Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Despre moroi și morminte

Degetele dreptei s-au încleștat pe un cremvurșt. În frecușul electoral ce urmează, Klaus Iohannis a fost desemnat să satisfacă fanteziile prezidențiale ale PNL. Dacă politica e o curvă care crede că mărimea contează, atunci un neamț înalt face sens.

Liberalii au prostul obicei de a fi creduli, iar asta i-a împins mereu să-și lase candidatul la mîna unor împrejurări perverse. Din 1992, cînd Radu Câmpeanu l-a propus pe Regele Mihai la președinție, și pînă în 2004, cînd rinichiul lui Stolojan s-a arătat mai obosit decît ficatul lui Băsescu, candidații liberalii la președinție au trăit cu frica unui ridicol pe deplin justificat.

Dar în 2008-2009, cînd din papura metafizică a localității Isaccea s-a întrupat Crin Antonescu, lucrurile s-au schimbat. O voce proaspătă și inspirată a început să trezească PNL din leșin. Partidul și-a găsit atunci nu numai identitatea intelectuală, ci și abilitatea de a vorbi maselor, de a progresa politic și de a ajunge la putere. Ca un copil autist neglijat de adulți, Antonescu a dezvoltat de unul singur meșteșugul interbelic al discursului de efect. După apariția lui, PNL n-a mai vorbit cu prune în gură, iar Băsescu, pentru prima oară în viața lui, s-a temut de cineva. Aș spune că Antonescu a arătat rara calitate de a fi viu într-un nesfîrșit cortegiu de morți.

Căci clasa politică românească arată ca o petrecere în cimitir. Muți, proști, imobili, lipsiți de orice licăr vital în faptă și privire, cei mai mulți dintre politicienii noștri sînt, de fapt, niște morți. Niște morți puși pe căpătuială, desigur, dar morți. Din coșciugele lor aurite clipesc o dată la patru ani, iar noi luăm asta ca pe o încuviințare că-i putem vota. Sfera competenței lor? Păi, înmormîntarea economiei private, otrăvirea mediului de afaceri, profanarea întreprinderilor de stat și pomenirea averilor personale, o dată la șapte ani, la DNA.

Crin Antonescu a avut darul respirației, dar, din păcate, darul inspirației l-a părăsit. S-a izgonit singur din poziția de lider făcînd manevre de neînțeles și a ajuns și el, pentru două luni, un politician angajat la Sub Pămînt SRL. A încercat acum două săptămîni să revină la viață și, pentru un zombi, a arătat destul de bine. Să nu se fi dedicat cu atîta sîrg înfăptuirii gafelor, Iohannis ar fi fost azi doar primarul Sibiului.

Dar Iohannis e chemat acum să joace ceea ce singurul om viu din PNL era chemat să fie. Candidatura la președinția României, pe care Antonescu a învățat-o pe de rost, e acum la cheremul sondajelor. Un specialist în toane și absențe, chiar dacă bun de gură, trebuie să accepte judecata oarbă a cifrelor.

Ieșirea lui Antonescu din cursă readuce vitalitatea dreptei în impas. Iohannis rămîne în compania lui Predoiu, Diaconescu, Macovei și MRU, figuri palide și triste, din al căror discurs nu știi ce a fugit mai întîi: viața sau ideile? Ca produs al imaginarului filogerman, el poate fi un candidat cu șanse mai mari, dar din unghiul semnelor vitale pare îngropat de trei zile.

Morții cu morții și viii cu viii – așa și-or fi spus liberalii cînd l-au votat pe Iohannis și l-au îngropat pe Antonescu. Au crezut că aleg una și, cînd colo, au ales alta.

3 comentarii

  1. #1

    Corect: mortii cu mortii si viii cu viii. Dar la PSD chestia asta nu functioneaza. Nu e clara limita dintre vii si morti, atata timp cat si cei din urma voteaza. Sper doar ca au votat numai mortii cu drept de vot, adica peste 18 ani. Dumnezeu sa-i odihneasca pana la alegeri, cand ii trezeste Dragnea.

  2. #2

    De acord ca TOTI politrucii momentului sunt niste momai fara idei, fara discurs si fara substanta, dar parca neamtul da o anumita siguranta daca e sa mergi la drum cu el, pe cand toti ceilalti si in special copylotul Ponta dau o stare de nesiguranta infioratoare. Sigur ca sasul nu are buchet de Beaujolais, dar comparativ cu apa chioara oferita de pesedisti e muc si sfarc ! Parerea mea, hac !…

  3. #3

    Daca romanii vor avea inteligenta anilor din urma cand tot liberalii au adus a conducere un neamt ne va fi bine.Atunci au fost reforme ce au deschis calea catre Romania moderna.Deschizator in acest sens este Crin care cu setea de dreptate si adevar nu a fost inteles de politicienii sai corupti si a cedat sefia unui neamt ,nascut roman.Daca va avea abilitate ,conform dictonului ,sa taca dar sa faca ,ne va fi bine.Nu avem nevoie de o axa care ne-a adus seconhend in armata,de trupe pe alte meleaguri pt interesele altora.Avem nevoie de Romanie Europeana,colaborari cu italienii,spanolii,germanii,cu o Franta ce nea uitat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.