Oare e cineva mai bogat în România decât SRI?
Oare e SRI cel mai mare concern din România?
Există vreun control asupra averii SRI?
Când vom răspunde la aceste întrebări, vom afla multe despre politica și economia românească.
În înregistrările din dosarul Hexi Pharma, angajații speră într-o scăpare ”de undeva”. Acel undeva e simplu, e străveziu, e Patria a priori, e SRI.
Orice poveste de felul acesta se închide, i se pune capac prin teoria omului rău. E unul diabolic, fie că-l cheamă Sebastian Ghiță, fie că-l cheamă Dan Condrea, care se radicalizează economic, care devin niște teroriști cu o singură revendicare: banii!
În final ei sunt prinși, fug sau se sinucid. Povestea este încheiată.
Numai că doar un tâmpit poate să creadă într-o astfel de încheiere a poveștii atâta timp cât, prin lege, SRI are dreptul să facă afaceri.
Legea 14/1992, a fost modificată în 2003, în guvernarea Adrian Năstase, prin Ordonanță de Urgență. La art. 43 scrie: „Sub controlul Parlamentului, în raport cu nevoile proprii şi cu respectarea strictă a prevederilor legale, în cadrul Serviciului Român de Informaţii pot funcţiona: o regie autonomă, societăţi comerciale de producţie, instituţii sanitare, precum şi asociaţii cu caracter cultural-sportiv”.
Singura luptă reală cu SRI-ul trebuie să fie în zona decuplării SRI de la resursele bugetului de stat la care e cuplat dincolo de bugetul propriu. Pentru că asta se întâmplă prin firmele SRI: pe lângă bugetul pe care îl primește anual SRI de la Parlament prin Legea Bugetului de Stat, Serviciul vine apoi și, prin contracte cu statul făcute de firmele proprii, suge alți și alți bani. Nu știm câte contracte, câți bani, nu știm nimic. Dar, mai ales, nu știm felul în care aceste firme, care au în spate un serviciu secret, pot controla piața, pot mânări licitații și așa mai departe. Evident, am fi penibili să vorbim în acest caz de piață liberă sau de alte ficțiuni. Cum să lași pe o piață în care singurele arme ar fi oferta, competitivitatea, productivitatea, ingeniozitatea etc. un competitor cu arma interceptărilor la brâu?
Dar în articolul OUG din 2003 zice așa: ”sub controlul Parlamentului”! Care e acest ”control”? În ce fel, legat de biznisurile SRI, se face acest control? Ce comunică SRI către Comisia de control din Parlament?
Nu mai zic ce încredere poți să ai într-o Comisie care a înghițit cu poftă și cu ochi zemoși povestea ”rezervismului” lui Coldea.
O astfel de Comisie nu poate răspunde la întrebarea câți bani are SRI.
3.281 de vizualizări
Si CIA face afaceri, Iar SRI de unde is lectii?