Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce învățăm din procentul Monicăi Macovei?

Monica Macovei, celălalt nume al justiției cu pălărie de hipster, trebuie să-și pună visul la păstrare. Poporul cel primitiv nu-și dorește arestări mai dese. E mulțumit cu ritmul stabilit de DNA.

E un popor modest, cu dorințe puține, care vrea, cum ar zice alegătorii lui William Brînză, decît ceea ce are doamna Macovei: un salariu pentru azi și o pensie pentru bătrînețe. Nu la fel de mari, se-nțelege.

Dar nici elitele care i-au pictat obrajii în culorile lui Chingachgook, nici blogării care bat în taste cu sticluțele anti-sistem și nici măcar burghezia entuziastă care o urmărește pe Twitter n-au știut să-i explice Monicăi Macovei diferența dintre idei fixe și nevoi.

Monica Macovei a primit nota 4 și ceva la prezidențiale, avînd opțiunea să meargă la reexaminare, în toamna lui 2019, alături de Dan Diaconescu, Corneliu Vadim Tudor și Teo Meleșcanu. Ea n-a fost un simplu candidat, ci o fantezie publică supraturată, un sac în care oameni serioși și-au pus planurile disperate și rupte de realitate.

Ca să ajungă aici, n-a fost ușor. Construcția unei himere ia timp. În cei zece ani de carieră politică, mitul ei s-a dezvoltat armonios sub umbrela etică a lui Traian Băsescu.

A început, ca ministru de Justiție, cu schimbarea procedurii de numire a șefilor de Parchete. Morar și Kövesi n-au mai rezultat din dezbaterea magistraților, ci direct din butonul unui președinte nerăbdător. A primit în schimb nimbul femeii îndrăgostite de dreptate și și-a făcut din el platformă anti-PSD.

A tunat și a fulgerat împotriva corupților, dar a împărtășit cu ei viața de partid. Dacă nu era colegă cu Videanu, Flutur sau Berceanu, n-ar fi ajuns să ridice de la casieria din Bruxelles atîta bănet. Fără bunăstarea PDL, croită pe fapte penale, Monica Macovei ar fi avut cariera politică a lui Mirel Mircea Amariței.

Nu e sigur că a fost cu știrea ei, dar e ușor de verificat. La urma urmei, candidatura ei la președinție se datorează nu atît dorinței de dreptate, cît posibilității ca Iohannis să dispară din cursă. Idealismul din care Monica Macovei și-a făcut un brand personal rezistă doar dacă e privit de la mare distanță. De la distanța dintre Videanu și satele neelectrificate, de pildă.

Cred, pe de altă parte, că Monica Macovei e o formă de terapie necesară. Sînt oameni pentru care jogging-ul, statul pe Internet sau religia nu mai pot face nimic. Sînt oameni care au nevoie de sprijin și mă întreb dacă Monica Macovei o fi înțeles ceva din propriul procent.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

12 comentarii

 1. #1

  Dincolo de felul in se regaseste in ideea acestui articol fiecare votant al doamnei Macovei, dincolo de cat de mult respectam si cat de corect folosim limba romana intr-un spatiu public de la care asteptam aprobare sau in care vrem sa fim convingatori, eu am inteles foarte bine ca votantii acestei doamne au o trasatura comuna: idealismul. Dragii mei conationali, Ponta si Iohannis sunt reali, sunt in turul 2 al alegerilor prezidentiale din 2014 si unul dintre ei va fi presedintele nostru timp de cinci ani. O apreciez si o respect pe Monica Macovei pentru multe lucruri, sincer, dar cat de mult conteaza acum? Nu credeti ca ar trebui sa fim realisti si sa lucram cu ceea ce avem la dispozitie, poate in felul acesta ne mai acordam niste timp, noua si celor ca Monica Macovei.

 2. #2

  ceea ce este unteresant este numarul mare de buletine anulate pe care aparea votul dat pentru Macovei. Au fost sectii in care Macovei a avut toate voturile anulate, ceea ce e putin ciudat?

 3. #4

  Stimați doamne și domni ‘comentatori’ ai SINGUREI VOCI A corectitudinii instituționale și a inteligenței native din toți acești ani de r…t, în Romînia: din acest articol semi-calomnios la adresa unei juriste de seamă de naționalitate Romînă, precum și din primul comentariu (al unei dame la fel ca imensa multitudine de dame și dami limitați cognitive și invidioși și imorali și casnici d.p.d.vedere mental, al Capitalei): înțeleg că sunteți mulțumiți de groaznica involuție de conștiință în primul rind, în această țară. Eu personal, am depus un effort conștient(eram f.răcită) ca să merg să o votez pe doamna Macovei și am făcut-o, din același singur motiv pt.care m-am luptat toți cei 35-5 ani ai vieții mele nedrepte, ca să obțin un Master international și diplomele de licență a 3 facultăți(neplătite, adică de stat, pe baza examenelor)……………Și nu, nu visul m-a făcut să muncesc cu înverșunare ca să rămîn eu însămi, ci realitatea !! Sau pur și simplu, singura opțiune justă între toate celelalte /imorale și neinteligente. Iar acum îmi plînge sufletul cînd văd rezultatele votului, cu toate că realitatea cruntă/și nicidecum vreo iluzie de televizor sau de ziare și poze de care e plină căpățîna ultra-handicapat a Romînului de toate vîrstele, etniile și sexele): mă făcuse să am unele dubii referitoare la meritul și eficiența acțiunii mele de votantă, în această mare plină de mîl, cum a devenit re-Romînia în cîțiva ani și mai cu seamă în ultimii 2 aceștia. În concluzie, dacă mintea dvs. nu vă permite să puneți în balanță răul cu binele și să înțelegeți de ce NUMAI DNA.MACOVEI merita să iasă Președintă între toți candidații, mai bine apucați-vă de croșetat sau priviți siropuri precum ‘Inelul cu diamant’ și sitcomurile turcești, chinezesti, indiene si Rominesti-tiganesti de asemeni, ca oricum s-au dus absolut toate sansele ca Rominul sa mai devina vreodata performant din majoritatea punctelor de vedere, asa cum era cu mult inainte de ’89.
  Pînă atunci însă, obișnuiți-vă: oamenii(nemajoritățile/necolectivitățile)sunt diferiți și tocmai ‘iluzia’ asta da farmecul vietii, nicidecum obisnuinta de a te complace in cretinitate si in imoralitatea derbedeilor de toate virstele, etniile si sexele.Stiu..e dificil de inteles ce vorbesc eu acum..motiv pt.care speechul dnei Macovei, perfect fiind(felicitările mele pt.acesta, dînsei sI staffului dînsei), nu a avut niciun impact de durată, în creierele goale ale votanților.Și să ștoți că nu doar educația te face să cunoști diferența între lucruri/concept diferite, așa cum se observă și din rezultatele acestui vot atît de mult predictibil și repetabil, într-o țară care-I pe ultimul loc în Europa la capitolul procreație ne-etnică, de ani de zile !!!!!!!!
  Si nu, nu va faceti problem fiindca, desi eu sunt o mica scandalagioaica in problem care tin de lege, morala si de coruptie, votul meu TRANSPARENT pt.doamna MACOVEI mi-a fost luat in considerare si nu cred ca va creste mult procentul dinsei, dupa o posibila re-calculare. Fiindca asta e nația..nașie de javre ordinare și gata !! Și faptul că tu ești singura din haită care luptă să stingă focul care a cuprins pădurea, nu te face să fii ‘iluzivț ori ‘copilă’. Ci pur si simplu integra si corecta pina la capat. Chiar daca din punctual meu de vedere, nu mai e nicio speranta…….ii doresc dnei Macovei multa sanatate si putere si tarie, toata viata !!!!!!!Fiindca dinsa numai, poate!!!!!!!

 4. #5

  Pentru Amy Neagoe. Daca cele trei diplome de licenta si ,,masterul international” au produs aceasta edulcorata si patetica postare, atunci dati-mi voie sa va spun ca sunteti chiar cea care ,,priviți siropuri precum ‘Inelul cu diamant’ și sitcomurile turcești, chinezesti, indiene si Rominesti-tiganesti”. Trist, dar trebuie sa utilizez o prozaica zicere a copilariei: Cine zice, ala este! Ma asteptam sa spuneti cat de bine o cunoasteti pe doamna Macovei. Era cu totul altceva.

 5. #6

  Maestre, de unde a aparut hidra asta de cucuvea? Ce interese o mana pe ea sa beleasca Dreapta? Ce stiu PSD si viitorul premier (Mayor) desprea ea?
  Uratzi la suflet si lachip sunt procurorii astia!
  Mare dreptate maestre, multe meciuri am si eu cu pseudo’telcualii lui Macovei; ei vor ca pe fiecare izlas sa arda pe rug cate-un imbogatzit al tranzitiei, dar astia pe care-i cunosc lucra totzi la Stat

 6. #7

  doru buscu, iti datorez scuze pentru un clinci partizan de prin 2007-2008…ai avut dreptate …si atunci si acum.

 7. #8

  Ma iertati ca nu pot fi de acord cu dumneavoastra, dar pana acum singurii care nu stiu altceva decat anti/jos Basescu, in conditiile in care oricum Basescu dispare peste cateva saptamani de la Cotroceni, mi se par cei de la PSD. De bine de rau, atat d-na Macovei cat si d-l Iohannis au incercat sa faca o campanie constructiva, nu destructiva.

 8. #9

  Doamna Neagoe, prea multa scoala strica! Ati uitat cum se scrie Romania? Si ce-i cu padurile alea de semnul exclamarii? Ati vrut sa comunicati ca aveti un masterat. Foarte bine! De ce trebuia sa infofoliti informatia asta de real interes intr-un pogon de cuvinte?!

 9. #10

  Domnule, Monica Macovei este idealista, dar nu mai putin idealist esti si dumneata (ca noi toti ceilalti, dealtfel – numai ca unii dintre noi mereu, iar altii citeodata): dinsa crede ca are 100% dreptate, asa cum si dumneata crezi ca ai 100% dreptate in cele ce zici in articolul de fata. Deosebirea este ca dinsa s-a chinuit sa faca ceva la scara nationala si europeana (poate chiar mondiala), iar dumneata te multumesti – in neaosul stil mioritic – sa faci bascalie de tot ce misca – chiar si de ceea ce nu merita. Te plingi ca baga toata tara la arest: pai la ce ne putem astepta, intr-o tara de hoti ?! Ce sustii dumneata este ca si cum cel care vrea sa curme hotia e vinovat ca sint prea multi hoti !!

 10. #11

  Numai gândul că un cetățean poate crede în adâncul ființei sale că un politician, oricare ar fi el, luptă pentru popor și patrie, sau că este singurul care merită să meargă la Cotroceni, mă face să-mi bat pisica.

  Spălați pe creier care spun că MM era salvarea noastră, că fără ea se alege praful sunt niște imbecili educați și atât. Poți să ai 10 facultăți și să rămâi un imbecil. Cantitatea de informații nu e o garanție că și înțelegi ceva.

  Și, încă ceva: cât de tâmpițel și incult să fii să nu înțelegi că țara e conduă de guvern. Dacă se duce MM la Cotroceni o să crească absorbția de fonduri? O să fie mai productivi angajații de la stat? O să construiască parcări Oprescu? Vorbesc de lucruri care nu au treabă cu corupția, ci cu administrarea.

 11. #12

  @renata Stimata doamna,cu scuzele de rigoare ca va raspund abia acum, dar nu am facut altceva in afara de relatarea unor fapte de ,ilegalitate’ pe care infamii care se autodenumesc sustinatoare si sustinatori ai unei forme de politica ori a alteia,le accepta in societate.Si atit acest ,leu,cit si ceilalti comentatori le accepta cu usurinta,desi daca ar fi normali si ne-penali, nu ar face-o niciodata.Cit despre studiile mele superioare ultra-oneste, incercati sa nu acuzati ceea ce Dumnezeu in primul rind nu v-a dat capacitatea sa intelegeti,vreodata.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint