Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Bivolul și coțofanul

Pe spinarea unui bivol mare, bleg, ambițios, se plimba țanțoș o fană, cînd în sus și cînd în jos. Un Bușoi, trecînd pe-acolo, s-a oprit mirat în loc: “Ah, ce mare dobitoc! Nu-l credeam așa de prost să ia-n spate pe oricine, de la hellvigi la aline… Ia stai, frate, că e rost să mă plimbe și pe mine!”.

Klaus Iohannis nu pare deranjat că-i țopăie Bușoi pe greabăn. Cu fața unui pui de bufniță derutat de blitz, candidatul PNL la Primăria Capitalei ciugulește fericit scamele de pe costumul președintelui. Costumul ăla e soclul german, lucrul bine făcut pe care l-au suit liberalii atunci cînd au ales cum să se sinucidă politic la București.

La căpătîiul acestei idei în agonie au fost chemați analiștii cu tarif fix, șamanii lucrativi de la Antena 3, finii candidatului îmbogățiți din retrocedări și din bugetul unei campanii pentru drepturile pacienților – dar niciodată medicii. În pofida sondajelor care-l prezintă ca inexistent, nimuricul cu pene și puf e dat de PNL și de Klaus Iohannis drept acvila Bucureștiului.

Sînt, poate, socoteli legate de suma candidaților dreptei, de adunarea procentelor ALDE, MP, M10 și UDMR cu zeroul lui Bușoi. Dar contribuția electorală a candidatului PNL ar fi prea mică pentru ca PNL să-și atribuie victoria.

Sau, poate, sînt așteptări de la programul electoral al lui Bușoi. Dar, în afara spitalului gigant în care vrea să-i mîne pe toți bolnavii din Capitală și care a produs oarecare agitație pe Facebook în grupurile de cocalari, nimic din ce a zis Bușoi nu a trezit curiozitatea vreunei viețuitoare.

Măcar PSD, căruia îi stă pe limbă Gabriela Firea, ține gura închisă. Sondajele o dau pe Firea favorită la București, dar bătrînii lupi din Kiseleff adulmecă pericolul ce adie dinspre Colectiv. Pe grebla asta au mai pășit și în noiembrie 2014, și în noiembrie 2015, mărturie le stau botul umflat și dinții lipsă. Dragnea calcă atent printre gemete și tăciuni, încearcă gheața la fiecare pas și ține un ochi pe sălașurile hipsterimii. Deși e un singur tur, deși Firea conduce, o alianță preelectorală a “dreptei”, un cartel anti-PSD care să susțină candidatul PNL poate lăsa partidul-mamut cu fildeșii înnodați și legat la ochi cu sondajele lui Pieleanu.

Bucureștiul din iunie 2016 nu are nevoie de primar cu carnet de partid. Orașul ăsta mutilat în două regimuri, condus de lăutari politici și locuit de oameni care l-au disprețuit, are nevoie de puțină dreptate. Un strop de blîndețe, de inteligență, de idealism – poate chiar de competență – sînt urgențe.

În fruntea Bucureștiului trebuie să vină un arhitect, în sensul complet al cuvîntului, un om capabil să-l vindece, un om care a construit clădiri și orașe, care cunoaște fluxurile și metabolismul marilor colonii de beton. Un om liber, neatins de politică, susținut de ideile și de cariera lui. Au fost pînă acum gestionari, subingineri, aparatcici, infractori, nulități de toată mîna. Specia cu planșetă și echer, poate cea mai indicată, n-a fost niciodată luată în serios.

Partidul care va avea destulă minte să înțeleagă asta și să ofere sprijin unui arhitect liber și capabil va aduna la urne, pe lîngă propriile cifre, un număr suficient din acele voturi civile care-l îngrozesc.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

5 comentarii

 1. #1

  Buna fabula, dar ii lipseste morala – cand esti mare bleg, stai in urbea ta, nu te da mare strateg –

 2. #2

  Frumos le mai ridici la fileu! Poate, poate…

 3. #3

  Minunata slova, pre cinstea mea !

 4. #4

  Pe lângă faptul ca articolul surprinde exact starea de fapt si scrierea e excepțională ca de obicei ,doua formulări sunt antologice:”… pui de bufnita derutat de blitz…”, respectiv „… sălașurile hipsterimii…” As identifica aceste sălașuri ca fiind văgăunile diverselor blocuri si diversele cuiburi feibucistice-in mediul virtual ,iar in real- birourile multinaționalelor,unele cluburi obscure cat si anumite ong-uri bizare.

 5. #5

  Bun articol!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint