Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cucul și pupăza

Elena Udrea nu e doar slăbiciunea lirică a lui Traian Băsescu. E un proiect realist-urmuzian, „bazat pe calcule și probabilități“, dar cu picioare frumoase. Dacă absurdul lui se naște din insistență, realismul i se vede în efecte.

Băsescu nu e un bătrîn amorezat, ci un negustor abil de situații, un broker de putere care știe să cumpere pe nimica toată și să vîndă pe vîrf. Nu e un sculptor al pantofilor Louboutin și al eșarfelor Escada, ci un angrosist de cadre, care înțelege Efectul Pygmalion. Cu cît încarci mai mult oamenii cu așteptări și presiune, cu atît ei vor livra mai mult. Între timp, creatorul poate și îndrăgi opera, dar asta nu schimbă rezultatul final.

Elena Udrea candidează la președinție după logica selecției naturale. Genele ei au fost modificate într-un proces de evoluție scurt și dur, desfășurat în condițiile impuse de șeful clanului. Exemplarul Udrea e mai bine adaptat supraviețuirii politice și luptei violente pentru putere decît exemplarul Diaconescu. Știe să muște, să înhațe prilejuri, să-și schimbe părul, să-și păstreze năravul, să simuleze, să convingă. Vrea să stîrnească pasiuni și poate să producă resentimente. Dacă-i cauți ghearele, trebuie doar să-i rîcîi puțin oja. Pe lîngă ea, Cristian Diaconescu e un luzăr, un individ slab, sensibil la boli politice autoimune, născut să piardă toate ocaziile, chiar și pe acelea pe care nu le-a avut.

Politica e un joc nevrotic cu mulțimea, în care contează scorul. Elena Udrea va aduna voturi mai multe decît ar fi putut aduna vreodată Diaconescu. Din punctul ăsta de vedere, Traian Băsescu are riguros dreptate. Chiar dacă unora nu le place bretonul, vocea, sau legenda financiară care o înconjoară, Udrea deține într-o mai mare măsură pîrghiile și farmecele cu care scoți voturi din electorat.

Saltul ei evolutiv l-ar face pe Darwin să întindă mîna după lupă și pensetă. Fata asta venită din neant a dobîndit instinctul puiului de cuc. Odată instalată în cuib, s-a pus pe treabă. Așa cum vedem pe National Geographic, i-a aruncat afară, rînd pe rînd, pe ceilalți pui. A început cu PDL, apoi, cînd intelectualii au început să piuie, i-a înșfăcat de ceafă și le-a făcut vînt. La final, s-a repezit asupra bietului Cristi, care s-a înfricoșat așa de tare, încît a sărit singur. Cucul a privit totul cu plăcerea naturală a părintelui politic și a ieșit să cînte la televizor, mulțumit de urmașa sa.

Datele politice ale acestei filiații joacă net în favoarea Elenei Udrea. Dacă obiectivul final e scorul la prezidențiale, acest produs al lui Traian Băsescu va face cele mai bune cifre din întregul stol PMP. Mai mult, Elena Udrea are cu adversarii, oricare ar fi ei, acele raporturi utile care fac scorul ei din primul tur tranzacționabil. Asta, în politică, se cheamă jurisprudență. Traian Băsescu se va așeza la masă avînd în mînă cărți mai bune. Cu șeptar în coadă, dama lui poate face mai mult decît valetul instabil de la Cotroceni. Cu șapte la sută, ba chiar cu cinci, poate stabili cine vine la Cotroceni.

Adică Iohannis, sau rămîne cum am stabilit?

6 comentarii

 1. #1

  Exact același lucru susține (cu alte cuvinte, dar ideea e aceeași) și Radu F. Alexandru, în articolul “Elena Udrea”ruleta rusească” a lui Traian Băsescu”.

 2. #2

  “Elena Udrea nu e doar slăbiciunea lirică a lui Traian Băsescu. E un proiect realist-urmuzian, „bazat pe calcule și probabilități“, dar cu picioare frumoase. Dacă absurdul lui se naște din insistență, realismul i se vede în efecte.”

  Băi, voi nu v-aţi mai uitat de mult la ea, se pare …. a îmbătrânit, s-a îngrăşat şi s-a celulizat. De unde ideea asta că are picioare frumoase? O fi avut, odată … dar de mult nu mai e cazul! Ca jurnalişti deontologici ce sunteţi ar trebui să verificaţi din două surse fiecare afirmaţie, şi nu să perpetuaţi formule gata-făcute, dar ieşite din actualitate. Elena Udrea e o milfă obosită.

 3. #3

  Si eu cred ca va juca un rol important in distribuirea voturilor din turul II.Dar nu in favoarea lui Iohannis,asa cum ar fi normal ci in favoarea lui Ponta,asa cum s-a stabilit in anexele pactului de coabitare,nepublicabile.Cei doi,adica Base si Ponta,au convenit cred sa faca disparute astfel schelete de prin dulapuri,care i-ar putea compromite pe viitor,fiind astfel salvata si asa zisa “justitie independenta” de la varf.Nu m-ar mira nici o apropiere a PMP de PSD si aparitia distinsei doamne in guvernul de dupa alegeri.

 4. #4

  Ba ciocoflenderilor, Nuti e o femeie ‘statuta’, are vreo 2 ani de cand face pauza, asa ca e …numai buna, buna rau de tot. Se uita chiorul -hulpav la cracii ei- dar nici cu bucile nu mi-i rusine artagoase rau de tot…

 5. #5

  eroare de supra-apreciere, ii acorzi lui basescu mai multa abilitate decat are. in realitate, lupeasca l-a facut pe carol sa piarda tot: tron si tara, facandu-l dintr-un rege care ar fi putut sa-si depaseasca antecesorii intr-o carpa din care istoria a retinut doar banuielile de priapism… istoria se va repeta, de data asta fara exil duios in vreo tara linistita ci mult mai aproape, probabil dna si inchisoare.

 6. #6

  Buscule… chestia cu instinctul de cuc a Elenei Udrea e mortal de plastica .
  Cum sa asemuiesti altfel apetenta pentru cucul primordial sau cum sa explici ca datul din coate si cel din fese sunt mai eficiente decat datul cu argumente …???
  Diaconescu e o parodie predestinata … diaconii , in genere intorc refrene si raspund din strana …. dar in discip;lina partidului a fost transformat intr-un dispozitiv de pus la uscat pentru tetra dogmatica a PMP ce are la baza dictonul :” Mateloti fara chiloti /Stau cu strambele-n chiloti” lansat de Elena Udrea si mentorul sau.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.