Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum luptăm noi cu austriecii și cu rușii

Războiul menit să spele onoarea neamului românesc s-a încheiat înainte să înceapă, cu o pace tăvălită prin piftie, tulburel și caltaboș. Cei ce-și suflau mucii tristeții în steagul tricolor și jurau să verse sîngele corporațiilor austriece își fac plinul la OMV și se îmbulzesc la ghișeele BCR și Raiffeisen să facă operațiuni cu comision bancar. Setea de răzbunare se stinge eroic, cu Gluhwein și schnaps, pe pîrtiile din Tirol. Viena a fost la fel de plină de români ca în anii trecuți, ba chiar mai plină, ceea ce arată că inamicul a fost urmărit pînă în vizuina sa. Și astfel, sfînta mînie a jigniților s-a amînat pînă la următoarea umilință.

Dar spiritul delăsării nu e meritul exclusiv al baladei populare românești. Cînd vine vorba de războaie, el animă întreaga Uniune Europeană. De cînd Putin a început să omoare civili în Ucraina, Occidentul i-a aplicat Rusiei nouă pachete de sancțiuni. Moscova a fost bombardată cu declarații devastatoare. Bruxelles-ul, Parisul, Berlinul și corul celorlalte capitale s-au jurat cu cuțitul în dinți că praful și pulberea se vor așterne pe economia rusească. Și, cînd colo, dacă te uiți pe cifre, Rusia pare să fi înviat. Încasările din exporturi i-au tot crescut, rubla trăiește o inflație comparabilă cu moneda statelor sărace din UE, iar PIB-ul pe 2023 e prevăzut să scadă doar cu 1,4% – aproape cît e prevăzut să scadă PIB-ul Marii Britanii.

Fostul premier al Belgiei, eurodeputatul Guy Verhofstadt, arată că schimburile comerciale ale Rusiei cu statele UE au crescut alarmant, în unele cazuri cu procente nebunești. Dacă lăsăm la o parte Slovenia (346%) și Luxembourg (262%), țări cu o populație cumulată de 2,7 milioane, vedem că cea mai mare creștere a comerțului cu rușii o înregistrează apărătorii Spațiului Schengen din Austria (139%). Nici noi nu stăm rău cu o creștere de 55%, epică, patriotică și în spiritul sancțiunilor întărite de liderii noștri politici la Comisia Europeană și la Consiliul European.

Aceste creșteri reprezintă importuri, în principal petrol și gaze. Ele reflectă și creșterea prețurilor, dar în principal demonstrează duplicitatea, lăcomia, lipsa de solidaritate și disprețul din care europenii își confecționează realitatea economică și confortul politic. Iar sutele de miliarde virate Rusiei pentru gazele de care statele UE s-au lepădat ca de Satana nu reprezintă singurul sprijin pentru Putin. Lîngă ele stau sancțiunile selective aplicate băncilor rusești, blocada economică cu jumătate de gură, firmele de avocatură din nordul Europei care ascund averile oligarhilor, companiile offshore olandeze care ocrotesc capitalurile rusești, corporațiile multinaționale care adăpostesc acționarii războiului din Ucraina și cîte și mai cîte.

Dar UE îi dă Ucrainei arme și bani, zic liderii UE. Da, de cinci ori mai puțin decît îi dă America. Și asta pentru un război care amenință teritoriul UE. Dacă n-ar fi existat SUA și Marea Britanie, Putin i-ar fi dus petrol Germaniei direct cu tancurile.

Iluzia boicotului românesc la adresa Austriei e în ton cu iluzia sancțiunilor UE la adresa Rusiei. De fapt, ambele iluzii sînt, mai degrabă, minciuni. Minciuni fabricate din frică și conformism, din nevoia unei jumătăți de adevăr, a unei conștiințe la început sănătoase, dar covîrșită apoi de delăsare și egoism. La capătul fiecăreia dintre ele așteaptă un morman crescător de victime. Al ucrainenilor căzuți în războiul de apărare și al românilor căzuți în capcana propriei lașități.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

8 comentarii

 1. #1

  Românii sunt un popor cu o tradiţie lungă în scatofilie, practicata cu exuberanta spre propria neantizare ; austriecii ofera doar contextul prielnic.

 2. #2

  1) Spiritul de turma, inchipuirea si ipocrizia… astea sunt calitatile romanilor.

  2) Se cred destepti si priceputi, aproape toti, de la cel mai needucati si pana la cei mai destepti.

  3)Romanii inventeaza, mananca *****, trag concluzii mult prea repede, asta e „gandirea” lor.

  4) Scolile si facultatile romanesti nu sunt bune de nimic, de-aia oamenii sunt cum sunt si suntem unde suntem. Si nici familia nu face mai nimic, si din cauza asta sunt asa.

  5) Nu au nicio treaba cu Ortodoxia, crestinsimul, Iisus dar se duc la biserica. Nu cred in dogma ortodoxa, deci ar fi onest sa renunte la religia lor.

  Nu cred in iad, in ingeri, diavol, samd.

  6) Sunt obiectivi numai cand vor ei,si numai cand vine vorba de unii. Nu aplica aceeasi regula sau principiu de fiecare data. Niciodata nu o sa zica ceva rau de ei, sau de „ai lor”, de aia care le sunt simpatici, samd.

  Intotdeauna o sa vada greseli la altii, dar niciodata nu vad barna din ochiul lor.

  7) Nu stiu decat sa trancaneasca si sa isi verse frustrarile, Iohannis e de vina ca nu a reusit el in viata. Sau daca unul a facut bani, sigur ala a furat, a avut noroc, a facut smecherii, etc.

  8) Stau ca niste oi, se lasa maniuplati, minititi, furati, samd… Nu reactionaza la nimic, voteaza oameni nepotriviti ca apoi sa se planga.

  Si intotdeauna ne facem ca nu stim care e realitatea, ne facem ca ploua, samd….

 3. #4

  Sunt lucruri pe care familia poate sa le faca si nu le face.

  Daca fiica si fiul tau au luat-o pe aratura, nu fac ce trebuie, sunt niste dobitoci… NU ARE CE SA LE FACA SCOALA SAU SOCIETATEA.

  Pe unii parinti ii intereseaza doar ce masina sa isi mai ia, in ce excursie sa se mai duca, etc. Bani si placeri, cam asta e. Nu le pasa de nimeni decat de ei, asta e adevarul gol golut.

  Crezi ca esti un parinte bun doar pentru ca imbraci un copil, ii dai de mancare si il trimiti la „scoala”
  romaneasca, care e geniala?

 4. #5

  „Dar UE îi dă Ucrainei arme și bani, zic liderii UE. Da, de cinci ori mai puțin decît îi dă America.”
  Si banii pe care ii da UE Ucrainei sunt folositi de aceasta sa plateasca armele livrate de SUA. Iar armele livrate de UE sunt livrate gratuit! Slava SUA!

 5. #7

  de unde obsesia asta ca Rusia vrea sa invadeze tarile europene? argumente, sau doar rusofobie isterica?

  • #8

   Dane realitatea in care traiesti tu e diferita de a noastra?
   Rusofobia noastra a pornit un razboi cu o tara independenta? Isteria a amenintat saptamana trecuta Moldova ca va deveni viitoarea Ucraina? Rusofobia a amenintat tarile nordice sa nu indrazneasca sa ceara apartenenta la NATO? Isteria plateste toate partidele extremiste din Europa sa existe si sa unelteasca in tarile lor impotriva democratiei?
   Tu folosesti ratiune sau AI? Oare care e ultima scoala absolvita?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint