Îl pune sau nu-l pune Iohannis pe Dragnea? E o întrebare scumpă, a doua cea mai scumpă după „Cît s-a furat în România?”. Valorează pe undeva pe la cincizeci de miliarde de euro, adică exact cît cifra bugetului de stat. Banii ăștia vor fi în mîna noului guvern. Sigur, nu-s la fel de mulți ca bugetul de marketing de la Volkswagen, dar poți, cu ei, să învîrți o țară pe degete.
Mai sînt, apoi, butoanele. O mulțime de butoane își schimbă proprietarul. Puterea își manifestă dependența mai ales prin butoane. Cînd apeși pe ele, dispar oameni și companii, se modifică destine, apar funcții și contracte, cresc averi. Răzbunarea, bogăția, grandomania și obsesiile sînt toate satisfăcute la atingerea unui buton.
Întrebarea despre Dragnea are în vedere și aceste butoane, mai ales aceste butoane. Cultura tribală care le deține – instituții, oameni, grupări – are, după fiecare sezon electoral, tendința de a le păstra. Cînd le sînt smulse, culturile tribale suferă, așa cum suferă și astăzi regimul Iliescu, regimul Năstase și regimul Băsescu. Lupta pentru numirea lui Dragnea va fi, deci, prin natura ei, înverșunată.
În favoarea lui Iohannis e o lege – Legea 90/2001 – care zice că nu poți fi membru al Guvernului dacă ai fost condamnat. La prima vedere, legea pare predispusă la neconstituționalitate, fiindcă impune o limitare definitivă de drepturi pentru cineva care poate fi pedepsit doar pe timp limitat. Dar pentru asta nu presa e chemată să decidă, ci Curtea Constituțională. Iar aici lucrurile se întorc în favoarea lui Dragnea, care, prin cei patru judecători numiți într-un fel sau altul de PSD și prin judecătorul numit de UDMR, are majoritate. Iohannis nu-l poate bloca pe Dragnea prin lege. Dacă i-a dus mintea să ia majoritatea mandatelor în Parlament, pesediștii au, mai mult ca sigur, și capacitatea să atace la repezeală legea la CCR.
Rămîne ca Iohannis să-l respingă prin acel „Nu voi numi un condamnat penal”, adică prin dîrzenie, prin onoare, prin respectarea cuvîntului dat. Numai că aceste virtuți conduc spre conflict, spre război politic, spre criză, spre risc. Președintele lucrului bine făcut n-a dat vreodată de înțeles că ar fi un adept al luptei, un om care să dea confortul week-end-ului la Sibiu, tihna sărbătorilor de iarnă sau vacanța la Miami pe încleștarea politică. Pe de altă parte, dacă-i numeri casele, taxele și sentințele, nu-ți face chiar impresia unui tînăr iacobin însetat de justiție. Probabil că după exit-poll-uri i-a scris pe SMS lui Mihalache: „Ce plm m-ai pus să zic?”.
Un conflict între taberele Dragnea și Iohannis poate fi convertit ușor într-un conflict între „popor” și „sistem”. „Legitimitate versus legalitate” poate deveni repede „români contra sabotorii României”. Lumea care a votat și care pe 19 decembrie pîrlește porcul nu va fi fericită să-i ia cineva deranjul peste picior. Ce va înțelege un țăran din Ialomița cînd îl oprește Antena 3 din mestecat șorici ca să-i spună că Iohannis „refuză să recunoască rezultatul alegerilor”? Înțelege că i s-a furat din pensia pentru care l-a votat pe Dragnea, ce altceva?
PSD își cunoaște domeniul luptei, în timp ce Iohannis e un amator. În plus, sprijinul lui politic e fragil. Dacă cineva ar putea fi făcut responsabil de înfrîngerea dreptei, cel mai la îndemînă e Iohannis. El a impus-o pe Alina, el a băgat în aceeași oală USR și PNL, el a cerut să se facă proiectul Cioloș. Peneliștii au dezvoltat un adevărat cult al răzbunării pe președintele care le-a luat țara și le-a dat-o pesediștilor înapoi.
Iohannis are de ales între colinde și sudălmi. Sau, cum ar zice un specialist în datini: ori stă capră, ori plimbă ursul.
19 vizualizări
Ma tem ca-i atribuiti presedintelui niste virtuti pe care nu le are (dîrzenie, onoare, respectarea cuvîntului dat). Ma tem ca nu le-a avut niciodata.
Suuper comentariul!
Primul care m-a facut sa rad copios dupa ingrijorarea de ieri, multumesc!
Legitimitate vs legalitate? Cat de legitim poate fi un parlament ales de vreo 3 milioane de alegatori dintr-un total de 18 milioane?
Johannis poate sa joace tare. Sa nominalizeze doi prim ministri de la PSD, altii decat Dragnea, sa provoace alegeri anticipate si sa spere ca majoritatea tacuta din 2014 se va reactiva. Pentru ca acei oameni exista si in niciun caz nu sunt fani PSD.
Tara e pierduta, o prada usoara in mainile unor nelegiuiti si hoti. Vor catapulta Romania in evul mediu din punct de vedere socio-cultural si economic. Toti romanii care au cat de cat dorinta sa realizeze ceva in viata vor parasi tara si ea va ajunge pe mainile acestor nemernici. Chiar au orbit cu totii? Nu se mai intreaba nimeni cum au ajuns acesti netrebnici milionari si chiar miliardari? Se satura toti cu firimiturile care cad de pe masa acestor impostori? Vai tie Romanie und ai ajuns!!!
Aferim!
Limitare definitiva de drepturi? Dragnea nu-i musai sa fie prim-ministru, poate sa fie si altceva ce nu intra in conflict cu dosarul (la urma urmei, e boroboatza lui) si oricum prim-ministeriatul nu-i un drept si nu-i pe viata, deci nu-nteleg ce-i cu definitivul. Legitimitatea si legalitatea se cam suprapun in politica…
@Doru:
In loc de „Îl pune sau nu-l pune”, lejer foloseam, de sanchi, o diateza cu iz reflexiv!
Aia cu „i-o”!
A propos 1, simt suspansul asta propus cam in 45% din creier.
A propos 2 (de cultura tribala, gen), IRES estimeaza ca se incearca o lovitura in forta a matriarhatului. Normal, asta in cazul in care ai ales inspirat prima fraza din arti-cool! Probleme, nu?
Foaie verde de dudau/ O sa fie si mai bine.
– Vaaaaai, legea aia pare sa fie violatoare de drepturi! Las’ c-o repara pzdistii de n-o sa mai poti fi ministru decat daca ai fost cel putin condamnat.
@Radu: Nu prea intelegi treaba cu democratia. Asta este situatia, ai 3kk la vot pentru k ai kk candidati. Asa ca bai ‘Mandruta’, cat de prost esti sa crezi ca daca provoci alegeri anticipate rastorni scorul? PSD a avut 40%! Dracu se mai duce la vot in cazul in care se fac alegeri anticipate iar in acest caz PSD mai ia 5% in plus…minim…. prin jocuri deastea stil Basescu.
Iar ca bonus: dobitocul de la cotroceni nu are sa mai pupe la II-lea mandat.
D-le Buşcu , abordarea dvs. suferă nițel la capitolul logică. Un om care a fost condamnat pentru evaziune fiscală sau delapidare nu poate fi administrator de societate comercială. Aici nu este vorba de îngrădirea unor drepturi?Şi vorbim despre fapte concrete , constatate de instanța de judecată. În cazul incompatibilităților vorbim despre prezumții. O eventuală decizie de neconstituționalitate a acelei legi sau modificarea ei în parlament în sensul admiterii dreptului unui condamnat penal de a ocupa o funcție de ministru ar trebui să fie urmată de desființarea ANI şi a tuturor restricțiilor similare.
Dragnea e seful Comitetului Central al PSD si nu vrea sa fie prim ministru care e un grad inferior. Adica e ca Ceasca fata de Dascalescu. Isi dorea Ceasca sa fie Dacalescu? Il schimba cand voia muschii lui. Ce naiba nu ati trait in Romania? Toti sunt ingrijorati ca PSD-ul fura. Dar ceilalti ce fac, au pagorat de la manastiri? Lasa sa se mai schimbe gastile si sa se bage unii pe altii la parnaie macar sa ne mai ramana si noua cate ceva sa nu votam cu burta goala.
In privinta functiei de presedinte de partid, nu il afecteaza condamnarea. Poti sa fii presedinte si daca esti in lagar. Meritul e si mai mare ca te-ai sacrificat pt partid.
Klaus e normal sa fie suparat pt ca deja si-a luat ramas bun de la al doilea mandat, dar nu mai are ce face.