Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cît costă frații Micula?

Frații Micula tîrăsc după ei legenda ofițerului acoperit, așa cum au tîrît-o și ceilalți magnați ai postcomunismului, ale căror averi s-au născut din preluarea banilor și bunurilor întregului popor. Cînd împușcăturile din decembrie s-au stins și la cîrma statului a ajuns eșalonul doi al partidului, Securitatea a sunat din corn. Atunci s-au înființat la ordin toate conservele DIE din exterior, cu sacii pregătiți. Li s-au dat pe mînă banii și activele statului, li s-a încredințat misiunea de a instala capitalismul exclusivist și monopolurile evazioniste.

Unora li s-a dat comerțul cu arme, altora exporturile de utilaj, agricultura, băncile, medicamentele, industria de hîrtie, exportul de mobilă, transportul de petrol și gaze, exportul de tablă și țevi, chimia, cimentul, hotelurile, energia electrică, Petromidia, magazinul Unirea, combinatele, sediile Centrocoop. Tot ceea ce putea fi dat pe nimic și apoi vîndut sau făcut pulbere a fost dat. Așa s-au înălțat din fumul revoluției bogații noului capitalism românesc. O să le aflăm numele conspirativ abia cînd o să fie prea tîrziu, așa cum a fost cazul președintelui Petrov.

Se poate ca Frații Micula să nu fi urmat această facultate de monștri și să fi fost, în realitate, doi emigranți de geniu, doi întreprinzători luminați, care s-au îmbogățit fulgerător în socialista și suprataxata Suedie, de unde și-au adus milioanele în România. Ar putea fi crezuți, numai că povestea lor aurită continuă cu sucuri care pot coroda metalele, cu ape minerale care te fac să luminezi noaptea și cu băuturi spirtoase pe care nici berserkerii vikingi, obișnuiți cu ciupercile otrăvitoare, n-ar pune gura. Două decenii, poporul care i-a îmbogățit pe Frații Micula cumpărîndu-le marfa a confundat libertatea și capitalismul cu substanțele periculoase, iar acum se pregătește să le achite cash cîteva sute de milioane de euro.

Bunele intenții ale fraților Micula pot fi văzute și pe Litoral, în fiecare dintre cele 12 hoteluri luate în anii ’90 pe nimica toată, hoteluri în care au visat trei generații de proletari cu nevestele și copiii, hoteluri care se luptă acum cu mizeria, cu ploșnițele și cu gravitația. Portretul moral al fraților și taților Micula se întregește cu juniorul Victoraș, care merge cu elicopterul la mormîntul lui Arsenie Boca, deține armament letal și circulă cu mașini care costă cît renovarea unei duzini de școli primare.

La Curtea de Arbitraj de la Washington, frații Micula au obținut o hîrtie care obligă statul român să le dea de patru ori și jumătate mai mult decît pretind ei că au pierdut în zona defavorizată, de unde extrag băuturile-minune. Curtea de Justiție a Uniunii Europene interzice, însă, României să le dea banii, pentru că legislația europeană nu acceptă ajutorul de stat. Așa că, avînd hîrtia tribunalului american în buzunar, frații au atacat companii de stat românești așa cum atacau pistolarii din Texas diligențele. Au blocat conturile ROMATSA, Nuclearelectrica și CONPET, iar atacurile pot continua, pînă cînd, în prostia lui, statul român se va trezi încăput pe mîna acestor gemeni nemiloși.

Dar, ca în proverbe, norocul le dă tîrcoale celor îndrăzneți. Premierul Orban a decis să le dea banii și a și vorbit cu cinci șoferi mai vînjoși de la Guvern să ajute la încărcat camionul Frutti-Fresh, trimis de frați pentru transport. Ar fi putut să vorbească cu SIE, care ține evidența conservelor, dar n-a vorbit. Ar fi putut să vorbească cu SRI, care se ocupă de siguranța națională, dar n-a vorbit. Ar fi putut să vorbească cu Parchetul, unde frații au un dosar de evaziune de 44 de milioane, dar n-a vorbit. Ar fi putut să vorbească, în fine, chiar cu frații Micula, să obțină o sumă corectă, fiindcă dobînzile și penalitățile se regăsesc de cîteva zeci de ori în profitul făcut de sucurile chimice pe teritoriul României. Dar n-a vorbit.

A vorbit, după cum se vede, doar cu băieții ăia să ajute la încărcat. Și, poate, un pic și la descărcat.

3 comentarii

  1. #1

    Daca isi faceau fabrica in Arabia Saudita erau deja oscioare imprastiate prin gradina vre-unui minister…

  2. #2

    Circula o legenda cu tir-ul Volvo, branduit Frutty Fresh, rasturnat, din care zburau amestecate afise CDR si PDSR. Astia aveau tipografie, iar Zuckenberg se juca cu Dick in the sand. Problema este ca facilitatile nu li s-au suspendat din senin, ci in urma unui lobby al doua firme multiationale concurente. Datorita retelei de distributie a fratilor Micula, American Cola detinea cota de piata in volum mai mare decat Coke si Pepsi la un loc!!!! Au exista asemenea vremuri!!! Nu mai vorbesc de Frutty Fresh in comparatie cu Fanta si Mirinda. Uluitor, nu? 100% ridicarea facilitatilor s-a facut pe lobby crunt. Spaga este o certitudine personala pe care nu o pot dovedi. Fraierii fomisti care au facut treaba asta nu s-au gandit ca pe astia-i cheama de fapt Johhansson si Viorelssonn Miculsson din Suedia. De aici, toata tarasenia. Cautati cand, in ce context, de catre cine si cu ce justificare le-au ridicat facilitatile. Ca trebuie sa se reindrepte statul roman impotriva lor si sa recupereze banii astia.

  3. #3

    da’ fratii astia erau liberali la origine ( sau la un moment dat ), parca asa imi amintesc… o fi contat? 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.