Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Centenarul protocoalelor

romania100

Și acum 100 de ani, când se urnea Centenarul și pornea spre noi, România stătea tot sub semnul protocoalelor. Iar democrația, așa plină de nămoluri și sărăcie, era o formă de deranj. Carol I avea o semnătură secretă pusă cu Germania și Austro-Ungaria pe viitorul Regatului, iar mai apoi Brătianu a primit un cec în alb de la parlamentarii liberali ca să decidă de unul singur, după mintea sa, când e bine să intrăm în război de partea Antantei. Discuțiile cu parlamentarii liberali, cărora le-au fost smulse semnăturile, au avut loc în sufrageria Brătienilor. Rând pe rând, om cu om, la fel cum se mai povestește pe la noi că sunt chemați parlamentarii de azi de ambasadorul Hans Klemm la mici discuții. Nu, de față în sufrageria Brătienilor n-au fost nici Gabriel Oprea, nici Kövesi, nici Onțanu. N-aș băga însă mâna în foc pentru Vasile Dîncu, omniprezentul Dîncu. Despre sesiunea parlamentară, I.G. Duca spunea că dezbaterile ar putea ”prăbuși” scopul urmărit de guvern. Care guvern, bineînțeles, știa foarte bine ce trebuie făcut, Parlamentul fiind o fiță a perioadei de pace.

Iată-ne după Centenar, mahmuri de-atâta istorie, cu seifurile pline de protocoale.

Ni se spune acum că protocoalele respectă legea, că nu aduc nimic în plus, că… Asta înseamnă atunci, și nu poate însemna altceva, că protocoalele sunt niște acte prin care li se amintește celor care le semnează că trebuie să respecte Constituția și legile țării. Nici chiar Iohannis nu poate înghiți așa ceva.

Protocolul desecretizat dintre SRI și DNA arată o relație clară de subordonare a procurorilor față de ”securiști”. Același lucru transpare și din protocolul SRI-CSM.

E o colaborare, e o societate de întrajutorare, un grup de adolescenți studioși care schimbă între ei cărți de specialitate, timbre și abțibilduri cu fotbaliști. Totul legal, bineînțeles, cu toate unghiurile de abordare îndreptate spre interesul național. Protocoalele vorbesc de ”situații excepționale” și ”informare reciprocă”, deși nimeni nu știe ce-ar putea să însemne toate acestea. Protocoalele sunt o rușine din punct de vedere juridic. Cum ar fi un protocol între SRI și Academia Română în care ar apărea ”fortuit” în loc de ”forțat” și ”care” în loc de ”pe care”. Doamna Hăineală sau doamna Alina Ghica, vicepreședinte și președinte la CSM, semnatare ale protocolului, ar trebui să le explice studenților de anul I de la Drept cum se face că și-au pus numele pe aceste mizerii juridice.

Neverosimil în tot ce se întâmplă este modul în care se raportează societatea la protocoale, cum se raportează politicul și oamenii din Justiție. Cei mai mulți dintre aceștia din urmă, cu jumătate de gură, par dispuși să spună, împrumutând cuvintele Elenei Udrea: “Așa făceau toți atunci, erau alte vremuri, de-acum să dăm totul uitării, să trăim într-o altă lume!”.

Și trebuie să mergem mai departe: magistrații s-au arătat mereu scandalizați de imixtiuni politice, orice declarație făcută în spațiul public despre un dosar era un act de teroare la adresa independenței magistratului. Pe bună dreptate, de multe ori, au cerut independență, inamovibilitate, garantarea libertății absolute. Și pentru ce? Pentru ca apoi să le predea pe toate acestea în mâna Serviciilor.

2 comentarii

  1. #1

    Cand un judecator decide 4 ani cu suspendare pentru peste 100 milioane furate ( nici nu mai conteaza ca lei sau euro), iar altul decide 3 ani cu executare pentru o masina furata, de ce mai pierdem vremea cu aberatia numita “independenta justitiei”?

  2. #2

    cred ca mai intai trebuie angajati judecatori noi ca astia existenti nu se mai pot corecta. Poate daca ar sta putin in pustnicie ca sa isi recapete valorile… asa… vreo 20 de ani…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.