  Dorule, esti cam panicard, tati. Nu ne mai insira cate rachete au rusii, ca stie toata lumea. Ceea ce tu nu realizezi totusi, ca fiind in NATO si ne avand relatii economice foarte stranse cu rusii. decat sa-i sarutam lacramosi mana lui Putin, asa cum sugerezi, e de preferat o pozitie verticala. Faptul ca am cerut prezenta sporita a navelor NATO in Marea Neagra, arata si faptul ca trebuie sa ne protejam platformele si investitiile in petrolul si gazele de acolo, ce ne vor asigura nu doar independenta ci si posibilitatea sa exportam in UE ce ne va prisosi.
  Rusia va intra in colaps economic fara UE/SUA/Canada, pentru ca o asteapta criza alimentara, cea tehnologica, a lipsei pieselor de schimb, etc. Iar Putin va fi daramat din interior, asa cum au patit-o toti tiranii rusi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint