Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Clanul sticlinienilor

Președintele țării pune la cale, împreună cu șefa DNA și prim-adjunctul SRI, condamnarea lui Voiculescu. Șefa DNA îl instruiește pe Ghiță cum să-l însceneze pe Vîntu, căruia îi asculta de mult convorbirile și știa că are probleme cu banii. Șefa DNA îl împinge pe Ghiță să-i ia lui Vântu televiziunea, ca s-o folosească sistemul. Ghiță plătește avionul care-i aduce de la Djakarta la București pe acarul Popa și pe procurorul Iacob. Ghiță plătește banii de șpagă în cazul Realitatea Media și trimite seriile bancnotelor la DNA, pe adresa de mail a Cucuvelei Mov, cea prin care șefa DNA îi explică cum să mimeze starea de înfricoșare, necesară șantajului. Președintele țării știe că statul modernizat de el e un stat mafiot. Știe că șefii SRI și DNA aranjează, cu zile bune înainte de sentințe, sentințele. „Să-l vezi ce spectaculos e Coldea cînd trage concluzii!” zice președintele țării, care, face și el, ca președintele, înregistrări cu „Coldea, doamna Kovesi, judecătoarea Camelia Bogdan”. „Bă, da’ să vezi conversaţia când îmi spuneau că îl luăm pe Mustaţă din complet”, mai zice președintele țării, citînd din opera de modernizare a statului. La sediile conspirative ale SRI se încing chefuri DNA – SRI, cu participarea lui Ghiță și ale șefilor centralei CIA. Alte chefuri – sute – sînt semnalate în vie, la Snagov, la Sinaia, acasă la Ghiță. Instituțiile statului beau și pun la cale arestări, șantaje, condamnări.

E doar un colț de perdea ridicat. E doar tusea care prevestește tuberculoza.

Ca niște gîndaci care umblă pe sub butucul prăbușit, oamenii ăștia și-au făcut mendrele la adăpostul sloganului anticorupție. La umbra statului de drept, a parteneriatului strategic cu SUA și a ambasadelor UE ei au săpat galerii prin care s-a scurs veninul sistemului. Azi statul e paralizat de această supradoză. Legile întrețin relații conflictuale cu societatea, democrația e confuză, instituțiile alese se simt pîndite de cele nealese, iar pe deasupra tuturor plutește un aer bolnav de violență instituțională.

Cu mulți ani înainte, pe vremea cînd Băsescu zîmbea din fereastra statului modernizat și își odihnea curul pe buzele presei „de dreapta”, s-au găsit oameni, publicații și grupuri media care au scris despre statul discreționar și mafiot pus la cale de mongol. Cu zece ani în fața de confesiunilor lui Ghiță, anticipînd cu mult autodenunțurile lui Băsescu și descriind la virgulă o realitate care în curînd își va arăta detaliile sinistre, jurnaliștii înjurați ai ultimului deceniu au povestit coșmarul care face rating azi. O parte din publicații au fost suprimate, o parte din canale ținute sub asediu. Oamenii au scăpat cu viață, dar cu numele mînjit de înscenările aparatului opresiv, cel care scăpa printre dinți perspectivalui fascistă asupra presei: „o vulnerabilitate la adresa siguranței naționale”.

Mitul fals al justițiarului Băsescu s-a clădit prin stenograme, și prin stenograme se pare că va muri. Poveștile au devenit între timp probe, probele au devenit fapte, iar faptele se dovedesc fapte penale.

Aceste fapte au stat închise într-o sticlă. Ca un duh al răului îmbibat cu aburi de alcool, clanul răufăcătorilor a ieșit din sticlă și s-a risipit prin instituții.

O femeie și un bețiv, așa a început totul.

În 2005, statul de drept era deja devorat de tumorile regimului Stănoiu – Năstase, dar pentru metastaze era nevoie de o formă mai agresivă de control.

Monica Macovei, procurorul comunist care anchetase studenții arestați în 13-15 iunie, și-a spălat un pic trecutul pe plaja nudiștilor de la Vama Veche și, în 2005, atrasă de clinchetul paharelor, s-a așezat la masa fostului colaborator al Securității, Traian Băsescu, pe atunci președintele României. Pînă în 2009, cînd avea să fie aleasă europarlamentar pe banii furați de Cocoș, Pinalti, Blaga și ceilalți din buzunarul statului Român (fapt atestat de DNA în dosarul Microsoft), Macovei a schimbat modul în care se numesc procurorii. A aranjat ea să-i numească Băsescu.

Așa au apărut a doua femeie, primul maior, primul procuror bărbat care știa să spele și să calce dosarul Flota, a treia femeie, următorii cinci maiori și așa mai departe. Armata de tineri orci, aduși din neant la București a fost pusă să-i clădească lui Sauron un imperiu negru, ca un amestec regurgitat de vodcă și vin roșu.

Ceea ce trebuie înțeles din toată această revărsare de mărturisiri Ghiță – Băsescu e faptul că adevărul nu poate fi ascuns. Faptele ies la iveală, fiindcă farsa a ajuns la capătul ei. Complicitatea a atins etapa trădării.

E momentul în care se prăbușesc idoli, clipa în care sloganurile își strîng literele de pe jos și se fac nevăzute. Anticorupția în sine rămîne un elan valabil al societății. Anticorupția a și funcționat în zonele unde procurorii și ofițerii n-au respirat aerul otrăvit al comenzii politice. Dar în încăperile statului major, anticorupția și-a făcut de cap cu democrația, cu legea, cu drepturile și cu libertățile cetățeanului așa cum și-au făcut cei șapte voinici din Vaslui cu eleva violată.

Aceasta e fotografia statului de drept: violatorii țin pe genunchi fetița, îi împletesc codițele și-i șoptesc la ureche că e pîndită de pericole. În poză sînt generali, procurori, judecători, inspectori de fisc și președinți. Au fost acolo dintotdeauna în anii anticorupției, dar lumea le-a luat zîmbetul de bun. Și n-aș lăsa la o parte meritele unor idioți din presa „de dreapta” care au pupat în cur sistemul cu zel patologic. Ca orice întreprindere de propagandă, susținerea farsei s-a făcut cu ardoare. Iar în corul susținătorilor, proștii au cîntat mai tare decît acoperiții. Cred că termenul „idiolatru” merită pus în circulație.

Acum faptele ies la suprafață. Abuzul, conspirația, interceptările ilegale, prejudiciul de imagine, represiunea nedreaptă, șantajul, amenințarea, deturnarea de fonduri și de scopuri, finanțările ilegale, restrîngerea drepturilor fundamentale ale persoanei, evaziunea fiscală și spălarea de bani cu șapte zerouri sînt celelalte nume al campaniei anticorupție. Lumea lui Tăpălagă, Marian, Cartianu o ia încet-încet în Bot. Își pierde eroii, refugiați acum printre filele Codului Penal. Eroii au ocazia să stea de vorbă acolo, de la egal la egal, cu”borfașii”. Ce tur de forță!

Nu cred că cineva sănătos la cap îl poate admira pe securistul și turnătorul Voiculescu, cel care a furat, prin Crescent și prin alte șmecherii, o sumă grea din buzunarele poporului român. Dar Voiculescu a fost condamnat în urma unui abuz judiciar. Tot prin abuz și înscenare s-a produs și prima arestare a lui Vîntu, pe care adevăratele sentințe, din dosarele FNI și Petromservice, l-au găsit gata legat.

Iar asta e nu doar grav, ci inacceptabil. Cine nu înțelege e departe de a se fi vindecat.

Producția Ghiță – Băsescu va continua ca o petrecere desfrînată, în care lăutarii mozolesc mireasa. E un film horror și, în același timp, educativ, în care morții și răniții sînt reali. Biletul a fost scump și s-a plătit în rate, zece ani la rînd. Dar – cine știe? – poate păstrăm titlul, caii și figuranții și schimbăm scenariștii.

La urma urmei, „Lupta anticorupție” e o producție necesară, așteptată de toată lumea.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

15 comentarii

 1. #1

  Atentie in elanul asta demascator sa nu ii reabilitati pe mafioti. Fara intentie, asa, din greseala. Adica o fi Kovesi cu 2 fete, dar Basescu, Ghita si Voiculescu sunt abjecti. E o mica diferenta totusi.

 2. #2

  Avem parte de un sistem de guvernāmânt absolut nelegitim, fiind impus de gasca din decembrie 89 si de aici toate esecurile ce au urmat. Trebuie început de la zero, dar cum, când si mai ales, cu cine?

 3. #3

  Nu exista idiolatri fara idolatri. De aceea nu vor fi schimbati scenaristii, ci doar figurantii.

 4. #4

  Ești bun Dorule. Chiar bun!

 5. #5

  Excelent articol. Cred ca si reperele morale ale neamului (Liiceanu, Tismaneanu, etc) meritau mentionate alaturi de Tapalaga (un Liiceanu mai tinar nu-I asa).

 6. #6

  voi chiar credeti ca Ghita mai e in viata?

 7. #7

  Excelenta analiza ! Doru Buscu merita o emisiune la un post tv. Mai incet insa , asa cum se alarmeaza cineva intr-un comentariu ,cu apropiatul de Rusia ! Nu o sa putem trece mai intai de Germania , SUA, Ungaria….si aici , desi am fi putut pornii primii ,cum guitzau deontologii,am putea ajunge ultimii. Marea omisiune din articol , filosofii si moralistii neamului , Liiceanu , Plesu , Patapievici , Tismaneanu , Cornea , Pipidi-Mungiu etc , care s-au infruptat multi ani de la sfarcul acestei mizeriii de stat de drept.

 8. #8

  Din pacate , avem doar o analiza a unui fenomen cunoscut de mult! Avem totalitarism fara comunism! Ce facem? Ii lasam sa continue sau schimbam din temelii legislatia?

 9. #9

  99% corect. Dar e numai 1% din tablou. Securismul este mult mai adanc infiltrat in societate. Since February 1990 (pour les connaisseurs…)

 10. #10

  „Ghiță plătește avionul care-i aduce de la Djakarta la București pe acarul Popa și pe procurorul Iacob”
  numai ca n-a platit nici un avion.

  In afara de fabulatiile lui Ghita, exista vreo dovada? una, oricat de mica?

 11. #11

  Toate aceste lucruri se întâmpla din cauza neluarii in considerare a punctului 8 de la programul revoluționar al Timișoarei. România este o țara bolnava din toate punctele de vedere. Scapă cine poate. Imaginați-va cum arată România dacă Comuniștii si securiștii de prim rang, nu erau la butoane după revoluție. Eram cel putin ca Cehia. Ehe alta viața.Acum nu se mai poate face nimic, decât sa se părăsească țara masiv si poate peste 50 de ani romanii educați de peste hotare sa o repopuleze. Singura șansa. In 50 de ani țara v-a fi populata de 1-2 milioane pensionari bolnavi si copii neștiutori de carte care pot forma o colonie, manipulați de un urmaș PSD,vor spera ca intr-o zi vor face parte din clasa mijlocie.

 12. #12

  eu nu inteleg de ce e setea asta de sange prezenta la fiecare eveniment ? nu inteleg de ce lumea nu intelege ca ratiunea si nu forta trebuie folosita in astfel de situatii? ok. suntem latini. asta-i singura cauza? e evident ca nu. Eu cred ca lipsa de educatie (din cauza ca oamenii nu citesc carti in special) si saracia (din cauza jafului organizat de structurile aflate la conducerea tarii) sunt cauzele principale a supradezvoltarii instinctului de turma a cetateanului roman. Acelasi cetatean care orbeste l-a sustinut pe basescu pt ca ura psd (halal argument), aceleasi cetatean care a sustinut anticoruptia (setea de sange turbata) si acelasi cetatean care vede acum la psd ceva bun (nu va e rusine). Ce exemple dati intelectualilor tinerilor si copiilor? Autorul articolului este un instigator penibil cu un limbaj de cartier periferic. Nu ti-e rusine sa instigi d-le formator de opinie? Cei vinovati trebuie sa plateasca, asta e clar. Insa lucrurle trebuiesc facute cu luciditate pentru ca altfel povestea se va repeta.

 13. #13

  Am devenit patetici din cale afara , parca prea multa melancolie
  sa nu ne dorim perfectiunea dar nici sa accepta o condamnare a naivitatii
  si a orgoliul personal, gidilat de geniul literar al dluu Buscu …

 14. #14

  articol excelent: Are câteva minusuri.
  1-nimic despre plaga nepotismului care macină TOATE institutiile românesti (soți, soții, nepoti, frați, cuscrii, nasi, fini, veri, consăteni intr-o mare si fericită familie).
  2 – plaga C.V-urilor trucate, mii de sefi si sefuleti cu studii universitare la facultăți obscure private. De ce nu există obligativitatea publicării C.V-ului pentru toti bugetarii din România?
  3- Asa zisele ”concursuri” date in institutiile românesti. Cine face metodologia concursurilor? Cine le corectează? etc.etc

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint