Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce nu s-a văzut la paradă?

Nu s-a văzut noua fabrică de muniție cerută insistent de NATO și propusă gratuit României, dar refuzată de MApN. Nu s-au văzut noile obuziere și noile tancuri produse în România, în fabrici cu mii de angajați, propuse de parteneri străini gata să investească, dar refuzați cu înverșunare de MApN. Nu s-a văzut noua flotă a Mării Negre, formată din șase corvete fabricate și amenajate în șantierele românești, oferită de parteneri NATO la prețul unei singure corvete franțuzești, dar refuzată de MApN. Nu s-a văzut industria românească privată de UAV, refuzată ani la rînd de MApN, dar apreciată de Polonia, SUA și Israel. Nu s-a văzut opoziția îndîrjită a MApN la deschiderea centrului de excelență pentru mentenanța flotei de aeronave F-16 la Romaero.

Nu s-au văzut condițiile jalnice în care sînt obligați să trăiască și să se pregătească militarii de rînd și subofițerii. Nu s-a văzut lipsa echipamentului individual, starea cazărmilor și a hranei, prăbușirea totală a moralului, absența oricărui spirit de corp, brutalitatea și absurdul comunist din comportamentul superiorilor. Nu s-au văzut soldele mizere care-i obligă pe soldați să facă, în paralel cu instrucția, taximetrie. Nu s-a văzut dispariția masivă a oamenilor.

Nu s-a văzut pe nicăieri acel 2,5% din PIB alocat apărării (peste șapte miliarde de euro), fiindcă bugetul Apărării a fost executat doar în proporție de 38%. Nu s-a văzut că o parte din bani s-au dus pe combinațiile unei rețele de generali decorați, activi și rezerviști, pe contracte de înzestrare cu comision, patronate de securiști. Nu s-au văzut celelalte 62 de procente, trecute la dispoziția Guvernului, pentru cheltuieli politice. Nu s-a văzut că, după modelul șepcii lui Iohannis, Guvernul își cumpără protecție la Washington cu sume pe care America nu le-a cerut niciodată, ci se vede mai degrabă pusă în situația de a accepta comenzi slugarnice, imposibil de refuzat. Nu s-a văzut faptul că Guvernul face plăți în avans pentru echipamente inadecvate sau care vor veni peste un deceniu, ca să poată pretinde că acoperă cumva cei 2,5% din PIB.

Nu s-a văzut că șefii armatei, comandantul ei suprem și Consiliul Suprem de Apărare a Țării au neglijat reformarea și modernizarea capacităților de apărare națională, în contextul în care de un an și jumătate, în apropierea granițelor, se desfășoară un război cu Rusia, față de care România este sever vulnerabilă. Nu s-a văzut modul de operare prin care MApN frînează înzestrarea armatei prin licitații care durează ani și apoi se anulează, lăsînd imense goluri de echipament. Nu s-a văzut faptul că acest blocaj al reformării și modernizării armatei reprezintă un act susținut și recidivist de subminare a securității naționale. Nu s-a văzut că – din incompetență sau din interes – conducerea MApN acționează pentru stagnarea militară a României, ca și cum i-ar satisface dorințele lui Putin.

A fost o paradă frumoasă, la care fumul rablelor românești fabricate acum 50 de ani s-a văzut mai puțin, iar tradiționalele Kalașnikoave de epocă, proiectate în URSS la sfîrșitul anilor ’40, au zîmbit în cantități mai mici de pe pieptul trupelor care își calculau, în timpul marșului, cît timp le mai rămîne din Ziua Națională pentru taximetrie.

Toate lucrurile crunte care nu s-au văzut au fost acoperite de parada partenerilor noștri din NATO, de detașamentele și tehnica americană, spaniolă, franceză, poloneză, muntenegreană, luxemburgheză, belgiană, olandeză, portugheză, de aeronavele Eurofighter germane, de aeronavele F-16 olandeze și, fiind vreme frumoasă, chiar de aeronavele F-16 românești.

A fost o paradă reușită, sincronizată, susținută de o ireproșabilă fanfară și un batalion de gardă bine aliniat, derulată prin fața unei tribune pline de vinovați: un comandant suprem aflat într-o pauză de călătorie, abia venit din Zanzibar și nerăbdător să ia avionul spre Dubai, un fost șef al Statului Major și ministru al Apărării, generalul Ciucă, care e, alături de Iohannis, artizanul dramaticei situații din armată. Alături de ei, alți autori ai faptelor: generali MApN cu pieptul plin de decorații, generali SRI, SPP, SIE, STS, generali și colonei sub acoperire, cu funcții de reprezentare în partid și în stat, toată fauna politică și militară care a pus umărul la acest proiect periculos și iresponsabil de subminare a securității naționale.

Nu e clar dacă Putin a pus mîna pe telefon să-i felicite personal pe generalii români care i-au împlinit așteptările, dar e sigur că a cochetat cu ideea.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

8 comentarii

 1. #1

  Foarte adevărat tot. Dar sunteți o voce care glăsuiește in pustiu

 2. #2

  Spectaculos text!!! Genial! Ce păcat insa ca tot ca el nu va avea niciun efect… vocea d-lui Buscu sună undeva între cea a lui Moise aflat în deșert și cea a lui Iov suit pe gunoaie!
  Democrația este buna pana când viața ne arata, dureris, că am ales prost. Democrația de astăzi nu oferă niciun instrument de resetare a jocului intr-o astfel de situație, toți electorii rămân deci astfel captivi ai celor votați greșit pana la terminarea exercițiului electoral!

 3. #3

  Vino, Putin, mai repede aici! Te așteptăm cu drag.

 4. #4

  I-am văzut și pe generalii cei burtoși, care în loc de ”La dreaapta” fac ”La stânga” și se ciocnesc nas în nas, spre satisfactia copiilor spectatori.

 5. #5

  O fi mai breaza industria de aparare a tarilor UE? Unde Germania & Franta au cu putzin mai multe tancuri decat Romania? In total! ( conf. evaluare GFP- site militar de specialitate). Iar calitatea lor s-a cam vazut pe campurile ucrainene.

  • #6

   Germania este unul dintre cei mai mari producători de tancuri din lume. Cum să-i comparăm cu industria de apărare a României. Sau pe francezi, care produc și avioane de luptă și de transport. Pe ce lume trăiți, totuși?

 6. #7

  Acum plângeți de mila soldaților și subofițerilor plătiți cu 3500 de lei pe lună iar apoi ii acuzați de pensii speciale și nesimțite

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint