Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Căsătoria liberalilor cu foștii lor violatori

PNL aduce puțin cu majordomul palatului prins și iertat de răsculați. A fraternizat cu toată lumea, s-a cuplat cu cine i-a ieșit în cale și s-a molipsit apoi de toate bolile lumești ale meseriei politice. Ne place tuturor să credem că e un partid cu patină, uitînd că, după legile chimiei, a ruginit cam repede. Cu toate astea, PNL e singurul mesaj politic de dincolo de comunism. Istoria ni l-a lăsat într-o sticlă după ce a dat pe gît conținutul. PNL ar merita, prin urmare, un destin ceva mai generos, un program de recuperare, așa cum capătă, pe Discovery Channel, speciile amenințate. În fond, iguanele din Galapagos au, ca și liberalii, aceeași îndreptățire să fie salvate.

Dar, la congresul de sîmbătă, evoluția s-a poticnit. Unificarea dreptei, văzută de toți adepții ei ca singurul darwinism de viitor, presupune adaptări la mediu cît se poate de jegoase. Alianța electorală cu PDL n-ar fi cel mai jalnic pas, atîta vreme cît cele două partide își păstrează teritoriile. Dar fuziunea e cu totul altceva. E un act de automutilare, comis din prostie și oportunism. PNL vrea să se încrucișeze cu o specie dăunătoare, bazată pe ordine, familii și încrengături periculoase. Vrea să ia de nevastă copilul politic al unui derbedeu fascinat de intrigă, care a tras din răsputeri să distrugă PNL. PDL înseamnă nu numai Traian Băsescu și cumplita epocă Boc, el înseamnă și PLD. În 2007, PDL le-a smuls liberalilor oamenii la fel cum, în 1950, comuniștii le-au smuls unghiile. PDL le-a atacat ființa politică, le-a demonizat valorile, le-a șters de pe fața pămîntului micul capital de simpatie acumulat în cei 25 de ani de prezență discretă.

Dar în afară de Ioan Ghișe, nimeni nu pare să mai aibă aceste fotografii în memoria telefonului. De la Orban la Iohannis, de la Voicu la Atanasiu și de la juna Gorghiu la venerabilul Quintus, toată lumea pare stăpînită de acest impuls buimac de împerechere cu valorile lui Blaga. În toiul acestui număr de rut colectiv, nimeni nu observă că aritmetica fuziunii e mai slabă decît suma procentelor individuale ale celor doi parteneri.

Sînt aici mai multe sentimente, dar cel mai important e frica. Liberalii se tem să nu li se repete figura din USL. Să nu se mai trezească, adică, încuiați pe dinafara guvernului, ținîndu-și în brațe floarea, calendarul, pixurile, candidatura lui Klaus și vanitatea lui Crin. Ei uită, însă, că USL a fost o alianță profitabilă care le-a produs 264 de primari, 3.150 de consilieri locali, 15 președinți de consilii județene și vreo trei sute de consilieri județeni – cantități nemaiatinse vreodată în istorie. O alianță care s-a putut desface cît ai clipi, pe de o parte și, pe de alta, o căsătorie totală cu PDL, din care nu se poate ieși decît odată cu decesul unuia dintre soți – așa se prezintă situația amoroasă a PNL.

Dacă Tăriceanu ar fi avut inteligența de a nu urca scările Guvernului cu trei luni prea devreme, la congresul de sîmbătă era ales președinte. PNL ar fi revenit în USL, iar campania pentru prezidențiale s-ar fi contopit cu știrile de seară. Iohannis s-ar fi întors la Sibiu, așa cum ne-a obișnuit, urmînd să fie scos la următoarea criză de idei. E destul de improbabil ca Ponta să-l fi lăsat pe Tăriceanu la Cotroceni, dar e sigur că ar fi știut să-și arate recunoștința. Liberalii ar fi trîndăvit într-o guvernare lungă și fără responsabilități, așa cum numai în visele lui Crin Antonescu întîlnești.

3 comentarii

  1. #1

    Doamne, dintre toti liberalii l-ai gasit tocmai pe jegosul de Ghise… Daca asta e exemplu de verticalitate si dreapta masura atunci partidul asta poate sa moara linistit, ca un boa constrictor care a inghitit o prada atat de mare ca l-a sufocat. Bravo, maistre, ne-ai mai miluit cu un panseu marca Buscu, demn de Antena 3.

  2. #2

    @Dan Liviu Ciurel are dreptate- analizeaza mai corect situatia decit o face autorul articolului ( de altfel, eternul recurs la stupizenia cu Crin somnorosul aminteste de obosita teza cu “lovitura de stat”, care de fapt n-a fost…).

  3. #3

    imi zicea deunazi o pitipoanca cu profesionala la baza: gelule, mai bine sa te violeze cu voia ta, un jmecher parfumat, decat sa te calareasca un sot betiv si analfabet, mirosind a transpiratie..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.