Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Coronapirus

Cel mai nou, puternic și neașteptat aliat al Opoziției e acum coronavirusul, care vine din Italia, pe vechiul drum al romanilor, să ia în stăpînire ce a mai rămas, după două mii de ani, din frumoasa Dacie. De data asta, cucerirea se anunță mai ușoară, fiindcă luptele de rezistență sînt organizate doar la televizor, iar singura forță interesată e armata vorbitorilor. Virusul călătorește în bagajul de ospitalitate, pe rutele de revenire în țară a românilor, în autocar și în avion, iar la frontieră e întîmpinat cu brațele larg deschise de autorități mobilizate de convingerea că nu va veni la noi.

E de presupus că românii care au plecat în ultimii ani să muncească în Italia au fost, în majoritate, pesediști și au dus cu ei virusul sărăciei. Acum, după ce s-au aranjat cu serviciul în Peninsulă, se întorc cu convingeri corespunzătoare noilor venituri, după cum s-a văzut și la alegerile din 2019. Alt virus îi însoțește la sosire, unul chiar mai fioros decît sărăcia. O face fără dorința lor și cu sprijinul nelimitat al carantinei românești.

Din punct de vedere politic, COVID-19 poate fi interpretat ca un cadou pe care diaspora îl face PSD. Electoratul sărăcit care a părăsit țara din motive economice, golind bazinul PSD de voturi, și care a pedepsit acest partid votînd din Occident împotriva lui, își repară acum greșeala, aducîndu-i, pe tavă, o nesperată temă de atac. Sigur, nu e nimic de rîs aici, e vorba despre moarte și suferință, dar natura umană alege întotdeauna latura practică a dezastrului.

România e condusă de un guvern minoritar, construit din ambiția hazardată a unui președinte fără experiență politică. Guvernul e, pe deasupra, interimar, adică limitat în putere, și, chiar dacă va fi confirmat cu puteri depline, dovezile de competență pe care le-a dat pînă acum sînt îngrijorătoare. Guvernul Orban se descurcă greu cu propriile ordonanțe și împrumuturi, abia își gestionează miniștrii care spun și fac prostii zi de zi. Confruntat cu o epidemie de coronavirus, acest guvern va fi anihilat politic în primele două săptămîni.

Nimeni nu spune că un alt guvern ar face față. Am văzut guvernele României clacînd în serie în fața zăpezii, răpirii unor minore sau întreruperii pe cîteva zile a alimentării cu apă caldă. Coronavirusul face China, Italia și lumea întreagă să tremure, nu se joacă. Dar, pentru un guvern PNL minoritar, interimar, nepriceput și descumpănit, găsit de CCR neconstituțional, gripa chinezească poate fi sfîrșitul. Oricare i-ar fi miniștrii, oricare i-ar fi premierul, primele cazuri de COVID-19 semnalate în România îi pot fi fatale. Mai mult, coronavirusul se va dovedi contagios politic în interiorul liberalismului de inspirație prezidențială și, ca urmare a eșecului înregistrat de guvern, boala se va răspîndi la întreg partidul.

Toată lumea speră ca aria epidemică să fie cît mai mică. Poate că Dumnezeu și Duhul Sfînt se vor milostivi de români și Grădina Maicii Domnului va fi ocolită de îmbolnăviri. Poate că arhanghelii Mihail și Gavril deja îi ajută pe anticorpii noștri să biruie în lupta pe care o duc, neștiuți, chiar acum. Dar în afara acestor miracole și a spălatului înverșunat pe mîini, Guvernul Orban nu poate aștepta ajutor de nicăieri, cu atît mai puțin de la miniștrii săi.

De aceea, PSD e pe cale să reînvie cu ajutorul coronavirusului. Sănătatea, ca mesaj politic, întrece uneori ura. Ceea ce s-a construit cu migală în trei ani, cu procurori, ofițeri, cu Ciuma Roșie și MUIE PSD, se poate pierde după cîteva cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus. Imaginați-vă un stat a cărui administrație, incapabilă să înțeleagă strictețea, mobilizarea și eficiența, se confruntă cu genericul unui film catastrofic. Opoziția n-ar avea mare lucru de făcut, ar lăsa totul în seama populației.

Își va mai pune cineva problema alegerilor anticipate? Nu va mai îndrăzni nici chiar Iohannis, dacă un singur caz de coronavirus, cu întregul său potențial de teroare în masă, ar fi dat la iveală.

Cu spectrul carantinei, al morții și al suferinței la vedere, viața politică românească revine, ca un elastic, la vechile proporții și vechile năravuri, pierdute de curînd, în două rînduri de alegeri spectaculoase. Liberalii au obținut, se vede treaba, o victorie politică à la Pirus. Încă una și, vorba regelui din Epir, sînt terminați.

3 comentarii

 1. #1

  ,,președinte fără experiență politică’’ & ,,guvern limitat în putere’’ …
  Ultimul guvern care a mai guvernat meleagurile astea a fost cel condus de hulitul Nastase. Ca dupa inscenarile din 2004 au venit la ,,putere” guvernele limitate pe banda rulanta. Astfel ca guvernatii s-au incolonat asteptand comenzile zilnice in vederea prestarii popularului dans al pinguinului aducator de leafa lunara bugetarului docil.
  Epidemia de gripa din 2018 a produs 2,3 % victime in timp ce virusul coroana 2,6% victime din totalul celor infectati. Astfel, isteria este usor de propagat intr-o tara ca romanica unde minim 70% sunt analfabeti functional (la ultimul test PISA 44 % dintre copii nostri au fost ,,depistati” analfabeti functional, 18% este rata de abandon scolar pe aceste meleaguri in timp ce minim 10% dintre potentialii analfabeti functional n-au fost testati (ne spunea cu vadita rusine Simona Velea ,,sefa” unui institut inexistent ca ,,testarea era optionala’’ astfel incat multe scoli, stiind ca produc retardati, n-au binevoit sa participe la testare).
  Populatia burdusita cu diplome de tot felul inca nu s-a prins ca s-a intors de cativa ani la renumitul slogan ,,ce se da’’devenit popular mai ales in anii ’80. Este usor sa-i recunosti ca doar ii vezi cu botnite incolonati la bancomate. Tragic e ca descoperi la ei numai nepasarea ,,,omului’’ care nu intelege nimic din ceea ce i se intampla zi de zi.
  De reamintit: important este cine numara voturile iar socotitoarea nu mai e de mult la noi ci ne-au luat-o de ceva vreme si ne dau cu ea in cap din cand in cand la ,,festivele alegeri’’ programate la termen sau nu.

 2. #2

  Santem vai de capul nostru…..

 3. #3

  Si va fi si mai decat ,,vai de capul nostru”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.