De multă vreme, engleza vorbită de șefii politici ai României nu depășește bariera cuvîntului „yes“. În relațiile cu SUA deținem recordul european la yesmeni. De la președinte la ambasadori și miniștri, diplomația noastră umblă de-a bușilea, se tîrăște în praf, se aruncă la picioarele Washington-ului ca o sectă de fanatici. Așa credem noi, la nivel înalt, că obținem bunăvoința și protecția Americii. La nivel mărunt, lăsăm politicieni, magistrați și jurnaliști să „lustruiască clanțele ambasadei“ de la București, să-și toarne acolo dușmanii politici și să divulge secrete de serviciu, așa cum arată cablogramele WikiLeaks. Un jalnic și neobosit concert de slugărnicie, care a îngrețoșat, probabil, multă lume la Casa Albă și la Departamentul de Stat. Să nu fi fost geografia și nevoile strategice, SUA ar fi trecut pe lîngă țara noastră ca pe lîngă un cerșetor care se preface șchiop.
Ce n-a reușit clasa politică românească să priceapă e că America, cel mai puternic și mai umanist protector al civilizației occidentale, nu cere obediență, ci interlocutori. Parteneri care să știe să ceară și să ofere. Relații bazate pe încredere, pe cooperare și pe cîștig. Win-win nu e o replică din filme, e un principiu american de eficiență. America știe că securitatea militară stă pe securitate economică, pe afaceri profitabile, pe schimb de mărfuri și de inteligență. Națiunile care nu știu să ceară și să ofere Americii intră în categoria junk. Pierd respectul Americii, chiar dacă păstrează o mică parte din avantaje. Pierd interesul Americii, chiar dacă păstrează cartea ei de vizită. Pierd oportunitățile de creștere, chiar dacă păstrează mila.
Administrația Trump a lansat o formulă politică nouă. Nu mai lucrează prin instituții, ci prin persoane. Nu mai acționează prin tratate și convenții, ci prin simpatie și antipatie privată. Nu mai servește necondiționat idealurile lumii occidentale, ci interesele de afaceri ale Americii. Democrația nu mai e o rețetă iluministă, ci un criteriu subiectiv de selecție a prietenilor și dușmanilor. Protecția Americii e acum condiționată de bani și de susținerea obiectivelor MAGA.
Statul român trebuie să se adapteze, să caute alt tip de conversație cu Washington-ul. Guvernul trebuie să găsească oferte clare și canale private pentru Casa Albă, să recruteze oameni conectați, capabili să pătrundă în anturajul președintelui Trump prin relații personale și să transporte mesajul României în condiții de credit personal, de prietenie privată, de încredere în mesager. N-ar fi rău să existe acele dovezi clare că Rusia s-a implicat în cazul Georgescu, după cum e obligatoriu să existe o ofertă clară și consistentă pentru interesele SUA în România. Avem multe de oferit Americii în zona resurselor, a energiei, agriculturii și a industriei militare, unde am hrănit două generații de corbi locali, îmbogățiți politic. Donald Trump e un președinte antreprenorial, care-și schimbă impresia dacă apare un plan concret, dacă cererea și oferta transformă o situație ambiguă într-o afacere din care se cîștigă bani.
România a așteptat prea mult americanii ca să se dezică de ei. Românii sînt, alături de polonezi, cei mai pro-americani dintre europeni. România și Polonia au cel mai ridicat procent de simpatie pentru Donald Trump. Doar că Polonia vorbește și acționează, în timp ce România tace și stă.
Inteligența unui lider se măsoară, printre altele, după capacitatea de a face față situațiilor grele și noi. A cam venit momentul ca liderii României să arate, în sfîrșit, un dram de minte. Cînd NATO începe să-și pună întrebări existențiale, cînd SUA ridică tonul la noi și suspendă ridicarea vizelor, picătura aia de inteligență politică e necesară ca aerul.
Se zice că Guvernul a început să priceapă și să acționeze. Sînt speranțe ca suspendarea programului Visa Waiver să devină reversibilă și, în loc să ajungem în situația de a relua, în ani nesfîrșiți, procedurile prin care am trecut în două decenii, să primim ceea ce am pierdut pînă la sfîrșitul anului 2025. Asta ar însemna că Guvernul a ajuns să vorbească engleza, deși n-a știut-o niciodată.
3.566 de vizualizări
O parere mult prea buna despre sociopatul portocaliu care instaureaza o monarhie despotica intr-o democratie care parea eterna : „“The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing,”
Absolut de acord.
(scris cu drag, din Canada)
…mai pune ceva pe tine
Nu faceti eforturi sa vorbiti domnule cetatean european.Ca nu e frumos sa vorbiti cu gura plina.Nu v-a spus seful vostru Basexu chestia cu licuriciul mare….
Articolul ridică unele puncte valide despre lipsa de viziune strategică în relația României cu SUA, însă merită adăugate câteva clarificări esențiale.
România este mai bine ancorată în sânul Uniunii Europene și al NATO, nu doar pentru securitatea sa militară, ci pentru valorile democratice pe care aceste structuri le susțin și le apără. Alianțele nu se bazează pe simpatii personale, ci pe încredere, instituții solide și principii clare.
Donald Trump nu este un garant al acestor principii. Dimpotrivă – comportamentul său este haotic, instabil și pur orientat către propriul interes. Să ne uităm la modul în care s-a raportat la Canada, un aliat vechi și respectat, sau chiar la intenția de a „cumpăra” Groenlanda. În această logică pur tranzacțională, România nu ar însemna mai mult pentru el decât un pion neimportant pe o hartă strategică. Și e important să ne amintim: pionii sunt sacrificați primii.
Sprijinul lui Trump și al lui Vance pentru Georgescu nu vine din necunoaștere, ci dimpotrivă – dintr-o cunoaștere foarte clară a faptului că un astfel de candidat poate fi ușor manipulat și plasat într-o rețea de influență care avantajează interesele altora, nu pe ale României. Faptul că Iohannis a declasificat documente privind ingerințele ruse în alegeri și a apărat democrația românească cu un curaj pe care alte țări nu l-au avut – inclusiv SUA – spune multe despre miza acestor zile.
Nu este momentul ca România să devină „marfă de schimb” în înțelegeri opace între puteri globale. Este momentul să rămână fermă pe poziția sa europeană, democratică și suverană, chiar dacă asta presupune să nu se lase „cumpărată” cu iluzii.
România trebuie să aibă aliați, nu stăpâni. Parteneriate, nu dependențe.
Stimata -duamna-dar nu va obliga absolut nimeni din America sa lucuiti pe acolo.Mergeti in kolhoz si o sa fiti multisatisfacuta.Ce e tampenia asta ca americanii trebuie sa asculte de voi-iuropienii-.Poate le declarati si razboi.Eu daca as fi in administratia americana,vazand sentimentul de ura contra mea a romanilor,ce-l depaseste si pe cel al nord coreenilor as expulza toata ambasada cu o barca cu vasle din Alaska,si pe toti romanii cu dubla cetatenie.
Comentariu de sobolan bursuco-rusesc!
Radem, da’ mai si glumim?!
„România este mai bine ancorată în sânul Uniunii Europene și al NATO, nu doar pentru securitatea sa militară, ci pentru valorile democratice pe care aceste structuri le susțin și le apără.”
La „sustinut” cu gura nimeni nu-i intrece. Cu „aparatu’ „, „tomnai” ce vazuram din practica: au aparat „democratia „alegerilor mai ceva decat comunistii in ’46.
P.S. Nu se gasesc si pe-acolo lozinci mai noi ?
Pai mai conteaza? A zis Kojak ca vorbim franceza…
Si totusi…chiar nu suntem in stare sa trecem strada singuri?! Chiar trebuie sa ne tina cineva de brat?! Sugerati sa cautam niste pile cu acces la razgandiciul cel mare, niste guduratori talentati, niscaiva folcloriste ca sa fim si noi chemati cand taie porcul?! Si cine a stabilit ca toti romanii sunt pro americani?
E interesant cum dl Buscu ignora linia directoare a Catavencilor, linie cu care dinsul are mult de a face…Evident, articolul e corect si, surprinzator, decent in ceea ce-l priveste pe Trump. Se face primavara cu o floare?…Bineinteles ca nu!!! Statul Român este, demult, un „junk” iremediabil, a carei hidosenie s-a etalat in etapa deja istorica scursa de la anularea votului popular, cu o iresponsabilitate vecina cu starea de razboi civil. Statul Român nu poate face absolut nimic in raport cu Trump! Ramine in sarcina acestui popor, la alegerile nou-noute, sa salveze ce mai e de salvat. Daca mai e ceva de salvat…
Salvarea e în ochiul privitorului…ceea ce întelegeți dvs prin salvare e opusul a ce înțeleg eu, și viceversa. Diferența dintre noi doi este că eu nu pot fi convins că 2,12 milioane de votanți pentru un candidat, din 9,46 milioane care și-au exprimat votul (la un număr, recunosc, foarte probabil umflat cu pompa, de 18 milioane „înscriși” în listele electorale) sunt ”poporul”, restul fiind excluși. Nefiind alegeri locale, nu câștigă primul clasat în turul întâi, că de aia sunt două tururi. Iar legat de ”interlocutori”, să fim serioși. Win-win, în sensul: pajură, am câștigat, cap, ai pierdut.
Las la o parte ca nu (prea) am inteles ce spui. Că 2 milioane și ceva sunt „poporul”, eu nu am spus deci minți. Restul de calcule….raspunde proful de mate pe care l-ai avut. Am spus ca ai anulat votul TUTUROR, pentru ca te crezi superior celor care nu gindesc ca tine. Acum spun ca ai conceptii dictatoriale, completate de un evident complex de superioritate… acestea reprezinta diferenta dintre noi doi. Nu sunt de acord cu tine dar sub nicio forma nu ti-as anula votul. Niciodata!
Nu eu am „anulat” votul. Și eu am votat. Am o definiție mai incluziva a poporului, care nu e chemat sa salveze, ci sa aleagă președintele României dintre candidații care respecta Constituția (și pe cât posibil, nu încearcă lovituri de stat, dacă nu cer prea mult).
Nu cred că Americii nu îi plac țările obediente. Că America îi prețuiește pe partenerii care știu să ofere dar și să ceară.
Domnule Bușcu, am avut câțiva lideri care au încercat să negocieze cu SUA, să le și ceară ceva, cum ar fi offset și investiții în România. Au cam sfârșit la închisoare, pe baza unor dosare cât de cât corecte, dar pentru fapte relativ mărunte.
În schimb, politicieni români care au dat tunuri de sute de milioane de dolari, dar care nu i-au agasat pe americani cu solicitări, sunt liberi bine mersi.
Aoleu! Mais qu’est-ce que c’est ca ?! Cum adică “America nu cere obediență, ci interlocutori.”? Domnu’ Buscu, v-ati molipsit de la CG ?! Doar el ne zicea sa nu negociem în genunchi. Aproape îmi vine sa cred ca v-ați deșteptat în conștiință . Nu spun “v-ați trezit”, ca trebuie sa mă mai conving.
„A cam venit momentul ca liderii României să arate, în sfîrșit, un dram de minte. Cînd NATO începe să-și pună întrebări existențiale, cînd SUA ridică tonul la noi și suspendă ridicarea vizelor, picătura aia de inteligență politică e necesară ca aerul. Se zice că Guvernul a început să priceapă și să acționeze.”
Minune! Doar ca ” momentu’ ” a cam venit de muuulti ani! Cam de pe cand Orban „cel rau” intorcea spatele ( cica) „democratilor” intelegand cam care-i viitoru’. Si tot asa vom citi un editorial cand vom fi la coada- cozii „ieuropene” ce se va inghesui, din nou, la gazu’ rusesc; nu peste mult timp…
Un baiat care construieste case cu fundatie de-o schioapa face noua
politica mondiala. Asta-i trist. Toate actiunile lui au o baza fragila.
Pe de alta parte se pare ca Trump l-a incurajat pe Puțin
sa-si imparta Lumea din primul mandat doar ca n-a mai apucat. Partea nasola e ca rusul chiar a crezut ca teritoriile se iau cu forta, nu prin negocieri.
Trump se va descotorosi de Europa de Est ca de niste papuci murdari.
Pare mai inteligent sa ne apropiem de Franta, Germania.
„Avem multe de oferit Americii în zona resurselor” este exact atitudinea pe picolo, sluga care a dus tara, impins si de amretii ei „juranlsiti” in fundul istoriei si la ciuca mistourilor vestului.Nu, Romania nu are nimic de oferit Americii pentru ca nu trebuie sa ofere nimic, ci trebuie sa negocieze sa vada ce ne paote oferi noua America.Pana acum ne-a oferit cel mai amre bombardament din WW2, pt un dram de istorie aflati ca SUA au bombardat cel mai mult Romania, infinit mai mult decat orice alt inamic. Asteptarea ca rusii sa ne scape de americani, ca apoi americanii sa ne scape de rusi este verdictul de prostie absuluta a romanilor.SUA nu a fost si nu este nimic altceva decat un imperiu cotropitor, care lasa prapad in urma, la fel ca celelalte imperii. doar ca ei te imbolnavesc de sindromul Stoickholm, si prin media platita si educata la OSF o tara ajunge sa ceara sa fie violata de americani.mi-0a scarba de ziaristii lu peste, propagandaci.Romania trebuie sa ceara offset pt toate achizitiile de armament, fabrici de armament in tara, sa ceara SUA URGENT armele sio sistemele Patriot deja paltite si nelivrate,s a ceara aurul inapoi de la londra, sa ceara aurul de la rusi si sa-i dea fara din tara pe francezii si serviciile secrete franceze care au pus mana pe tclasa politica. in frunte cu turnatorul si autistul de nicu sordan.