Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Charlie qui vit

Ieri îi cumpărau treizeci de mii de francezi, azi îi citesc cinci continente. Spiritul lor și lipsa lor de măsură sînt acum mai vii ca miercuri dimineață, înainte de împușcături. Iar pentru asta n-a trebuit decît să moară.

Ca operațiune de marketing negru, masacrul de la Charlie Hebdo și-a depășit așteptările. Revista va vinde un milion de exemplare. Wolinski, Cabu, Charb, Tignous și ceilalți rîd. În plus, și-au organizat cele mai mari funeralii din istorie. Dintr-un foc, cum s-ar zice.

Charlie Hebdo a fost o legendă a Franței, acum e un mit al planetei. Ca să înțelegi ce i-a împins pe acești oameni spre limitele unei meserii care seamănă cu dresura de cobre, trebuie să pui în aceeași oală instinctul cartezian francez, Parisul anului ’68 și drama postcolonială a Franței. Să adaugi umorul tăios a trei generații de artiști atei și să lași totul la fiert cinci decenii.

Cei dispăruți, ca și cei rămași, sînt vedetele de nișă ale stîngii radicale. Liberi, talentați și iconoclaști, dispuși să pornească orice război care ar putea vindeca societatea, jurnaliștii-caricaturiști de la Charlie Hebdo au vaccinat o mică parte a poporului francez contra prostiei, intoleranței și resemnării.

Au atacat cu desene și cuvinte tot ce le-a căzut în bătaia creionului, de la politică la religie și de la instituții la mentalități. Președinți, miniștri, rabini, mullahi, ayatollahi, episcopi – toată fauna care joacă de obicei în dezavantajul societății a fost călcată în picioare cu metodă.

Cînd Papa a făcut gafe, Papa a încasat-o. Iisus a jucat în caricaturi pentru care, acum două milenii, și Apostolul Pavel ar fi fost ucis. Au fost desene teribile cu evrei, cu Dalai Lama, cu budiști și cu toți șefii de stat ai lumii. Cînd i-a venit rîndul lui Mahomed, Mahomed a prins pagina întîi.

Oamenii ăștia au trăit, au desenat, au scris, au rîs și au murit în țara lor, respectînd legile ei și bizuindu-se pe acele valori care țin în viață lumea civilizată. Au murit în picioare, asumîndu-și cumva această posibilitate de a muri, într-un fel pe care n-ai să-l întîlnești în meseriile de politician, de episcop sau de terorist.

Legenda spune că nici lui Molière nu i-a fost ușor cu moartea. Fiind comediant, Biserica catolică a Franței l-a excomunicat pentru imoralitate și n-a permis să fie îngropat într-un cimitir. Dar Ludovic al XIV-lea, care îi gusta umorul, a stabilit că puterea Bisericii coboară doar pînă la doi metri sub pămînt și a permis rudelor să-l îngroape mai adînc.

Puterea islamului se arată, iată, ceva mai mare. Charlie Hebdo a fost îngropat și mai adînc, în memoria a sute de milioane de oameni. Iar de acolo continuă să rîdă.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

8 comentarii

  1. #1

    Da, rad chiar mai multi. Si au ras destui inclusiv atunci cand au aparut acele editii. Insa pentru a putea rade, trebuie sa ai simtul umorului. Ceea ce evident ca frustratii pseudo-religiosi nu vor avea niciodata. Sa te ascunzi in spatele religiei pentru a putea arunca cu noroi in niste oameni care nici macar nu mai sunt aici pentru a se putea apara, trebuie sa fii chiar josnic.

  2. #2

    Îmi amintesc de „Numele trandafirului” al lui Umberto Ecco. Era vorba tot de ras vs. bigotism, ignoranta, fanatism etc. . Si ca întotdeauna binele învinge râul.

  3. #3

    Sclipitor, maestre! Mi-a placut comparatia cu dresura de cobre, dar pe ganduri m-au pus frazele astea doua:
    „Oamenii ăștia au trăit, au desenat, au scris, au rîs și au murit în țara lor, respectînd legile ei și bizuindu-se pe acele valori care țin în viață lumea civilizată. Au murit în picioare, asumîndu-și cumva această posibilitate de a muri, într-un fel pe care n-ai să-l întîlnești în meseriile de politician, de episcop sau de terorist”.

    As fi adaugat doar meseria de idiot.

  4. #4

    Genial!!! Genial!!! Genial!!!

  5. #5

    s-a intamplat in Franta!de ce nu in spatiul anglo-saxon ,fie el european sau transoceanic?incepand cu 1789,in Franta,Dumnezeu este ucis constant si metodic,fie ca el se numeste Allah ,Iahve sau…Dumnezeu,in numele rationalismului ateu! s-a intamplat in Franta,cea ”nascatoare” de revolutii,unde libertatea de expresie,fara limita,cum spunea d-l Plesu,frizeaza nebunia! Dumnezeu sa ii ierte!

  6. #6

    problema pozitiei in raport cu povestea lui charlie este o problema personala…

    e problema libertatii mele (nicidecum a vreunui grup, club, autobus ideologic) de a injura, ofensa, agresa verbal, grafic, gestual, coregrafic, acustic, acvatic, fizic, chimic, nuclear samd & deh & hah…

    nu-mi trebuie vreo comisie (sociala) sa-mi administreze (mie?) problema mea personala…

    asa incat problema pozitiei pozitiei in raport cu povestea lui charlie nu e, nicidecum ideologica & sociala…

    precum aici, intr-o supa electronica…

    atasamentul pentru un curent (drept, libertatate, linie, limita) este un atasament activistic supercalifragilistic, ideologic & social, precum atasamentul de partid…

    asa incat in mediul social, direct sau electronic, disputele pe tema charlie imi par lupte de idei, precum disputele ideologice de partid…

    in realitate, gasesc disputele ideologice sociale (!) legate de povestea lui charlie, artificiale, improductive, sterile, hipsterile…

    disputele devin non-hipsteristice doar cand in teren apare disputa reala (conflictul) intre agresat & agresor…

    or, agresiunea e o nefericita atitudine personala…

    restul, ideologie, vorbe, hipstereala, cotcodac…

    miza nu validitatea unei idei imi pare, ci validitatea unor oameni…

    nu despre idei, drept, libertate, limita cred ca avem a vorbi (daca vorbim) ci despre oameni vii aflati sub pericolul uciderii, avem a face cand & daca e de facut…

  7. #7

    Nu exista in secolul 21 sa nu stie serviciile secrete ale Frantei, tara care ocupa locul 6 in top puteri militare 2014 (http://www.globalfirepower.com/countries-listing.asp) de planificarea acestui atentat. Au lasat sa se intample. Consecinta numarul 1 : militarizarea obiectivelor turistice, a intregului oras. Este doar inceputul. SUA au procedat la fel dupa 9/11; au nevoie puternic de aliati in „lupta impotriva terorismului global” – care nu exista. Credeti-l pe domnul Noam Chomsky, este un om care stie ce vorbeste (http://www.chomsky.info/interviews/20051223.htm)

    Incet, incet, suntem manipulati sa credem ca avem un dusman comun impotriva caruia trebuie sa ne unim (ca orbii, fara sa judecam) si acesta este terorismul. Vom fi convinsi ca este spre binele nostru sa cedam tot mai mult din libertatile noastre (anonimatul online, anonimatul in telecomunicatii, samd)

    Cata ipocrizie sa deplangem atat de amarnic si de tristi moartea a 12 persoane, cetateni francezi, cand aceiasi francezi au ucis sute de mii si milioane de colonisti ! pe ei cine-i plange? cine-i va razbuna?

    Sau ei nu conteaza? Lumea a 3a nu conteaza?

    Sa gandim totusi putin..

  8. #8

    daca asa ar sta lucrurile, cum imaginezi…

    vor fi dorit crocodilii sa obtina emotie colectiva si au obtinut-o…

    emotia colectiva, cat timp ramane constanta, le sustine demersurile…

    (asta ar fi sensul emotiei artificial & criminal create…)…

    deutsche welle face comentarii care releva similitudinea intre acest moment jalnic si momentul jalnic Sarajevo (WW1)…

    Anonim!, iti vorbeste o persoana care crede ca ignoranta publica – exprimata colectiv – este coautor de rang inalt al teoriilor & practicilor maro ale conspiratiei…

    noroc ca exista – dat fiind ca pentru mine sunt vitale – iesiri de urgenta individuale hah & uf…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint