Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cu o pușcă mai mare

Un vînător, vă amintiți bancul, dă în pădure peste urs. Trage, nu-l nimerește, ursul îi ia pușca, i-o rupe, îl pune să-i facă sex oral și-i dă drumul. Vînătorul pleacă, dar a doua zi vine iar în pădure și trage pe lîngă urs. Ursul, din nou, îl prinde, și tot așa. După o săptămînă în care vînătorul vine zi de zi, neobosit, ursul îi spune: Bă, tu ori ești prost, ori îți place să sugi p…la.

Cam așa pot fi rezumate alegerile noastre, căci, de aproape douăzeci de ani, poporul român nu reușește să treacă de experiența vînătorului. De fiecare dată ursul e același, invincibil și explicativ, dar noi insistăm și ne aventurăm în pădure, înarmați cu speranță de iepuri și ambiție de fazani.

Ce poate ieși bine la anul din ceea ce se arată acum? Nimic. După cum se vede, statul rămîne în aceeași prindere instituțională strîmbă, așa că oamenii lăsați de Servicii să candideze nu prezintă nici o surpriză.

Președinția, cea mai puternică poziție politică, singura care poate smulge guvernarea din rutina înapoierii, e accesibilă doar prin persoane limitate, cunoscute tocmai prin lipsa acestei dorințe. Jocurile nu mai sînt de mult electorale, ci tehnice. Alegerea președintelui nu mai e de mult, de pe vremea lui Băsescu, o problemă a democrației, ci o rezolvare a Serviciilor. Puterea nu mai e reprezentativă, ci conservativă. E un cîmp de forțe care își păstrează energia și privilegiile de rețea.

După socotelile pe care și le face PSD, președinția poate fi cîștigată dacă Marcel Ciolacu ajunge în turul doi cu George Simion. Ciolacu ar atrage, chipurile, voturile necesare fiindcă lumea s-ar înfricoșa de extremism și ar vota la fel ca în 2000, cînd l-a făcut pe Iliescu președinte ca să nu iasă Vadim.

Dar, înainte de asta, și Ciolacu, și Simion trebuie să obțină acceptul de a candida. Cum se dă acest accept și cine îl dă? De dat îl dau oamenii din Servicii, așa cum în repetate rînduri, în situații publice, scăpînd porumbei pe gură sau răspunzînd pur și simplu dinadins, politicienii au tot spus. Dacă cineva ajunge candidat la un post important e fiindcă oamenii ăia au fost de acord sau, cel puțin, n-au fost împotrivă. Iar pentru asta e nevoie ca persoana cîntărită să fie șantajabilă, controlabilă sau recrutabilă. Dacă nu e, nu ajunge candidat. N-are, vorba aia, security clearance.

După socotelile pe care le face aripa iohannistă din PNL, președinția ar fi cîștigată cu un candidat comun PNL-PSD, de preferat servilul Ciucă, care să adune în turul doi voturile celor două partide. PSD ar primi în acest caz Guvernul, iar Iohannis ar avea garantată obsesiva imunitate penală.

În schimb, aripa revoltată din PNL, exprimată de Bolojan, Motreanu și Boc, își face alte socoteli și merge pînă la o ruptură. E tot mai clar că PNL poate rata turul doi dacă insistă să aibă propriul candidat, separat de candidatul PSD. Așa că ideea unei regrupări sub candidatura Laurei Codruța Kövesi are destulă susținere și ia în calcul atît plecarea unei grupări din PNL, cît și plecarea întregului PNL la un moment dat. Sub Kövesi s-ar mai alinia USR, PMP, Forța Dreptei și Reper, toate aceste steaguri însumînd peste 20% din încredere, și asta fără aportul PNL. Kövesi, probabil, nu are nevoie de accept pentru candidatură. E de presupus că protectorii ei străini, aceiași care au smuls-o din ghearele autorităților române, privesc favorabil o nouă aventură radicală la București.

Mai poate fi luat în calcul Mircea Geoană, dar fără sprijinul PSD calculul e inutil. Un semn de susținere americană ar putea rezolva, ca de obicei, totul, dar asta tot fiindcă Serviciile noastre, atunci cînd li se cere, se conformează cu înflăcărare parteneriatului strategic.

Să revenim însă la urs și să-i pronunțăm numele. Președintele Ciolacu. Președintele Simion. Președintele Ciucă. Președinta Kövesi. Președintele Geoană. Acesta e viitorul. Nu există nimic altceva.

E vreo speranță că electoratul român va depăși faza sexului oral? Există cea mai mică bănuială că animalul din Pădure va abandona privilegiul de a-i speria pe oameni și a le da să sugă aceeași iluzie? Există în această linie de președinți un singur licăr de speranță?

Chiar dacă Sfîntul Duh li s-ar strecura în trup și le-ar invada mintea cu lumină, împingîndu-i să lase baltă combinațiile și jocurile mici, să nu mai pupe mîna unor generali mai proști ca ei și să facă pur și simplu acele lucruri simple, logice și corecte care preschimbă puterea în guvernare bună, e greu de crezut că va ieși ceva. Oamenii ăștia s-ar întreba mai degrabă dacă nu cumva Dumnezeu are dosar penal, dacă Sfîntul Duh nu poartă pe el tehnică de înregistrare și dacă Raiul nu le întinde o capcană.

Nu se va schimba nimic. Va fi aceeași pădure, același urs, aceeași pornire de a-și face mendrele cu vînătorul.

Trebuie încercat, probabil, cu o pușcă mai mare.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

11 comentarii

 1. #1

  Nu am ințeles ce legatură are poporul român cu ursul și cu suptul pu…ii, domnule Bușcu.
  Este prima dată când chiar nu înțeleg ce vreți să spuneți.
  Sunt vinovați oamenii că nu se duc la vot, pentru că nu au pe cine vota?
  De 32 de ani se perindă pe scena politică numai lichele, numai secături. Nici un partid din țara asta nu are oameni care să merite să conducă această țară.
  Sunt vinovați cei care ies la vot că ies la vot? Adică sunt proști că iși inchipuie că asta este democrație și că votul lor ar inseamna ceva?
  Sunt vinovați cei care de atâția ani încearcă să voteze altceva decat PSD si primesc in schimb mu…e, pentru că toți sunt o apă și un pământ?
  Dacă sugerați prin acest articol că democrația românească și nu numai, nu au nimic de a face cu noțiunea de democrație, atunci ințeleg că plăcerea de a suge p..la a poporului român și a tuturor celorlați, nu este altceva decat prostie curată. Pentru că trebuie sa fii tare prost să te duci să votezi știind că de fiecare dată votezi acelasi lucru, niste gunoaie umane care te calcă în picioare. Și atunci va trebui sa admit ca ursul are dreptate.
  Tare mă tem că, in 2024, acest popor, sau ce a mai rămas din el, va vota plin de scârabă pentru această așa zis democrație, sau cu convingerea că face bine ce face, cu partidul care duhnește cel mai mult din toate și îi va asigura o majoritate confortabilă la guvernare.
  Atunci voi aștepta cu interes editorialul dumneavoastră.
  Oricum ar fi, asocierea situației noastre cu bancul cu ursul, mi se pare cel puțin nefericită.
  Să auzim numai de bine.

  • #2

   Va contrazic. Absolut toate partidele din Romania au macar un om care ar putea conduce tara, dar nu va ajunge niciodata sa o faca pentru ca nu-si doreste sau nu e last.

  • #3

   @Gabriel

   Da, daca poporul se complace sa voteze „plin de scarba” de cand se stie pe asa-numitele lichele, dupa care nu face nimic cand se dovedeste ca lichelele l-au mintit si se p*sa pe el, atunci inseamna ca e fix ca-n banc, ori oamenii sunt prosti, ori le place.

   Romanii nu doar ca nu fac nimic atunci cand se dovedeste ca alesii lor s-au p*sat pe ei cand i-au mintit in campanie, dar se intrec in a le cauta scuze sau a se duce dupa urmatoarea fenta care siiiiiigur nu va fi tot o minciuna ca data trecuta (vezi: Petrov Anticomunistul, Werner care „tace si face”, respectiv urmatoarea lichea mincinoasa „votata in scarba”, oricum se va chema ea).

 2. #4

  gabriel, sa iti mai spun si eu una, daca pe prima nu ai priceput-o. prostul nu e prost destul, pana nu e si fudul.

 3. #5

  doar ca ursul e PNL. Restul sunt iepurasi cu buze reci…

 4. #6

  Nu, pentru ca o parte a electoratului (PSD, AUR) e usor satisfacuta daca „alesul” sau se ocupa de platit polite (doar de forma/imagine) adversarilor politici sau lui Soros, reptilienilor, lui „Arahat”, respectiv cealalta parte a electoratului (aia „de dreapta”) e interesata de… platit polite adversarilor politici sau lui Putler, „coruptilor”, etc. Nici o parte a electoratului nu vrea lucruri care au legatura cu nivelul de trai, cu o zi de maine mai buna ,etc.

  Cel mai important, nici o parte a electoratului nu isi asuma sa-si ia alesul de urechi si sa dea cu el de pamant atunci cand nu se tine de cuvant cu promisiunile tangibile din campanie. La ultimele alegeri toti au promis salarii si pensii marite, spitale regionale, autostrazi, mentinerea sau scaderea nivelului de taxare, etc. Unde sunt alegatorii lui Fritz sau ai ORICARUI partid sa-si intrebe alesii ce dracului au facut cat au fost la guvernare?

 5. #7

  Oricum ai da-o nu-i bine, daca populatia voteaza, sunt prosti ca l-au votat pe ala si nu pe alalalt, daca nu voteaza (pentru ca pur si simplu n-au pe cine) sunt prosti si nu stiu ce este democratia. Poate ar trebui sa ne uitam si la altii mai mari sa vedem ca nici ei nu stau mai bine: Macron, Biden, Ursula van den Leyden, Trudeau si inca multi altii, vi se par mai breji? Poate nu realizati, dar este o penurie globala de adevarati oameni politici, iar daca a fost, este si va fi vreo pandemie, nu poate fi decat o pandemie de prostie.

 6. #8

  Singura miza si posibila satisfactie a alegerilor va fi daca lui iohanis o sa i se intample ceva de rau .. cu cat mai rau cu atat mai bine cu cat mai bine va fi pentru el cu atat mai frustrant .si cei care nu au avut curajul unei atitudini inainte de 89 si care dupa , pentru echilibrul lor interior, au devenit moralisti ,conservatori , de dreapta sa aibe curajul sa iasa in fata si sa asume o misiune pe care in orgoliul lor ei cred ca o au.. Buni , rai , credem in ei si o sa le fim alaturi . Nu e vorba de moarte..e vorba de viata..GL, AP , HRP…nu stiti cat bine puteti face sufletului nostru alienat… sau nu

 7. #9

  Dle Buscu: citeva intrebari…
  Ce se intimpla daca nu voteaza nimeni?
  Ce se intimpla daca voteaza putini?
  Ce se intimpla daca nici un candidat nu e votabil? adica lumea nu voteaza pe nici unul…
  Cred ca aici puteti intrui votantul ce sa faca…..comentariul lui @Gabriel sint pertinente….nu prea e nimic de facut…decit o noua revolutioe ”bolshevica” cu sprijinul Rusia/China/BRICS care sa rastoarne Camarila instituita de US is EU….
  cam astea…restul e cancan…

 8. #10

  Imi place ce si cum scrieti – desi nu cunosc (nu pot sa presupun dar ma mai gandesc la asta din cand in cand) care ar fi relatia dvs cu ursul care dirijeaza circulatia politica si de orice alt fel in codrii romaniei. insa afirmatiile urmatoare nu sunt cam naive? „Nu se va schimba nimic. Va fi aceeași pădure, același urs, aceeași pornire de a-și face mendrele cu vînătorul”; credeti ca ar putea sa se schimbe real ceva in timpurile noastre? ziceti ca ar fi doar o problema locala a romaniei ce ni se tot intampla noua? sau poate un model, mai mult sau mai putin vizibil, aplicabil mai peste tot in lumea occidentala („democratica”)? nu vorbim de restul tarilor (asia, africa samd) unde nu prea mai e loc de nicio prefacatorie sau simulare, lucrurile fiind acolo ancorate zdravan in tiparele perene ale dictaturilor

 9. #11

  O pușcă mai mare înseamnă o altă revoluție. Pentru că actuala pușcă, cea de calibru democratic, e aranjată de armurierii din servicii. D-aia tragi cu pușca, nu ia foc, ursu-i cu noroc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint